Plan: | Buitengebied West Maas en Waal |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0668.BUIWestMenW-BOH1 |
Voor u ligt het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied van gemeente West Maas en Waal. Een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied is noodzakelijk omdat het huidige bestemmingsplan uit 1997 dateert en niet meer aansluit op de feitelijke situatie, de nieuwste beleidsinzichten en de huidige behoeften van de bewoners en gebruikers van het gebied. Met het voorliggende plan beschikt de gemeente over een actueel plan voor een groot deel van het buitengebied. Daarmee wordt voldaan aan de wettelijke eis dat bestemmingsplannen elke tien jaar moeten worden herzien.
De gemeente West Maas en Waal is bij uitstek een agrarische gemeente. De agrarische productieomstandigheden zijn over het algemeen goed en zijn op sensationele wijze verbeterd door de ruilverkaveling die circa 50 jaar geleden in het gebied plaatsvond. De dynamiek in de agrarische bedrijvigheid is sindsdien gebleven. Er is een voortdurend proces gaande van schaalvergroting waarin agrarische bedrijven verdwijnen en de gebouwen die in goede staat verkeren een andere functie krijgen. De overblijvende bedrijven worden groter, veranderen van karakter en ontplooien nevenactiviteiten op het gebied van recreatie en andere vormen van dienstverlening. Dat schept de behoefte aan een grote mate van flexibiliteit en de mogelijkheid om via relatief eenvoudige procedures bestemmingen van bedrijven te veranderen.
De gemeente ontleent haar naam aan twee rivieren die het ruimtelijke karakter en de geschiedenis van het gemeentelijke grondgebied in verregaande mate hebben bepaald. De rivieren de Maas en de Waal samen met de uiterwaarden en de dijken, de bebouwing en het landschap erom heen vormen de grootste aantrekkingskracht van de gemeente voor recreanten en bezoekers van buiten.
Door deze aantrekkingskracht in combinatie met de toegenomen vrije tijd is het gemeentelijke buitengebied in de afgelopen decennia van steeds groter belang geworden voor de waterrecreant en als woongebied voor mensen van elders die in het gebied tijdelijk of permanent verblijf willen houden.
Het is de taak van de gemeente van tijd tot tijd een nieuwe afweging te maken tussen de belangen van de bewoners van het gebied, de gebruikers van het gebied en de belangen van bovenlokale en nationale aard die met het gebied verbonden zijn. De nationale belangen hangen vooral samen met de functie die de Maas en de Waal en de bijbehorende uiterwaarden hebben voor de nationale en internationale waterhuishouding, het watertransport, de winning van zand en grind, de recreatie en de natuur.