direct naar inhoud van 6.2 Beleidsprogramma
Plan: Kapelle Kapelle-Biezelinge
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.KapBiez-vast

6.2 Beleidsprogramma

Opstellen uniforme bestemmingsregeling
Belangrijkste uitgangspunt voor het opstellen van het bestemmingsplan Kapelle - Biezelinge is het onderbrengen van het totale plangebied (het ruimtelijk-functioneel samenhangende woongebied) onder één uniforme en actuele bestemmingsregeling. Dit betekent dat de geldende en veelal verouderde bestemmingsregelingen vervallen en vervangen worden door een eensluidende regeling voor het totale plangebied. Met andere woorden, er komt één voor het totale plangebied geldende regeling voor de bestemming woonpercelen met alleen nadere nuancering in gebruiks- en bouwmogelijkheden wanneer specifieke omstandigheden daartoe aanleiding geven (zie onder vastleggen ruimtelijke kenmerken).

Ruimtelijk beheer
De invulling van de bestemming voor de woonpercelen zal, binnen de grenzen van ruimtelijke kwaliteit, gericht zijn op het verruimen van gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden (verruimen individuele woonkwaliteit binnen waarborgen ruimtelijke kwaliteit). Daarnaast zal het ruimtelijk beheer van de woongebieden zich met name richten op de uitwerking en uitvoering van de volgende thema's:

  • duurzaam verkeersveilig: inrichting tot 30 km / uur-gebied (zie ook onder verkeersstructuur);
  • ruimtelijke kwaliteit openbare ruimte / woonomgeving: onder andere onderhoud / verbetering groenstructuur;
  • waterbeheer.

Functieveranderingen mogelijk gericht op realisering van woningbouw zijn aan de orde voor herstructurerings- en inbreidingslocaties alsmede voor kleinschalige uitbreidingslocaties. Planmatige uitbreidingen vinden plaats in Overtieringe en aansluitend in de Zuidhoek.

Vastleggen ruimtelijke kenmerken bebouwingspatroon
In hoofdstuk 3 is het plangebied nader geanalyseerd op ruimtelijke kenmerken met als doel inzicht te krijgen in de wenselijkheid en noodzaak van het in de bestemmingsregeling waarborgen van ruimtelijke kenmerken. Uit de analyse blijkt het volgende.

  • In de onderscheiden deelgebieden zijn bepaalde aspecten van het bebouwingspatroon kenmerkend voor het karakter en de ruimtelijke kwaliteit van die gebieden. Aspecten als bebouwingstypologie (variatie, stapeling), bebouwingshoogte (één laag, hoogbouw), dakvorm (plat, flauwe dakhelling), dakkapellen (uniforme toepassing aan voor- of achterkant), dakopbouw (toevoeging aan basisvorm), rooilijn (strak, gevarieerd, verspringend), oriëntatie (straatzijde, hoeken, voor- en achterkant), tuin en erf (concentratie bijgebouwen vanwege ligging aan een groenvoorziening of watergang) worden, voor zover deze bepalend zijn voor het specifieke karakter van het gebied in de bestemmingsregeling vastgelegd.
  • Het groene karakter van Kapelle komt mede voort uit de grote groene binnenterreinen in de kern. De terreinen achter Biezelingsestraat 9 en Biezelingsestraat 54-70 zijn van dit soort karakteristieke gebieden. Het zijn die groene longen die onder druk staan van inbreidingsmogelijkheden. Vooral het gebied achter de Biezelingsestraat 9 (notariskantoor Meijling) draagt door zijn ligging tegen de oude kern van Kapelle bij aan de beleving van het groene karakter. Daarom dient in dit gebied de grootst mogelijke terughoudendheid te worden betracht ten aanzien van bebouwing. Het binnenterrein achter Biezelingsestraat 54-70 (De Jager) kan mogelijk bebouwd worden. De locatie heeft echter pas potentie op het moment dat garagebedrijf Sonke zich op een andere locatie gaat vestigen.

