Plan: | Woonbuurt te Arkel |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0689.BP1004-vast |
In de huidige situatie zijn in het plangebied 64 woningen, een kerk en het dorpshuis Odina aanwezig. De huidige woonbuurt is redelijk dicht bebouwd met vooral rijenwoningen en twee aaneengebouwde woningen. De wegprofielen zijn relatief krap en er is weinig openbaar groen en geen water aanwezig. Bijna alle woningen zijn gerealiseerd in de paar decennia vlak voor en vlak na de 2e Wereldoorlog. De ruimtelijke kwaliteit wordt vooral bepaald door de nabijheid van de Kanaaldijk en de Linge, de kleinschaligheid, de architectuur en detaillering van de woningen (met name bij de net buiten het plangebied gelegen vrijstaande woningen aan de Folkertstraat). Het merendeel van de woningen is projectmatig ontwikkeld, echter zodanig dat sprake is van een duidelijk onderscheid in het beeld van de Koningin Julianastraat, de Folkertstraat en de Prinses Margrietstraat.
Aan de Koningin Julianastraat staan zowel twee en drie aaneengebouwde woningen (aan de westzijde) als rijenwoningen (aan de oostzijde). Deze woningen bestaan uit twee woonlagen en een kaplaag van oranje-rode pannen. De twee en drie aaneengebouwde woningen staan op korte afstand van de straat; de rijenwoningen beschikken over voortuinen. Aan beide zijden van de straat wordt geparkeerd in langsparkeerstroken. Plaatselijk worden de parkeervakken afgewisseld met groen waardoor het ruimtelijk beeld van de straat minder nadrukkelijk door geparkeerde voertuigen wordt bepaald. Vanwege de beperkte ruimte in het openbaar profiel zijn alleen aan de oostzijde bij de rijenwoningen bomen aanwezig.
De Folkertstraat onderscheidt zich sterk van de Koningin Julianastraat. De hier aanwezige bebouwing is meer gevarieerd en ouder dan die aan de Koningin Julianastraat. Naast een aantal vrijstaande woningen (buiten het plangebied) komen hier een aantal projectmatig gerealiseerde bouwblokken met vier aaneengebouwde woningen onder antraciete pannendaken voor. De woningen zijn gebouwd in één begane grondlaag en een bewoonbare kaplaag en bezitten hierdoor een lage goothoogte. De aan de westzijde van de Folkertstraat gerealiseerde rijenwoningen zijn aan de stoep gebouwd; de overige woningen aan weerszijden van de straat beschikken over bescheiden voortuinen. Opvallend is dat ter hoogte van de nieuwe Peperhof de vrijstaande woningen bijna allemaal beschikken over vrij grote aan de woonfunctie gerelateerde aan- en uitbouwen.
Ter hoogte van de aansluiting op de Prinses Margrietstraat staat het gemeenschapsgebouw Rehoboth van de gereformeerde kerk (Folkertstraat 10). Folkertstraat 8 betreft een woning van Kleurrijk Wonen.
Openbaar groen in het straatprofiel van de Folkertstraat is alleen aanwezig ter hoogte van het pand van Odina (grasstrook en drie grotere bomen). Hier bevindt zich ook een kleinschalig in het gras aangelegd speelterreintje met onder meer een wip, schommel, glijbaan, evenwichtsbalk en draaitoestel.
Aan de Prinses Margrietstraat staan twee blokken met elk drie aaneengebouwde woningen aan de zuidzijde en een blokje met twee woningen (type twee-onder-één kap) aan de noordzijde. Aan beide zijden van de weg bestaan de woningen uit twee bouwlagen onder kap.
Tot slot bevinden zich aan de Prinses Marijkestraat nog een vrijstaand pand in één bouwlaag en kaplaag (aan de zuidzijde) en het dorpshuis Odina (aan de noordzijde). Het pand van Odina bestaat deels uit één bouwlaag zonder kap en deels uit twee bouwlagen zonder kap. De bouwvorm, stijl en detaillering van het pand (rode boeiborden) wijken duidelijk af van die van de overige panden binnen het plangebied.