direct naar inhoud van 5.4 Bestemmingsregeling
Plan: Bakestein
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0642.bp13bakestein-3001

5.4 Bestemmingsregeling

In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk, is gebruikgemaakt van aanduidingen om toegestaan gebruik nader te specificeren. In het bestemmingsplan komen de onderstaande bestemmingen voor.

Bedrijf - 1 tot Bedrijf - 8 (Artikel 3 - Artikel 10)

De bedrijven op het bedrijventerrein Bakestein zijn mogelijk gemaakt binnen de bestemming Bedrijf - 1 tot en met Bedrijf - 8. Binnen deze bedrijfsbestemmingen zijn bedrijven uit ten hoogste categorie 3.2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten toegestaan. Daarnaast zijn bijbehorende voorzieningen, zoals groen, water, nuts-, parkeer-, verkeers- en laad- en losvoorzieningen toegestaan. Daarnaast is ter plaatse van de aanduiding 'detailhandel volumineus' detailhandel in auto's en motoren toegestaan.

Algemene regels

De bestemmingen komen overeen met de verschillende deelgebieden die zijn aangegeven in het beeldkwaliteitsplan. Elk deelgebied heeft deels zijn eigen regels ten aanzien van het gebruik en de bouwmogelijkheden op de gronden. Daarnaast zijn er een aantal algemene regels die per bedrijfsbestemming gelijk zijn. Hieronder worden eerst de algemene regels beschreven, daarna zal per bedrijfsbestemming nader ingegaan worden op de voor die bestemming specifieke regeling.

  • Bouwregels

Ten aanzien van het bouwen gelden de aanduidingen zoals zijn weergegeven op de verbeelding. Ten aanzien van de verschillende bedrijfsbestemmingen zijn op de percelen een minimale en een maximale bouwhoogte opgenomen en een bebouwingspercentage. Daarnaast bedraagt de afstand tot de zijdelingse perceelsgrens bij de meeste bestemmingen voor kavels groter dan 3.500 m² 12 m en voor kleinere kavels ten minste 6 m. Met uitzondering van de bestemmingen Bedrijf - 3, Bedrijf - 5, Bedrijf - 7 en Bedrijf - 8 waarvan de afstand tot de zijdelingse perceelsgrens voor alle kavels 6 m bedraagt.

De bouwhoogte van erfafscheidingen bedraagt ten hoogste 2,5 m. De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, bedraagt ten hoogste 5 m.

  • Gebruiksregels

Ten aanzien van het gebruik geldt dat Bevi-inrichtingen, evenals Wgh-inrichtingen en opslag van meer dan 10.000 kg vuurwerk niet is toegestaan. Ook is uitsluitend detailhandel in ter plaatse geproduceerde of vervaardigde goederen toegestaan als ondergeschikte functie bij een bedrijf. Voor kantoren geldt dat zelfstandige kantoren zijn uitgesloten en dat bij bedrijven behorende kantoren niet meer mogen bedragen dan 50% van het bedrijfsvloeroppervlak met een maximum van 2.000 m². Ook zijn bedrijfswoningen niet toegestaan.

Ten aanzien van parkeren geldt dat per 100 m² bruto vloeroppervlak ten minste 1,6 parkeerplaatsen moeten worden gerealiseerd, waarbij geldt dat deze parkeerplaatsen zoveel mogelijk uit het zicht van de openbare weg dienen te worden gerealiseerd.

Opslag dient eveneens zoveel mogelijk uit het zicht te gebeuren, dit kan bijvoorbeeld door dit achter erfafscheidingen te realiseren. Daarbij is opslag hoger dan 4 m op onbebouwde gronden sowieso niet toegestaan. Het laden en lossen dient daarbij op eigen terrein plaats te vinden.

  • Bedrijf - 1

Binnen de bestemming Bedrijf - 1 bedraagt de omvang van het bouwperceel minimaal 2.000 m². Binnen deze bestemming is de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - voorgevelzone' opgenomen. Binnen deze aanduiding dient ten minste 80% van de voorgevel te worden gebouwd. Deze aanduiding is tevens deels over de bestemming Water gelegen. Ter plaatse van die bestemming mag maximaal 50% van de voorgevel worden gerealiseerd. Daarnaast zijn parkeer- en laad- en losvoorzieningen in deze voorgevelzone niet toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'detailhandel volumineus' is detailhandel in auto's, motoren, boten en caravans toegestaan.