De kenmerken van de diverse deelgebieden kunnen onder druk staan. Bijvoorbeeld de behoefte aan uitbreiding van parkeercapaciteit in het centrumgebied van Kapelle kan ervoor zorgen dat het binnenterrein achter de C1000 hiervoor wordt benut.

Voorwaarden beroep / bedrijf aan huis
De toenemende belangstelling voor zelfstandig ondernemerschap, telewerken en het hebben van een werkplek aan huis hebben, naast de dalende gemiddelde woningbezetting en andere gewijzigde woonwensen, geleid tot de behoefte aan vestigingsmogelijkheden van beroepen en bedrijven aan huis in woonwijken. Het gaat hier niet om afzonderlijke, kleinschalige bedrijvigheid.

Beroepen aan huis kunnen tot op zekere hoogte stedenbouwkundig worden ingepast. In bestaande woonwijken zal zorgvuldig met vestiging dienen te worden omgegaan om te voorkomen dat de vrijheid van een individu de overlast voor velen kan betekenen. Hieruit volgt dat aan de volgende voorwaarden moet worden voldaan.

  • De woning (met inbegrip van aan- en bijgebouwen), die voor de uitoefening van een aan huis gebonden beroep nodig is, moet in overwegende mate de woonfunctie behouden.
  • Het gebruik ten behoeve van een aan huis gebonden beroep mag geen ernstige afbreuk of onevenredige hinder voor het woonmilieu opleveren en mag geen afbreuk doen aan het woonkarakter van de buurt, waarbij in ieder geval geen gebruik mag plaatsvinden dat nadelige gevolgen voor het milieu kan veroorzaken en als zodanig is opgenomen in de Staat van Bedrijfsactiviteiten.
  • Het gebruik mag geen nadelige invloed hebben op de afwikkeling van het verkeer en / of niet leiden tot een onaanvaardbare parkeerdruk.

Detailhandel mag alleen plaatsvinden als ondergeschikte nevenactiviteit bij de uitoefening van een aan huis gebonden beroep.

Ruimtelijke herstructureringsmogelijkheden
In de ruimtelijke analyse is aangegeven, dat er binnen of tegen de kern diverse gebieden gelegen zijn waar door middel van herstructurering of inbreiding de ruimtelijke kwaliteit of een intensiever ruimtegebruik (inbreidingslocaties) verbeterd kan of moet worden. Voor deze locaties zijn stedenbouwkundige randvoorwaarden opgesteld die een toetsingskader vormen voor de beoordeling van initiatieven.

Transformatiegebieden

afbeelding "i_NL.IMRO.0678.KapBiez-vast_0010.jpg"

Figuur 6.1. Transformatiegebieden

Locatie Hillewerfweg
Deze randzone tussen Eliwerve en de Noordweg kent enige lintbebouwing. Enige verdichting of verlenging van het lint met 1 woning is mogelijk mits het bestaande bebouwingpatroon en het karakter van het weggetje blijven gewaarborgd.

Een en ander betekent een geleidelijke verdunning van het bebouwingspatroon, parkeren op eigen terrein, enige variatie in rooilijn, vrijstaande bebouwing van geringe hoogte en dergelijke. Het wegverkeerslawaai vormt een belangrijk milieutechnisch aandachtspunt.

Locatie Goessestraatweg (Noord en Zuid)
Deze randzone tussen de uitvalsweg naar Goes en Eliwerve heeft een groen karakter: volkstuinen, boomgaard en incidentele bebouwing. Zeker in samenhang met het boomgaardengebied aan de overzijde vormt het een fraaie overgang van de kern naar buiten. Mede door de ligging dicht bij het centrum is het een aantrekkelijke woonlocatie die een logische afronding vormt van Eliwerve. Bebouwing in deze zone is mogelijk mits het karakter van deze weg wordt gerespecteerd. Het groene beeld is daarbij uitgangspunt. De villa van DLF Trifolium (voorheen Advanta) vormt een goed referentiebeeld.

