Plan: | Nieuw Middelburg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0687.BPNWM-VG99 |
Het plangebied omvat de woongebieden Nieuw Middelburg (inclusief de bebouwing langs de Veerseweg) en Oud Arnemuidsvoetpad, een deel van het bedrijventerrein Ramsburg en de agrarische zone achter de Veerseweg.
Beide woongebieden hebben door hun specifieke ruimtelijke opzet en verschillende ontstaansperiode een duidelijk herkenbare identiteit. Zij hebben de volgende ruimtelijke kenmerken.
Sportlaan
Deze woonstraat vormt samen met de Laan van Nieuwenhoven (buiten het plangebied) onderdeel van het villaparkje achter de Noordsingel. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit twee-onder-één kap woningen. De woningen dateren voornamelijk uit de 30-er jaren en hebben de nodige variatie binnen een samenhangende bouwstijl.
De Rode Buurt
Tot deze woonbuurt behoren de Jasmijnstraat, de Prins Maurtisstraat en de Zacharias Jansenstraat. Deze buurt is begin jaren '20 gerealiseerd door architect Van Epen. De architectuur heeft de kenmerken van de Amsterdamse School. De woningen bestaan uit één bouwlaag met een kap met sobere accenten, rooilijnverspringingen en specifieke hoekoplossingen. Bijzonder kenmerk vormt het binnenterrein waar een speeltuin is gelegen.
De Oranje Buurt
De Oranje Buurt wordt gevormd door de Prins Hendrikstraat, de Koningin Julianastraat, de Koningin Wilhelminastraat en de Koningin Emmastraat. Het betreft een helder rechthoekig stratenpatroon met gesloten bouwblokken bestaand uit één bouwlaag met kap. Op de hoeken zijn woningen met een door muurtjes omgeven buitenruimte voorzien.
Leliestraat/ Jacob Catsstraat
Deze straten zijn als zij- en achterstraat bij de singels gebouwd. Ze zijn duidelijk herkenbaar door de diepe percelen met rijbouw met een goothoogte van 4 meter met een kap.
Nassaulaan en Noordoostrand Nieuw Middelburg
Langs de Nassaulaan (wijkontsluitingsweg) staan flats in 4 bouwlagen met een plat dak. De overige bebouwing in de Noordoostrand van Nieuw Middelburg bestaat voornamelijk uit rijbouw, met twee bouwlagen en een kap.
Prins Bernhardstraat en Prinses Maximastraat
In de Prins Bernhardstraat en Prinses Maximastraat heeft recentelijk een ingrijpende vernieuwing plaatsgevonden. Langs de Prinses Maximastraat is aan de zuidzijde een viertal groepswoningen gesitueerd. Aan de Noordzijde van deze straat staat een blok met rijwoningen. Beiden bestaan uit twee lagen met een kap.
Op de hoek bij de Prins Bernhardstraat staat een voorzieningencentrum met aansluitend een kantoor. Beiden bestaan uit twee bouwlagen met een kap.
Veerseweg
De Veerseweg is een bebouwingslint uit de eerste helft van deze eeuw. Het betreft voornamelijk woningen met een kleinschalig profiel. Achter de Veerseweg ligt een zone die vroeger agrarisch in gebruik was. Grenzend hieraan staat de ronde Stellingmolen "De Koning" (1882). Langs deze agrarische randzone loopt de Veersche Watergang.
Veersesingel en omgeving Oud Arnemuidsvoetpad
De bebouwing dateert uit het begin van de twintigste eeuw. Het betreft voornamelijk kleinschalige woonbebouwing. De goot- en bouwhoogtes variëren tussen de één en twee bouwlagen met een kap.
Karelsgang en Havendijkstraat
Dit gebied bestaat uit rijenwoningen. De woningen zijn gebouwd in een bouwlaag met een kap. De kappen zijn zeer steil. De zuidelijkste punt is in gebruik voor volkstuinen.
Bedrijven Oostperkweg
De bedrijven tussen de Veersesingel en de Oostperkweg/Dampoortweg behoren tot het bedrijventerrein Ramsburg. In de kwaliteitsatlas is aangegeven dat dit gebied getransformeerd gaat worden tot een woningbouwlocatie.