6.1 Van analyse naar beleidsbeschrijving
Resultaten analyses
Uit de ruimtelijke en functionele analyses van het plangebied, zoals beschreven in de voorafgaande hoofdstukken ontstaat het volgende samenvattende beeld voor het plangebied Kapelle - Biezelinge.
- Een belangrijk deel van het plangebied wordt gevormd door de kernen Kapelle en Biezelinge met daarbijbehorende voorzieningen (winkels, scholen en andere maatschappelijke voorzieningen) en enkele voorzieningen die niet direct gerelateerd zijn aan de woonfunctie (enkele bedrijven). Kapelle heeft een duidelijk herkenbaar centrumgebied.
- Kapelle en Biezelinge liggen centraal in de gemeente.
- Kapelle en Biezelinge worden van elkaar gescheiden door de spoorlijn Vlissingen-Roosendaal. De Dijkswelseweg behoort echter tot de kern Kapelle.
- In Kapelle is de eerste bebouwing rond de Nederlands Hervormde Kerk ontstaan en langs de linten. In Biezelinge is de eerste bebouwing ontstaan rond het Marktplein, de Noordstraat, de Klinker en de Hoofdstraat.
- De ruimtelijke structuur van Kapelle wordt gekenmerkt door:
-
1. de oude radialen Dijkwelseweg, Goessestraatweg, Ooststraat en Biezelingsestraat;
-
2. het kerkplein vormt een historische en ruimtelijke spil;
-
3. de verspreid gelegen groene terreinen (voormalige kasteelterreinen en onbebouwd gebleven binnenterreinen);
-
4. de boomgaarden en het Kapelse bos.
- De ruimtelijke structuur van Biezelinge wordt gekenmerkt door:
-
1. de oude linten, Stationsstraat en Vroonlandseweg;
-
2. het excentrisch gelegen Marktplein;
-
3. de boomgaarden;
-
4. de dijklichamen aan de zuidkant van Biezelinge.
- Binnen of tegen de kern liggen diverse gebieden van uiteenlopende omvang en gebruik waarvan veranderingen op korte of lange termijn niet worden uitgesloten.
- In de verdere ontwikkeling van het plangebied ligt het accent op ruimtelijk beheer en verbetering. Aandachtspunten hierbij zijn, naast afstemming / actualisering van regeling, verkeersstructuur (duurzaam veilige inrichting) en externe veiligheid. Op enkele plaatsen zijn (beperkte) functieveranderingen en ontwikkelingen aan de orde (herstructurering, inbreiding).
- De gefaseerde ruimtelijke ontwikkeling van de kern is juridisch-planologisch vastgelegd in afzonderlijke bestemmingsplannen met als gevolg dat voor het ruimtelijk-functioneel samenhangende en afgeronde gebied 21 (deels verouderde en inhoudelijk verschillende) bestemmingsplannen gelden. Deze fragmentatie van regeling en het verouderde (niet / onvoldoende afgestemd op gebruikerswensen) karakter noodzaken tot het onderbrengen van het totale plangebied in één bestemmingsplan.
Beleidsprogramma
Op basis van deze samenvattende constateringen en bevindingen uit de ruimtelijke en functionele analyses is in dit hoofdstuk een beleidsprogramma voor het plangebied opgesteld. In het programma ligt het accent op bevestiging en consolidatie. Tevens bevat het ook onderdelen die aansluiten op de (gewenste) dynamiek en ontwikkeling in het plangebied.
-
Bevestiging en consolidatie
Het accent ligt op de regeling van de bestaande situatie. Het plan strekt niet tot uitbreiding en / of ingrijpende veranderingen maar vooral tot actualisering en samenhang in regeling voor het totale plangebied. De ruimtelijke veranderingen en ontwikkelingen beperken zich daarbij met uitzondering van enkele specifieke onderdelen (zie hierna) tot ondergeschikte gebruiksveranderingen en / of uitbreiding van gebruiksmogelijkheden voor de aanwezige, bestaande gebruiksvormen (functies).
-
Dynamiek en ontwikkeling
Uit de inventarisatie en analyse van functies is ook naar voren gekomen dat het beleidsprogramma moet inspelen op en sturing moet geven aan een aantal (deels potentiële) ruimtelijk-functionele ontwikkelingen en veranderingen die leiden tot verbetering en versterking van het plangebied als woongebied. Voor een deel betreft dit ontwikkelingen en veranderingen die de totaliteit van het plangebied betreffen (wegenstructuur, waterstructuur, groenstructuur) en voor een deel specifieke locaties in het plangebied (zoals vrijgekomen bedrijfslocaties).
Het in de navolgende paragraaf beschreven beleidsprogramma vormt (samen met de analyses uit de hoofdstukken 2 en 3) de onderbouwing en de onderlegger voor de bestemmingsregeling. Voor zover mogelijk zijn de onderdelen uit dit programma weergegeven op kaart 3 (beleidskaart) en verwerkt in de bestemmingsregeling.