Een open bebouwingspatroon, een teruggelegen rooilijn, compacte bebouwingsvormen veel groen, een minimum aantal ontsluitingen, parkeren op eigen terrein en dergelijke zijn de meest relevante ruimtelijke randvoorwaarden voor de buitenrand. Naar Eliwerve kan een meer gangbare verkavelingsvorm worden gerealiseerd in relatie tot het aangrenzende woongebied. Nabij de Elstartstraat moet, langs de Goessestraatweg, gezien de aanwezige bebouwing, een ruime kavelopzet worden gehanteerd met vrijstaande woningen.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan is het volgende overwogen.

  • Woningbouw wordt voornamelijk gerealiseerd in Zuidhoek. Daarnaast is het woongebied de Bieselinghe in ontwikkeling. Desondanks werd het gewenst geacht dat in de directe omgeving van het centrumgebied van Kapelle ook mogelijke woningbouwlocaties kunnen worden benut. Vandaar dat die locaties in het voorontwerp en het ontwerp van het bestemmingsplan waren opgenomen, niet door middel van een directe bestemming, maar via wijzigingsbevoegdheden.
  • Thans wordt bij de vaststelling van het bestemmingsplan de balans opgemaakt. Tot op heden is als gevolg van genoemde marktomstandigheden nog niet overgegaan tot planuitwerking voor de spoorzone. De hoofdlijnen van het plan Zuidhoek geven aan dat ter plaatse ook appartementenbouw of patiowoningen mogelijk zijn. Meer dan ooit is het noodzakelijk prioriteit toe te kennen aan concentratie van woningbouw in Zuidhoek.
  • Dat betekent dat de locaties Goessestraatweg Noord en Zuid in dit stadium niet langer in het bestemmingsplan worden opgenomen als wijzigingsgebied voor woningbouw. Uit alle analyses blijkt evenwel dat beide locaties geschikt blijven om op termijn ingevuld te worden met woningbouw. Vandaar dat de analyses inzake woningbouwmogelijkheden (korte en langere termijn) en de ruimtelijk-functionele ontwikkelingsmogelijkheden van de kernen Kapelle en Biezelinge in de toelichting van het bestemmingsplan worden gehandhaafd. Hiermee is duidelijk dat in de toekomst wellicht alsnog mogelijkheden worden geboden voor woningbouw aan de Goessestraatweg.
  • Deze woningbouwontwikkeling past ook in het provinciaal beleid. Immers, de gronden zijn opgenomen binnen het gebied dat door de provincie in het kader van het Omgevingsplan als stedelijk gebied heeft aangemerkt.
  • Duidelijk is voorts dat vanuit de omgeving expliciet wordt gevraagd specifiek aandacht te besteden aan de volgende aspecten.
    • 1. Inpassing van woningbouw in de omgeving en de effecten van het verdwijnen van boomgaarden.
    • 2. Effect voor de groenstructuur en de omvang van groen en speelvoorzieningen voor Eliwerve.
    • 3. Het aanmerken van de locatie als inbreidingslocatie, herstructureringslocatie of uitbreidingslocatie.
    • 4. De keuze van het woningtype in relatie tot het bebouwingspatroon en de groenstructuur (openheid).
    • 5. Vraag vanuit de markt naar kavels waarbij de omvang een rol speelt.
    • 6. Het al dan niet invullen van het gebied als overgangszone tussen het stedelijk gebied en het buitengebied.

Deze aspecten vormen een soort onderzoeksconcept dat moet worden ingevuld indien op termijn alsnog, daadwerkelijk (via planherziening) woningbouw wordt geprojecteerd.

Locatie Ambachtsherenwegeling
Dit gebied ligt tussen het uitbreidingsgebied Overtieringe en het Kapelse bos. Langs de rand van Overtieringe zijn 6 grote kavels voorzien. In het verlengde hiervan is woningbouw op deze locatie te overwegen in de vorm van landhuisachtige woningen op zeer grote percelen (ten hoogste zes). Daarmee kan de groene cluster van bos en grote tuinen in de aangrenzende zone worden geoptimaliseerd.

