Plan: | Dorpskern Arkel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0689.BP1009-vast |
Het belangrijkste element in de ruimtelijke hoofdstructuur van Arkel is de dijk waaraan Arkel is ontstaan. Aan de weg op de dijk is de historische bebouwing gelegen. De dijkweg kenmerkt zich door een bijzonder slingerend verloop. Deze dijk loopt ten zuiden van Arkel parallel aan de Linge. Ter hoogte van Arkel takt de Linge af in het verbindingskanaal tussen de Linge en het Merwedekanaal. Hier blijft de dijkweg parallel lopen aan het verbindingskanaal. Aan de noordzijde van Arkel buigt de dijkweg af richting het westen de polder in.
Figuur 8: Dijkweg langs de Linge
De hierboven beschreven dijkweg kent een smal profiel en een groot hoogteverschil met het gebied achter de dijk. Vooral aan de zuidkant van Arkel is dit hoogteverschil goed zichtbaar. Aan de noordzijde van Arkel en verder de polder in, is de weg aan weerszijden bebouwd. Deze bebouwing kent een divers karakter en is veelal kleinschalig en relatief laag.
Het gedeelte van Arkel dat is ingeklemd door het Merwedekanaal enerzijds en de Linge/verbindingskanaal anderzijds bestaat uit een aantal delen. De bebouwing aan de oostelijke rand van de dorpskern, parallel aan de verbinding tussen de Linge en het Merwedekanaal, bestaat veelal uit vrijstaande en halfvrijstaande bebouwing die onderdeel uitmaken van het lint aan de Schoolstraat/Dam/Schotdeuren.
Figuur 9: De dorpskern van Arkel
Het noordelijke deel van de dorpskern van Arkel bestaat uit een heldere stedenbouwkundige structuur met overwegend rijwoningen. Direct ten zuiden hiervan ligt een klein cluster van voorzieningen en (zorg)woningen. De voorzieningen zijn voornamelijk gesitueerd aan het Raadhuisplein en in de Peperhof. In de Peperhof zijn daarnaast ook zorgwoningen gelegen. De stedenbouwkundige opzet van dit cluster is minder helder dan het noordelijke deel van de dorpskern van Arkel. Verspreid tussen de bebouwing is wat openbaar groen gelegen.
Figuur 10: De Peperhof
Ten zuiden van het cluster van voorzieningen en (zorg)woningen is een gebied gelegen met woningen. Dit zijn zowel rijwoningen als halfvrijstaande en vrijstaande woningen. In het noordwestelijke deel van dit gebied, aan de Dreeslaan, zijn drie blokken met flats gelegen. Deze blokken vormen een groot contrast met de overige bebouwing in Arkel.
Figuur 11: Woonstraat in het zuidelijk gedeelte van de dorpskern
De stedenbouwkundige opzet van het zuidelijke gedeelte van de dorpskern is vergelijkbaar met die van het cluster van voorzieningen en (zorg)woningen. In tegenstelling tot het noordelijke deel van de dorpskern van Arkel is in het zuidelijke deel meer groen te herkennen in het straatbeeld. Dit groen bestaat voornamelijk uit bomen, een aantal grasvelden en ander openbaar groen.
Figuur 12: Openbaar groen in de kern
Vanaf de noordzijde van de dorpskern van Arkel buigt de dijkweg af naar het westen de polder in. De bebouwing langs deze weg is lintbebouwing en is hier wat ruimer opgezet dan de bebouwing langs de dijkweg in de dorpskern van Arkel.
De genoemde lintbebouwing bestaat voornamelijk uit vrijstaande woningen. Incidenteel zijn tussen deze woningen ook voorzieningen als een huisartsenpraktijk gelegen. Aan de Dorpsweg in het noordwestelijke gedeelte van het plangebied zijn enkele bedrijfspanden gelegen. Ten zuiden van de lintbebouwing aan de Dorpsweg zijn voorzieningen als sportvelden en volkstuinen gelegen.
Figuur 13: Noordelijk deel van het plangebied
De bebouwing in dit gedeelte van het plangebied kent qua aard en schaal een karakter dat goed past bij een kern als Arkel. De bouwhoogte van de woningen is overwegend 1 bouwlaag met een kap. Incidenteel komen woningen met 2 bouwlagen en een kap voor. De bedrijfspanden aan de Dorpsweg in het noordwestelijke gedeelte van het plangebied zijn wat grootschaliger dan de overige bebouwing.
Figuur 14:Dorpsweg richting Hoogblokland
Het gebied aan de achterzijde van de woningen ten zuiden van de Dorpsweg is veelal onbebouwd. Desalniettemin ligt hier wel wat bebouwing. Deze bestaat uit kleinschalige schuurtjes bij de volkstuinen en bebouwing bij de sportvelden.
In Hoogblokland is een kleinschalige inbreidingslocatie waar de voormalige bebouwing plaatsmaakt voor woningen. De locatie staat bekend als De Hoge Beemd. Hiervoor is reeds een separaat bestemmingsplan is procedure. Om deze reden is deze locatie buiten het plangebied van onderhavig bestemmingsplan gehouden.
In het noorden van het plangebied ligt het terrein van een grootschalig betonbedrijf. Dit bedrijf bestaat uit een aantal grote bedrijfspanden en een groot opslagterrein. De bedrijfspanden verschillen qua grootte aanzienlijk van de andere bebouwing in het plangebied. De bebouwing is zowel qua korrelgrootte, als qua bouwhoogte groter dan de andere bebouwing. De bedrijfspanden zijn georiënteerd op Bazeldijk/Stationsweg. Aan de achter- en noordzijde van deze bebouwing is een groot opslagterrein gelegen.
Aan de voorzijde van één van deze panden is een kantoorpand gelegen. Rondom dit kantoorpand is een parkeergelegenheid voor werknemers van het bedrijf gelegen.
Het bedrijfsperceel wordt ontsloten via de Stationsweg.
Figuur 15: Betonbedrijf
Naast de hierboven beschreven deelgebieden zijn in het plangebied het Merwedekanaal, de verbinding tussen de Linge en het Merwedekanaal en de spoorlijn van Gorinchem naar Leerdam gelegen. Ter hoogte van de kruising tussen de spoorlijn en de Stationsweg is het treinstation van Arkel gelegen. Dit is een relatief kleinschalig gebouw dat past bij de nabij gelegen bebouwing.