direct naar inhoud van 7.1 Woongebied Zuidhoek
Plan: Kapelle Kapelle-Biezelinge
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.KapBiez-vast

7.1 Woongebied Zuidhoek

In deze paragraaf wordt in hoofdlijnen beschreven op welke wijze de realisering van het woongebied Zuidhoek wordt nagestreefd. Een uitvoeriger beschrijving hiervan is opgenomen in de toelichting van het deelplan Zuidhoek.

Woonmilieus en woningbouwprogramma
Voor de gedifferentieerde woonmilieus worden de deelgebieden onderscheiden, zoals aangegeven op de kaart, zonder dat hiermee de verkaveling van het gebied en de begrenzing van de afzonderlijke woongebieden exact worden vastgelegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0678.KapBiez-vast_0011.jpg"

Deelgebied Tuindorp
Tuindorp vormt de kern van het nieuwe woongebied, waaromheen zich de verschillende woonmilieus bevinden. Centraal in het tuindorp ligt een lint met daaraan een plein. Het tuindorp heeft een groen en dorps karakter. De straten zijn waar mogelijk licht gebogen, er komen geen lange rechte straten voor. Er is een eenheid in de dorpse bebouwing. Het tuindorp biedt ruimte voor circa 200 tot 250 woningen. Dit woongebied is thans in ontwikkeling.

Deelgebied Begijnhof
Het streven is erop gericht een open en toegankelijk begijnhof in het groengebied tussen het spoor en tuindorp aan het water te realiseren. In dit eigentijdse begijnhof kan een maatschappelijke functie zoals een basisschool worden opgenomen naast woningen voor bijvoorbeeld starters of senioren. Centraal in het begijnhof ligt een collectief groengebied. Het is een uitdaging in deze zone, indien een maatschappelijke functie langs dit lint met zo mogelijk een onderdoorgang bij het spoor wordt gerealiseerd, een markante bouwwijze na te streven. Oostelijk naast het begijnhof is één hof of zijn kleinere hoven gelegen met grondgebonden woningen. In dit deelgebied wordt water aangelegd, bij voorkeur in combinatie met het begijnhof. Dit deelgebied voorziet in de bouw van 100 tot 150 woningen, waarvan tot ten hoogste 40% niet-grondgebonden woningen. De volgende figuraties geven hiervan een impressie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0678.KapBiez-vast_0012.jpg"

In de zone aan de westzijde van het begijnhof kan worden gedacht aan woonmilieus met een verwijzing naar de agrarische oorsprong, boerenerven. De oorspronkelijk gedachte waterrijk wonen lijkt niet opportuun gezien de bodemomstandigheden. Realisering van bebouwing ter plaatse is afhankelijk van verwerving van boomgaarden, aan te houden afstanden en de dan actueel zijnde marktomstandigheden. De volgende figuraties geven hiervan een impressie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0678.KapBiez-vast_0013.jpg"

Niet-woonfuncties
Voor het situeren van niet-woonfuncties zijn de volgende locaties denkbaar.

  • Centraal plein Tuindorp
    Rondom het centrale plein in Tuindorp zijn functies in de sfeer van dienstverlening en kantoorruimtes gewenst. Ook een bijzondere woonvorm past hier uitstekend.
  • Begijnhof
    In dit deelgebied zijn ook functies dienstverlening en kantoorruimtes gewenst. In het Begijnhof wordt voorts ruimte gereserveerd voor een maatschappelijke voorziening en een gemeenschapsruimte alsmede daaraan gerelateerde voorzieningen, zoals kinderdagopvang.
  • Andere deelgebieden
    In andere deelgebieden kan ruimte worden geboden voor beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten aan huis, passend bij de woonfunctie van de woningen.

Verkeers-, groen- en waterstructuur
De opzet en inrichting van de verkeers-, groen- en waterstructuur zien er als volgt uit.