  • Bedrijf - 2

Binnen de bestemming Bedrijf - 2 bedraagt de omvang van het bouwperceel minimaal 2.000 m².

  • Bedrijf - 3

Binnen de bestemming Bedrijf - 3 bedraagt de omvang van het bouwperceel minimaal 1.500 m². Binnen deze bestemming is de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - voorgevelzone' opgenomen. Binnen deze aanduiding dient ten minste 60% van de voorgevel te worden gebouwd. Daarnaast zijn parkeer- en laad- en losvoorzieningen in deze voorgevelzone niet toegestaan.

  • Bedrijf - 4

Binnen de bestemming Bedrijf - 4 bedraagt de omvang van het bouwperceel minimaal 2.000 m². Bij bouwpercelen met een omvang kleiner dan 4.000 m² dient ten minste 50% van de voorgevel ter plaatse van de aanduiding 'gevellijn' te worden gebouwd. Voor percelen groter dan 4.000 m² dient ten minste 70% van de voorgevel ter plaatse van de aanduiding 'gevellijn' te worden gebouwd. Daarnaast zijn parkeer- en laad- en losvoorzieningen voor deze aanduiding niet toegestaan.

  • Bedrijf - 5

Binnen de bestemming Bedrijf - 5 bedraagt de omvang van het bouwperceel minimaal 2.000 m². Ten minste 70% van de voorgevel aan de zijde van de Middellijn dient ter plaatse van de aanduiding 'gevellijn' te worden gebouwd. Voor de percelen op de hoeken dient ten minste 40% van de zijgevel te worden gebouwd in de gevellijn. Daarnaast zijn parkeer- en laad- en losvoorzieningen voor deze aanduiding niet toegestaan.

  • Bedrijf - 6

Binnen de bestemming Bedrijf - 6 bedraagt de omvang van het bouwperceel minimaal 2.000 m². Ten minste 70% van de voorgevel aan de zijde van de Middellijn dient ter plaatse van de aanduiding 'gevellijn' te worden gebouwd. Parkeervoorzieningen zijn niet toegestaan op de gronden tussen de bouwvlakgrens en de bestemmingen Verkeer - Verblijfsgebied en Water.

  • Bedrijf - 7 en Bedrijf - 8

Voor de bestemmingen Bedrijf - 7 en Bedrijf - 8 gelden geen aanvullende regels behalve de regels die algemeen voor de bedrijfsbestemmingen gelden.

Afwijken van de gebruiksregels

Om binnen kaders toch flexibiliteit te kunnen bieden, zijn in dit bestemmingsplan een aantal bevoegdheden opgenomen, die het bevoegd gezag de mogelijkheid geeft voor delen van het bestemmingsplan middels een omgevingsvergunning af te wijken.

  • Afwijken ten behoeve van een hogere bedrijfscategorie

Het bevoegd gezag kan via een omgevingsvergunning afwijken voor de aangewezen categorie voor ten hoogste een categorie hoger dan is toegestaan, mits het bedrijf naar aard en omvang past binnen de maximaal toegelaten bedrijfscategorie. Bij deze afwijkingsbevoegdheid dient er te worden voorzien in voldoende parkeerruimte, mag de verkeerssituatie niet onevenredig worden aangetast en een verantwoording gegeven te worden ten aanzien van het groepsrisico van het rangeerterrein Kijfhoek.

  • Afwijken ten behoeve van detailhandel

Het bevoegd gezag binnen de bestemming Bedrijf - 1 kan door middel van een omgevingsvergunning afwijken ten behoeve van de vestiging van grootschalige detailhandel op het bedrijventerrein. Het gaat hierbij om detailhandel in volumineuze goederen, zoals auto's, motoren, boten en caravans. De omgevingsvergunning kan alleen worden verleend als uit onderzoek blijkt dat er geen sprake is van ontwrichting van de detailhandelsstructuur, advies wordt ingewonnen bij het Regionaal Economisch Overleg en er geen milieutechnische belemmeringen zijn.

Bedrijf - Nutsvoorziening (Artikel 11)

Ter plaatse van de nutsvoorziening langs het spoor is de bestemming Bedrijf - Nutsvoorziening opgenomen. Binnen deze bestemming zijn uitsluitend nutsvoorzieningen met bijbehorende voorzieningen zoals groen, water en parkeer- en verkeersvoorzieningen toegestaan.