Locatie Vroonlandseweg
De afgelopen maanden is vanuit diverse geledingen van de samenleving belangstelling getoond voor ontwikkelingen van het gebied gelegen tussen de Vroonlandseweg-Dankerseweg-Spoorlijn. Behoud van de agrarische functie van het gebied is een optie, waarbij in ieder geval van voortbestaan van de glastuinbouwbedrijven moet worden uitgegaan. Voor een stedelijke ontwikkeling van het gebied ligt evenwel toevoeging van het gebied aan het bestaande sportcomplex voor de hand. De ruimtelijk-functionele structuur wordt op die wijze versterkt. Eenzelfde effect heeft het benutten van de locatie voor functies in de sfeer van zorg, onderwijs, fitnesscentrum of sportschool (recreatie en sport). De ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden gaan uit van concentratie van gebouwen aan de westzijde. Hierbij gelden de volgende randvoorwaarden.

  • De bebouwing wordt gesitueerd in een strook ter breedte van circa 125 meter vanaf de Vroonlandseweg. De aan te houden rooilijn ligt op 10 meter vanuit de Vroonlandseweg.
  • De hoogte wordt beperkt tot 2 bouwlagen, eventueel met een hoogte-accent.
  • Het parkeren wordt gerealiseerd op eigen terrein.
  • Milieuafstanden kunnen van invloed zijn op situering van gebouwen en andere deelfuncties.
  • De milieuafstanden (boomgaard, kassen) vormen belangrijke factoren voor het ontwikkelingsperspectief. Situering van parkeergelegenheid in die zones is te overwegen.

Locatie Toevlucht Biezelingsestraat
Stichting Elios realiseert een nieuw woonzorgcomplex in Zuidhoek. Voor de vrijkomende locatie aan de Biezelingsestraat heeft ROM Marsaki een nieuw plan ontwikkeld. Het bestaande pand wordt gesloopt, omdat het niet geschikt is voor de bestaande of een andere functie. Het nieuwe appartementengebouw voorziet in psychogeriatrische woongroepen op de begane grond en (zorg)appartementen op de verdiepingen. Een uitvoeriger beschrijving van het bouwplan en toetsing aan relevante wet- en regelgeving is in een afzonderlijke notitie opgenomen.

Locatie Oude Veiling
Het resterende gedeelte van het oude veilingcomplex komt in aanmerking voor herstructurering. Woningbouw vormt de meest voor de hand liggende functie. Ook kantoren aan de Stationsstraat zijn mogelijk. Met de herstructurering van dit gebied is een stedenbouwkundige afronding van de stationsomgeving mogelijk. Hiervoor gelden de volgende randvoorwaarden:

  • naar de Stationsstraat een duidelijke frontvorming (oriëntatie, rooilijn, hoogte / massa);
  • aandacht voor wegverkeers- en spoorweglawaai. Afscherming is moeilijk zodat de toepassing van "dove" gevels noodzakelijk lijkt;
  • naar de Van der Biltlaan een open bebouwingsstructuur passend in de lintbebouwing;
  • in het binnengebied is enige vrijheid. Door het enigszins introverte karakter van dit deel is een herkenbare omgevingskwaliteit voor het woonmilieu noodzakelijk;
  • parkeren moet geheel binnen de locatie worden opgelost;
  • tevens moet rekening worden gehouden met de aanleg van een onderdoorgang voor langzaam verkeer nabij het station ter ontsluiting van Zuidhoek.

Locatie Stationssingel
In dit gebied liggen diverse bedrijven op diepe percelen met woningen aan de voorzijde. Indien bedrijfsverplaatsing of -beëindiging zich voordoet is herstructurering mogelijk. Een integrale herstructurering lijkt niet noodzakelijk gelet op de beperkte meerwaarde boven een verspreide ontwikkeling en de ruimtelijke potenties van het gebied.

