direct naar inhoud van 4.5 Water
Plan: Kapelle-Biezelinge 1e uitwerking
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.kapbiezUW001-VAST

4.5 Water

Sinds 1 november 2003 is voor ruimtelijke plannen de watertoets verplicht. De initiatiefnemer dient in dat kader in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over het ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer.

Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van waterschap Zeeuwse Eilanden, verantwoordelijk voor het waterkwaliteits- en waterkwantiteitsbeheer. De waterparagraaf is voorgelegd aan de waterbeheerder.

Gemeentelijk waterplan

De gemeente heeft in 2006 samen met het waterschap en de provincie een waterplan opgesteld. In dit plan is het waterbeheer in het bebouwde gebied integraal beschouwd. Er is ondermeer aandacht besteed aan het afkoppelen van verharde oppervlakken, de waterkwaliteit, het uitbreiden van het waterbergend vermogen en aan de beleving van stedelijk water. Voorts is het gewenst dat de ruimtelijke ontwikkelingen worden bekeken in relatie tot waterberging.

Het waterplan is richtinggevend voor projecten die een relatie hebben met water binnen het grondgebied van de gemeente Kapelle.

Afstemming ruimtelijke ordening met het waterbeheer

In het kader van de afstemming met de ruimtelijke ordening heeft de provincie Zeeland in het provinciale waterhuishoudingsplan waterkansenkaarten opgesteld voor onder andere stedelijke functies. Op deze kaart zijn voor de locatie aan de Oude veiling de volgende gegevens opgenomen.

  • Het perceel (en de omgeving) is weinig zettingsgevoelig;
  • Er zijn op de projectlocatie zijn er mogelijkheden voor infiltratie;
  • Het perceel staat niet onder invloed van zoute kwel; wel is er sprake van een zoetwatervoorraad ((zeer) geringe belvorming)'
  • Het gebied is aangeduid met een laag inspanningsniveau voor stedelijke ontwikkeling. Dat houdt in dat dit gebied niet bijzonder kwetsbaar is in gevallen van extreme neerslag;
  • Het plangebied ligt niet in een aandachtsgebied vanuit water;
  • In de (directe) omgeving van het perceel zijn geen natuurgebieden aanwezig met een hydrologische bufferzone.

Het huidige watersysteem

Het plangebied voor de beoogde realisering van het woongebied op het voormalige veilingterrein ligt tussen de Van der Biltlaan, de Oude Veiling en de Stationsstraat.

De kern Kapelle is ontstaan op een hooggelegen zanderige kreekrug, temidden van uitgestrekte laaggelegen poelgronden. De bodem ter plaatse bestaat uit zandige zeeklei en het maaiveld in de kern ligt op circa +1 m NAP. Toch zijn in de praktijk de infiltratiemogelijkheden in de kernen beperkt. Buiten de kernen is het maaiveld lager.

De kern Kapelle maakt deel uit van het afvoergebied van het gemaal Postweg. Via een stelsel van primaire en secundaire waterlopen (met name buiten de bebouwde kom) en bermsloten en kavelsloten wordt overtollig water door neerslag afgevoerd richting noordwestelijke richting.

Het polderpeil waarin het plangebied ligt, is afgestemd op de stedelijke en agrarische belangen. Ter plaatse zijn geen problemen met het grondwater bekend.

Op het perceel is in de huidige situatie de bebouwing van de voormalige veiling nog aanwezig. Deze bebouwing is aangesloten op de gemeentelijke riolering. In de directe omgeving van de locatie is geen oppervlaktewater aanwezig.

Toekomstig watersysteem

Bij het ontwerp voor de beoogde woningbouwontwikkeling is rekening gehouden met de (voor voorliggend plan) relevante waterhuishoudkundige criteria die door de waterbeheerder zijn aangegeven. Onderstaand is per criteria aangegeven op welke wijze daar bij de beoogde ontwikkeling mee wordt omgegaan.

Veiligheid

Niet van toepassing.

Wateroverlast

Om de waterafvoer bij extreme neerslagsituaties te kunnen reguleren is de trits "eerst vasthouden, dan bergen en dan pas afvoeren" richtinggevend voor het waterbeheer bij nieuwe ontwikkelingen. Overeenkomstig afspraken met de gemeente en het waterschap zal de te realiseren bebouwing volledig worden afgekoppeld (alle dakoppervlakken). Het regenwater afkomstig van het dakoppervlak is schoon en wordt langs de woonpaden en de straat rechtstreeks ondergronds naar het oppervlaktewater (de Stationssingel) afgevoerd. Na tijdelijke berging in de Stationssingel kan het water worden afgevoerd via de zuidelijke spoorsloot.

Met de realisering van de woonbebouwing zal het verhard oppervlak afnemen. In de huidige situatie is het terrein (circa 2 ha groot) volledig verhard. Na realisering van de ontwikkeling zal het verhard oppervlak nog circa 1 ha bedragen. Extra waterberging is daarom in principe niet nodig.

Waterberging is beschikbaar in de sloot langs de Stationssingel, die via een overstort onder het spoor door in verbinding staat met de sloot aan de overzijde van het spoor. Berekend is dat in deze sloot nog circa 800 m3 beschikbaar is. Rekening houdend met toekomstige klimaatontwikkelingen dient bij nieuw te ontwikkelen stedelijk gebied per m2 verhard oppervlak 75 mm te worden geborgen. Voor de Oude Veiling is dan (10.000 m2 x 0,075=) 750 m3 waterberging nodig. Deze berging is beschikbaar in de Stationssingel.

Grondwateroverlast

Op grond van de Verordening waterhuishouding Zeeland bedraagt de gewenste ontwatering 70 cm onder maaiveld voor met name woningen. Bij de ontwikkeling van de woonbebouwing zal de initiatiefnemer hiervoor zorgdragen.

Riolering

Het plan wordt voorzien van een gescheiden rioolstelsel. Het regenwater afkomstig van het dakoppervlak is schoon en wordt afgevoerd naar de sloot in de Stationssingel. Het afvalwater wordt via het gemeentelijk rioleringsstelsel getransporteerd naar de rioolwaterzuivering.

Watervoorziening

De waterbeheerder vraagt nadrukkelijk aandacht voor hergebruik van water in het bouwontwerp. Neerslagwater is van goede kwaliteit. Door het gebruik van regenwater kan op het drinkwatergebruik worden bespaard. Regenwater kan nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet.

Hergebruik van water zal in voorliggend plan vooralsnog niet worden toegepast. Een dergelijke maatregelen wordt exploitabel technisch niet verantwoord geacht.

Volksgezondheid

Door bij het afkoppelen de beslisboom van het waterschap te hanteren, zal geen risico ten aanzien van de volksgezondheid ontstaan.

Bodemdaling

Niet aan de orde.

Oppervlaktewaterkwaliteit

Vanwege de beoogde woonfunctie op de locatie is de kans op vervuiling van de wegen nagenoeg nihil. Om te voorkomen dat hemelwater verontreinigd raakt dient het gebruik van uitlogende materialen zoals zink en lood te worden voorkomen en dient het gebruik van duurzame bouwmaterialen te worden bevorderd.

Natte natuur

In de (directe) omgeving van het plangebied is geen te beschermen (natte) natuur aanwezig. Er is dan ook geen sprake van een bufferzone.

Onderhoud

Niet van toepassing.