Gebouwen dienen binnen het bouwvlak te worden gebouwd, met een maximale bouwhoogte van 4 m, zoals op de verbeelding is weergegeven. De bouwhoogte van erfafscheiding bedraagt 2,5 m. De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, bedraagt ten hoogste 5 m.

Groen (Artikel 12)

De bestemming Groen is gegeven aan beeld- of structuurbepalend groen. Het gaat dan om gronden die in gebruik zijn als plantsoenen, bermen en speelvoorzieningen, maar ook voor voet- en fietspaden die door het beeldbepalend groen lopen. Daarnaast zijn binnen de bestemming parkeer- en verkeersvoorzieningen toegestaan. Binnen de aanduiding 'railverkeer' zijn voorzieningen ten behoeve van railverkeer toegestaan.

Recreatie (Artikel 13)

De recreatieve voorzieningen in het plangebied, zoals de schietvereniging, de scouting, de muziekvereniging en de volkstuinen zijn bestemd als Recreatie. Volkstuinen zijn met de aanduiding 'volkstuin' specifiek mogelijk gemaakt. Binnen deze bestemming zijn de gebouwen voorzien van een bouwvlak waarin de bouwhoogte en het bebouwingspercentage is weergegeven. Indien geen bebouwingspercentage is opgenomen mag het volledige bouwvlak worden bebouwd. Ten aanzien van het de volkstuinen gelden nog aanvullende bouwregels. Waarbij geldt dat binnen de aanduiding buiten het bouwvlak mag worden gebouwd. Per volkstuin van 150 m² mag één plantenkas en één tuinhuis worden gebouwd. Het bebouwd oppervlak per tuinhuis of plantenkas bedraagt niet meer dan 10% van het bouwperceel met een maximum van 20 m² en per bouwperceel mag niet meer dan 15% worden bebouwd. Daarnaast mag voor algemeen gebruik één schuilvoorziening worden gebouwd van ten hoogste 100 m². Het verenigingsgebouw is op de verbeelding voorzien van een bouwvlak.

Ten aanzien van het gebruik is opgenomen dat het tuinhuis niet mag worden gebruikt voor overnachtingen.

Sport (Artikel 14)

De sportvoorzieningen in het plangebied zijn voorzien van de bestemming Sport. Binnen deze bestemming zijn sportvelden en sporthallen toegestaan, evenals sportverenigingsleven. Daarnaast is ondergeschikte horeca toegestaan in de vorm van kantines.

In de sporthal aan de Winkelhaak zitten ook nog een massagesalon en een sportfysiotherapeut. Deze zijn mogelijk gemaakt middels de aanduiding 'sport'. Ter plaatse van deze aanduiding zijn medische en sportgerelateerde voorzieningen toegestaan.

Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak. In het plangebied zijn een aantal gebouwen voorzien van een strak bouwvlak, dit bouwvlak mag in zijn geheel worden bebouwd, met een daarbij behorende hoogte. In verband met de beperkingen die gelden vanuit het rangeerterrein Kijfhoek, is voor deze verenigingen gekozen voor een strak bouwvlak om de bestaande gebouwen. Voor de andere verenigingen is een ruim bouwvlak met een bebouwingspercentage opgenomen. Binnen dit bouwvlak is er de flexibiliteit om bebouwing te kunnen verplaatsen en op sommige plaatsen uit de breiden.

Tuin (Artikel 15)

De bestemming Tuin is opgenomen ter plaatse de voortuinen bij de woningen in het woongebied in het oosten van het plangebied. Door een onderscheid aan te brengen in het voor- en het achtererf bij woningen, is het direct duidelijk waar bewoners bijgebouwen kunnen realiseren.

Verkeer (Artikel 16)

De gezoneerde wegen in het plangebied zijn bestemd als Verkeer. In dit plangebied gaat het dan om de Langeweg, het fietspad langs de A16 en de Heer Oudelandslaan. Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan zoals parkeren, groen- en waterpartijen, nutsvoorzieningen en dergelijke. Daarnaast zijn middels de aanduiding 'railverkeer' voorzieningen ten behoeve van railverkeer toegestaan.

Verkeer - Rijksweg (Artikel 17)

De rijksweg A16 is middels de specifieke bestemming Verkeer - Rijksweg mogelijk gemaakt. Binnen deze bestemming zijn wegen, met niet meer dan 2x4 doorgaande rijstroken mogelijk. Daarnaast zijn opstelstroken, in- en uitvoegstroken, op- en afritten, parallelrijbanen alsmede bermen en taluds mogelijk. Daarnaast zijn voorzieningen ten behoeve van de milieukwaliteit, zoals geluids- en luchtkwaliteitschermen toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'railverkeer' zijn voorzieningen ten behoeve van railverkeer toegestaan.