Woningbouw is mogelijk maar zal moeten voldoen aan de eisen van het wegverkeers- en spoorweglawaai. Voorzieningen, kantoren, kleinschalige bedrijvigheid en dergelijke zijn denkbaar. Het verdient echter de voorkeur om op deze locatie een zorgzone te realiseren. Voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein en een duidelijke strakke rooilijn en wandvorming zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden.

Sportcomplex
Het is denkbaar, dat de boomgaard grenzend aan het sportcomplex Groene Woud, direct ten noorden van het parkeerterrein, op termijn wordt beëindigd. Benutting van het gebied als woningbouwlocatie op korte termijn ligt niet voor de hand gezien de capaciteit die elders ruimschoots voor woningbouw voorhanden is en waaraan prioriteit is toegekend alsmede de afstand die aangehouden moet worden ten opzichte van boomgaarden (spuitzone). Toevoeging aan het sportcomplex of realisatie van maatschappelijke voorzieningen is wel mogelijk. De ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden voor uitbreiding van het sportcomplex of voor realisering van maatschappelijke voorzieningen, zien er als volgt uit.

  • Het gebied komt in aanmerking voor uitbreiding van het sportcomplex of voor situering van zorgconcepten die door oriëntatie en maatregelen qua bebouwing, aanvaardbaar zijn binnen de spuitzone van de boomgaard aan de noordzijde.
  • Bij uitbreiding van het sportcomplex met sportvelden wordt voldoende afstand gehouden bij situering van gebouwen en ook van de sportvelden (geluid, licht) tot de woonbebouwing aan de Vroonlandseweg.
  • De bebouwing met een hoogte van 4 meter kan in het westelijk deel worden gesitueerd, hogere bebouwing (twee of drie lagen) is passender op een afstand van meer dan 50 meter. De aan te houden rooilijn ligt op 20 meter vanuit de Vroonlandseweg.
  • Gestreefd wordt naar passende uitbreiding van de parkeergelegenheid.

In het ontwerpbestemmingsplan was aan de Vroonlandseweg voor de brede school en enige woningbouw, de bestemming Gemengd-3 opgenomen. Daarbij is verondersteld dat de onderzoeken zodanig ver gevorderd zouden zijn, dat deze bij gewijzigde vaststelling als onderbouwing zouden kunnen worden toegevoegd aan het bestemmingsplan. Tevens is ervan uitgegaan dat de planvorming ofwel uitgangspunten voor de toekomstige invulling/inrichting van het gebied, voldoende zou zijn gevorderd. De vaststelling van het voorliggende bestemmingsplan was evenwel eerder aan de orde. Vandaar dat de betreffende gronden bij de vaststelling buiten het bestemmingsplan zijn gelaten. In verband met een logische planbegrenzing is ook het sportcomplex buiten het bestemmingsplan gelaten.

Aan de Vroonlandseweg en ten zuiden van de Dankerseweg liggen gronden waar mogelijkheden worden geboden voor uitbreiding van het sportcomplex en andere sportvoorzieningen en maatschappelijke voorzieningen. Dit is mogelijk na toepassing van de wijzigingsbevoegdheid voor wijzigingsgebied 8, tussen de spoorlijn, Vroonlandseweg en Dankerseweg. Aangezien het sportcomplex aan de Vroonlandseweg buiten het bestemmingsplan wordt gelaten, is de mogelijkheid voor dergelijke sportvoorzieningen in de wijzigingsbevoegdheid komen te vervallen.

In de voorgaande hoofdstukken van deze toelichting is aan het sportcomplex en de toekomstige brede school aandacht besteed. Deze maken immers deel uit van onder meer de functionele en ruimtelijke analyses alsmede het beleidsprogramma. De beoogde ontwikkeling is nog steeds opportuun. De planvoorbereiding hiervoor is reeds gestart en begin 2010 zal dit worden afgerond. Hiervoor wordt een afzonderlijk ruimtelijk plan voorbereid, dat voor of in de eerste helft van 2010 in procedure wordt gebracht. De analyses en het beleidsprogramma worden dan ook gehandhaafd. Uitsluitend de bijbehorende bestemmingsregeling wordt niet vastgesteld.

