direct naar inhoud van 2.3 Uitgangspunten en opzet van het project
Plan: Kapelle-Biezelinge 1e uitwerking
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.kapbiezUW001-VAST

2.3 Uitgangspunten en opzet van het project

Kenmerken gebied

Het gebied is gelegen tussen een tweetal belangrijke ruimtelijke structuurdragers van de kern Kapelle, de Van der Biltlaan en de Stationsstraat. Tegenover de locatie is het NS-station gelegen. Het binnengedeelte van het gebied heeft een enigszins introvert karakter.

Ruimtelijke opzet

Het stedenbouwkundig ontwerp kiest voor een aansluiting met de aanwezige ruimtelijke structuur. Het profiel van de Van der Biltlaan is ruim en heeft een groen karakter met laanbomen en voortuinen. De herontwikkeling zet dit profiel van de laan door. Karakteristiek zijn ondermeer wisselende bouwmassa's, verspringende rooilijnen en variatie in kavelbreedtes. Hierdoor past de gekozen opzet goed bij de reeds bestaande diversiteit aan bebouwing langs deze laan.

Het binnengebied wordt ontsloten door een los en meanderend weefsel, die de Oude Veiling met de Van der Biltlaan koppelt. De wijk is daardoor aan twee zijden ontsloten en gekoppeld aan de bestaande structuur van Kapelle. Ten behoeve van de privacy zijn de achtertuinen tegen elkaar aan gesitueerd, ook ten opzichte van de bestaande tuinen aan de Oude Veiling.

afbeelding "i_NL.IMRO.0678.kapbiezUW001-VAST_0003.jpg"

Figuur 2.2. Stedenbouwkundig plan

Programma

Het te realiseren programma kent een grote differentiatie, met aandacht voor verschillende woontypologieën en hun bewoners. Er zijn zeven verschillende types opgenomen, met elk een ruim aanbod van opties, waardoor ook in bebouwing een voldoende verschillend beeld zal ontstaan, passend in een dorp.

Bij de architectuur van de herontwikkeling wordt gestreefd naar een eigen gezicht in relatie tot het karakter van de omgeving. De woningen bestaan hoofdzakelijk uit twee lagen met een kap. Garages en carports zullen achter de voorgevellijn geplaatst worden.

In het kader van de ruimtelijke beleving is centraal in het gebied gekozen voor een patiotype bestaande uit 1 bouwlaag.

De materialisering bestaat uit duurzame en in principe gebakken producten. De dakvorm zal overwegend bestaan uit zadeldaken, alleen bij specifieke types zoals de patiobungalows en de starterswoningen is een plat dak mogelijk.

Indeling buitenruimte

Voor een goede ontsluiting van het gebied worden twee aansluitingen gerealiseerd op de omgeving. De openbare ruimte in het binnengebied is ruim bemeten en geeft zo ruimte aan groen, parkeren en verblijven (spelen). In het binnengebied is er sprake van éénrichtingsverkeer.

De rijwegbreedte is bewust beperkt tot een maat van 3,5 meter; daarnaast is één of zijn twee stroken opgenomen voor langsparkeren met daarin opgenomen bomen. Door middel van een molgoot of een haag en een andere kleur bestrating is het looppad gescheiden van de rijloper en het parkeren, dit ter versterking van het verblijfskarakter.

Bij de Van der Biltlaan wordt het huidige profiel doorgezet, waarbij het mogelijk moet zijn om tussen de bomen te parkeren, bijvoorbeeld door middel van een halfverharde invulling.

In het binnengebied is een speelvoorziening op buurtniveau opgenomen. De keuze van de boomsoorten zal in overleg met de gemeente bepaald worden. Ook zal er aandacht besteed worden aan de plaatsing van ondergroei.