  • De hoofdontsluiting voor wegverkeer wordt gevormd door de Biezelingseweg en het lint, die in de toekomst mogelijk een aansluiting krijgt op de provinciale weg N289 of de Dijkwelseweg.
  • De hoofdstructuur voor langzaam verkeer krijgt naast de hoofdontsluiting voor wegverkeer, een zelfstandige route (waaronder een fiets- en voetgangerstunnel), gericht op ontsluiting naar Kapelle en Biezelinge, deels samenvallend met de hoofdontsluiting voor wegverkeer.
  • Het parkeren gebeurt zowel op eigen terrein als op openbaar terrein.
  • Om het landelijk karakter van het gebied te behouden worden op strategische locaties groene lijnen met een zone eromheen gesitueerd die groen en onbebouwd dienen te blijven. Dit zijn in ieder geval de randen of de aangrenzende zones van de woongebieden. Alle lijnen bij elkaar, met de zones eromheen, moeten een aaneengesloten groen netwerk vormen.
  • Tussen het spoor en de Biezelingseweg wordt mogelijk een gebied met water ingericht. Het water dient als waterberging voor de bestaande bebouwing en voor de nieuwe bebouwing. Essentieel is de meerwaarde van deze waterpartij voor de identiteit van dit deel van het woongebied. Tijdelijk kan waterberging worden gerealiseerd door verbreding van bestaande watergangen langs de zuidgrens van het centrale woongebied. In ieder geval zal worden voorzien in toereikende waterbergingscapaciteit.

Realiseringsaspecten
Bij de realisering van het woongebied wordt:

  • het energiezuinig en duurzaam bouwen, waarbij in ieder geval wordt gestreefd naar toepassing van milieuvriendelijke materialen;
  • steeds tijdig overleg gepleegd met de Regionale Brandweer en het Waterschap Zeeuwse Eilanden;
  • ter plaatse van de gronden langs de spoorlijn en langs de Oude Rijksweg wordt een geluidsafschermende voorziening gerealiseerd met een hoogte van 4 meter respectievelijk 5 meter om te voldoen aan de Wet geluidhinder inzake wegverkeerslawaai en de voorwaarden die zijn opgenomen in het besluit van Gedeputeerde Staten inzake het verzoek hogere grenswaarde;
  • voor het woningbouwprogramma voor zowel het deelgebied Tuindorp als voor het deelgebied Begijnhof wordt uitgegaan van een verdeling van circa 1/3 deel vrijstaande woningen, 1/3 deel twee-onder-één-kapwoningen en 1/3 deel rijenwoningen.

Planontwikkeling
Het Tuindorp ofwel het centrale woongebied van Zuidhoek is volop in aanbouw. Planuitwerking vindt plaats voor de spoorzone. Dit laat onverlet dat het toetsingskader, zoals dat in uitwerkingsregels wordt vastgelegd, het uitgangspunt vormt. Door de keuze voor uitwerkingsbevoegdheden wordt bereikt dat hieromtrent in de bestemmingsregeling de nodige flexibiliteit aanwezig is.

Kinderdagopvang Annie M.G. Schmidtsingel

In het nieuwe woongebied Zuidhoek wordt aan de Annie M.G. Schmidtsingel 47 en 48 (eind van een rij woningen) een kinderdagopvang gerealiseerd in twee woningen. Het gaat om 2 groepen van 12 kindplaatsen voor hele dagopvang (2 tot 5 medewerkers per groep) en 1 groep van 20 kindplaatsen voor buitenschoolse opvang (1 tot 2 medewerkers per groep). De openingstijden liggen tussen 8 uur en 18 uur voor reguliere opvang en tussen 6.30 uur en 19 uur voor verlengde opvang. De buitenschoolse opvang is geopend tussen 7 uur en 9 uur en 15 uur tot 18 uur. De verlengde opvang start om 6.30 uur en eindigt om 19 uur. Tijdens vakanties zijn de openingstijden van 8 uur tot 18 uur. Er zal worden voorzien in voldoende parkeerplaatsen ter plaatse en in de directe omgeving van de percelen.

Gelet op de beperkte omvang van deze functie en de reeds verrichte onderzoeken voor het woongebied, is geen nader onderzoek noodzakelijk.

Ter bevestiging van de kinderdagopvang wordt aan de bestemming voor de twee woningen, de aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - 1' toegevoegd alsmede een regeling hiervoor in de regels.