Locatie Nieuwe Kerkstraat
Het hier gevestigde bedrijf Moerstee wordt verplaatst naar het bedrijventerrein Smokkelhoek. Bij herinvulling van de vrijkomende locatie zijn aan de Nieuwe Kerkstraat 2 woningen mogelijk en aan de Waardekensstraat 1 woning. Parkeren op eigen terrein is vereist evenals de voorwaarde dat schaal en bebouwingspatroon moet aansluiten bij de bestaande woningbouw.

Locatie Moeleker (De Klinker)
Het bedrijf Moeleker aan de Klinker 21 is verplaatst naar het bedrijventerrein Smokkelhoek. Hierdoor is ter plaatse en op het aansluitende terrein (de historische haven van Biezelinge) langs De Klinker een woningbouwlocatie ontstaan. De vrijkomende locatie betreft een historische plek in de kern Biezelinge. Bij de voorgenomen woningbouw, langs en gedeeltelijk in de voormalige haven is dan ook extra zorgvuldigheid geboden bij de planopzet. Hierop wordt in het afzonderlijke plandeel De Klinker nader ingegaan.

Cultuurhistorie / archeologie
In het plangebied bevinden zich zeven beschermde rijksmonumenten en drie gemeentelijke monumenten.

Rijksmonumenten

  • 1. Nederlands Hervormde Kerk te Kapelle (13e - 14e eeuw);
  • 2. Toren van de Nederlands hervormde Kerk (14e eeuw);
  • 3. Twee pompen op het Kerkplein (19e eeuws);
  • 4. Ooststraat 47 (een uit 1870 daterende meekrapstoof, genaamd "de Nijverheid");
  • 5. Biezelingsestraat 34 (een vrijstaande villa gebouwd in 1910 als notariswoning;
  • 6. Nederlands Hervormde Kerk (1908) en fronttoren (1877-1878) te Biezelinge;
  • 7. Noordstraat 4 (voormalige pastorie gebouwd in 1863, thans woning genaamd "De Haven").

Gemeentelijk monument

  • 1. Kerkplein 35-37 (beiden onderdeel van een woonhuis daterend uit het midden van de 19e eeuw);
  • 2. Goessestraatweg 19 (voormalig woonhuis "Eureka" in drie woonlagen gebouwd in 1886);
  • 3. Nieuwe Kerkstraat 6 (boerderij, varkenstal en erfindeling met de moestuin en twee leilinden).

Bijzonder cultureel erfgoed

  • 1. Franse militaire begraafplaats.

Het verdient aanbeveling om deze status van monument ook op de plankaart tot uitdrukking te brengen door middel van de aanduiding "monument" (signaalfunctie).

Bij meer ingrijpende ontwikkelingen binnen het plangebied zal rekening moeten worden gehouden met archeologisch onderzoek in verband met de IKAW-aanduiding middelhoge tot hoge trefkans op aanwezigheid van archeologisch waardevolle resten en met de AMK aanduiding. Op de AMK staat een aantal geselecteerde terreinen en gebieden die op dit moment bekend zijn en voor het merendeel een status hebben omdat ze van een waardering variërend van zeer hoge archeologische waarde tot archeologische waarde zijn voorzien. De exacte begrenzing van deze gebieden is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Behouden en versterken verzorgingsstructuur
Kapelle bevat een duidelijk gemarkeerd centrumgebied met twee supermarkten, een diversiteit aan andere winkels, lokale kantoren en de twee maatschappelijke voorzieningen de NH-kerk en het gemeentehuis. Deze voorzieningen liggen in een gebied dat duidelijk als centrumgebied herkenbaar is en beleefd wordt. Het laatste decennium is hieraan het winkelgebied aan de Weststraat met de Golff-supermarkt toegevoegd. Voorlopig lijkt hiermee de laatste grootschalige uitbreiding van het centrumgebied gerealiseerd. In het belang van een zo sterk mogelijke uitstraling van het centrumgebied is verdere uitloop hiervan niet gewenst.