Verkeer - Verblijfsgebied (Artikel 18)

De wegen op het bedrijventerrein die gecategoriseerd zijn als 30 km/h-weg zijn bestemd als Verkeer - Verblijfsgebied. Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan zoals parkeren, groen- en waterpartijen, nutsvoorzieningen en dergelijke. Daarnaast zijn middels de aanduiding 'railverkeer' voorzieningen ten behoeve van railverkeer toegestaan.

Water (Artikel 19)

Waterpartijen en structuurbepalende watergangen zijn bestemd voor Water. Bruggen, kunstwerken en andere bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn binnen de bestemming mogelijk.

Daarnaast zijn ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - voorgevelzone' tevens bedrijfsactiviteiten zoals genoemd in de bestemming Bedrijf - 1 toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding mag ten hoogste 50% van de gevel van de bedrijfsgebouwen worden gebouwd. De maximale bouwhoogte is op de verbeelding weergegeven.

Wonen (Artikel 20)

De in het plangebied aanwezige woningen hebben de bestemming Wonen. Binnen deze bestemming zijn ook een transportbedrijf en een poelier aanwezig. Deze functies zijn middels een specifieke aanduiding mogelijk gemaakt.

De woningen hebben op de verbeelding een bouwvlak waarbinnen het hoofdgebouw is gelegen. Op de verbeelding is de maximale goot- en bouwhoogte aangegeven. Daarnaast zijn regels opgenomen ten aanzien van aan-, uit- en bijgebouwen.

Binnen de bestemming Wonen is het tevens toegestaan om een beroep-aan-huis of bedrijf-aan-huis uit te oefenen, met dien verstande dat niet meer dan 30% van het vloeroppervlak van de woning tot een maximum van 50 m² wordt gebruikt als zodanig. Daarnaast mag het beroep- of bedrijf-aan-huis niet leiden tot onevenredige overlast voor de naaste omgeving en dient de woonfunctie in overwegende mate te worden gerespecteerd.

Leiding - Gas (Artikel 21)

De gasleiding die ten zuiden van het plangebied ligt, is planologisch beschermd middels de dubbelbestemming Leiding - Gas. Op deze gronden worden extra regels gesteld aan het bouwen en uitvoeren van werken ter bescherming van de aanwezige gasleiding.

Leiding - Riool (Artikel 22)

De langs de Middellijn gelegen rioolleiding is middels de dubbelbestemming Leiding - Riool planologisch beschermd. Op deze gronden worden extra regels gesteld aan het bouwen en uitvoeren van werken ter bescherming van de aanwezige rioolleiding.

Leiding - Water (Artikel 23)

De beschermingsstrook van de waterleiding in het plangebied is planologisch beschermd middels de dubbelbestemming Leiding - Water. Op deze gronden worden extra regels gesteld aan het bouwen en uitvoeren van werken ter bescherming van de aanwezige waterleiding.

Waarde - Archeologie (Artikel 24, Artikel 25 en Artikel 26)

Op basis van de archeologische beleidsadvieskaart is op de verbeelding een gebied aangeduid met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie - 2, - 4 en - 5. Op deze gronden worden extra regels gesteld aan het bouwen en uitvoeren van werken ter bescherming van de eventueel aanwezige archeologische waarden. Binnen de dubbelbestemming mogen alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de dubbelbestemming met een bouwhoogte van ten hoogste 3 m of niet dieper dan 35 cm de grond ingaan. De gebouwen mogen daarbij niet groter zijn dan 100 m², 500 m² of 2.500 m², afhankelijk van de aan het gebied gegeven waarden. Tevens moeten er voor het gebouw geen heiwerkzaamheden benodigd zijn. Daarnaast is het vervangen, vernieuwen en veranderen van bestaande bebouwing mogelijk voor zover het oppervlak niet wordt uitgebreid en gebruik wordt gemaakt van de bestaande fundering.

Andere bouwwerken mogen alleen gebouwd worden indien de aanvrager een rapport heeft overlegd waarin de archeologische waarde van de locatie voldoende is vastgelegd en de eventuele aanwezige archeologische waarde niet worden geschaad, of dat schade kan worden voorkomen door regels te verbinden aan de omgevingsvergunning, het doen van opgravingen of begeleiding door een archeoloog.