In de toekomst zal het zeker mogelijk zijn om binnen het gebied open plekken of op termijn beschikbaar komende woonpanden met een centrumfunctie in te vullen. In de afgelopen jaren zijn ook verzoeken voor enkele panden aan het Kerkplein ingediend die op basis van nader onderzoek konden worden gehonoreerd. Met het invullen van dergelijke "openingen" wordt een bijdrage geleverd aan de algemeen beoogde verbetering van de centrumfunctie van dit gebied. Te denken is voorts realisering van enkele winkels met appartementen in een zijstraatje van de Ooststraat zodat de stedenbouwkundige structuur ter plaatse wordt versterkt. Een optie is ook herstructurering aan de oostkant van de Biezelingsestraat. Het kan daarbij zelfs zijn dat er een afweging nodig is tussen de belangen van ruimtelijke kenmerken (groen gebied) en versterking van het centrumgebied. Dit zal worden beïnvloed door de toename van koopkracht door woningbouw in Zuidhoek.

De essentie van het centrumgebied is en blijft het concentreren van het winkelaanbod in het centrumgebied. Het streven naar en het behoud van het centrumgebied is onlosmakelijk verbonden met het beleid dat buiten het centrumgebied de nieuwvestiging van detailhandels- of horecavestigingen niet is toegestaan en dat de uitbreidingsmogelijkheden van bestaande winkels zijn beperkt tot de bouwmogelijkheden die op het erf worden geboden.

In Biezelinge is sprake van een meer verspreid gelegen voorzieningenstructuur. Voor een klein gebied kan eventueel worden meegewerkt aan nieuwvestiging, maar dit zal zeer sporadisch zijn. Het gaat in Biezelinge meer om bevestiging van de bestaande voorzieningen.

Onderwijsvoorzieningen
Het aantal leerlingen aan de Protestants Christelijke basisschool 't Honk gevestigd aan de Van der Biltlaan 19a groeit. Conform de prognose heeft 't Honk recht op 14 permanente lokalen, 1 noodlokaal en 2 speellokalen. Op dit moment zijn er, verspreid over 2 locaties, 11 permanente lokalen en 5 noodlokalen. Omdat de groei van de laatste jaren met noodlokalen is opgevangen loopt de school tegen het probleem aan dat er weliswaar genoeg lokalen zijn, maar dat er onvoldoende nevenruimte is. De school zal daarom worden uitgebreid met twee extra lokalen. Hiervoor zijn drie opties mogelijk:

  • 1. uitbreiding van het bestaande gebouw;
  • 2. twee aparte lokalen met tussengang;
  • 3. twee losstaande "echte" noodlokalen (huur).

Uitbreiding kan plaatsvinden in de groene ruimte achter "Honk aan de Van der Biltlaan 19a.

Verbetering inrichting wegenstructuur
Verbetering van de wegenstructuur is in Kapelle - Biezelinge niet aan de orde, althans er zijn geen nieuwe wegen voorzien. Realisering van de 30 km-uur-zones vraagt nog wel enige aanpassing van de openbare ruimte.

Groenstructuur
Grote wijzigingen in de bestaande groenstructuur zijn niet aan de orde. Het accent zal met name liggen op onderhoud.

Bedrijven
In de kernen Kapelle en Biezelinge is in de loop der jaren veel gebeurd op het gebied van bedrijven. Op verschillende locaties zijn bedrijven door herstructurering uitgeplaatst en is hiervoor woningbouw in de plaats gekomen. Voorbeelden zijn de Oude Veiling (westelijke deel), locatie De Jager en het Likaterrein.

Ook de komende jaren zal het beleid gericht zijn op uitplaatsing van bedrijven die om ruimtelijke of milieutechnische redenen niet meer ter plaatse kunnen functioneren. Het oostelijk deel van de Oude Veiling is hiervan een goed voorbeeld. Ter plaatse zal op de eerste plaats worden gedacht aan woningbouw. Incidenteel zijn andere functies te overwegen. Het aantal locaties is overigens beperkt, waarbij ook van belang is dat er op enkele locaties de afgelopen tien jaar nog belangrijke investeringen in de bedrijfsvoering zijn gepleegd. Dit laat onverlet dat in de Kapelse traditie van herstructurering, ook de komende jaren dergelijke projecten ter hand zullen worden genomen.

Een specifiek gebied betreft het bedrijfsgebied aan de Stationssingel. Ter plaatse is een garagebedrijf gevestigd en enkele maatschappelijke voorzieningen. De uitstraling van dit gebied kan aanzienlijk verbeterd worden. Echter, een planmatige aanpak met hoofdzakelijk) woningbouw is alleen mogelijk indien nagenoeg alle percelen beschikbaar komen en hiervoor externe financieringsbronnen beschikbaar worden gesteld. Vooralsnog wordt er niet van uitgegaan dat alle percelen gelijktijdig met bijbehorende financiële middelen beschikbaar komen. Hierdoor is het noodzakelijk dat ter plaatse voldoende ontwikkelingsmogelijkheden worden geboden, zodat de bestaande bedrijvigheid de ruimte wordt geboden voor vernieuwing.

In de kern zullen ook bedrijven ter plaatse gevestigd blijven omdat de bedrijfsvoering binnen de gegeven ruimtelijke en milieutechnische randvoorwaarden mogelijk is en blijft. Deze bedrijven kunnen binnen die kaders ruimte krijgen voor ontwikkeling. Dit laat onverlet dat ook voor die bedrijven een optie kan worden geboden voor verplaatsing.

DLF-Trifolium
DLF-Trifolium heeft ter plaatse van het huidige bedrijfsperceel een nieuw magazijn gereed product gerealiseerd alsmede een deel van de bestaande magazijnen uitgebreid. De magazijnen zijn gesitueerd aan de westkant van het bedrijfsperceel, in de hoek van de Kitskinderscheweg en de Weg naar het Stomme Kruis. Het nieuwe magazijn gereed product heeft een maximale bouwhoogte van 12 meter, de uitbreiding van de bestaande magazijnen sluit aan op de bestaande bebouwing en heeft derhalve een hoogte van 8 meter. De uitbreiding is geregeld op basis van een artikel 19 WRO-procedure.

De uitbreiding van de bedrijfsgebouwen is voorzien door met de bestemming bedrijf en het opnemen van bouwvlakken. De aan te leggen groenstrook wordt planologisch vastgelegd in het bestemmingsplan (plankaart). De randbeplanting heeft de bestemming Groenvoorziening (GR) gekregen en de 4 meter brede onderhoudspaden aan de zijde van het bedrijfsterrein hebben de bestemming Bedrijfsdoeleinden met de nadere aanwijzing "zonder gebouwen en overkappingen" (B(z)).

De hoofdopzet voor de landschappelijke inpassing zal nader worden uitgewerkt in een beplantingsplan en worden vastgelegd in een privaatrechtelijke overeenkomst tussen de gemeente en DLF-Trifolium. De momenteel aanwezige randbeplanting en de beplanting op het terrein laten zien dat DLF-Trifolium veel aandacht besteedt aan aanleg en onderhoud van de groenvoorziening. De nieuwe beplanting zal met eenzelfde zorg worden aangelegd en beheerd.

Waterstructuur
Om de doelstelling van uiteindelijk 20% afkoppeling van bestaand bebouwd gebied over 20 jaar mogelijk te maken is de aanleg van een waterstructuur noodzakelijk. Daar waar de aanleg van open water niet mogelijk is, zal een ondergrondse structuur moeten worden aangelegd.