direct naar inhoud van 4.10 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Bakestein
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0642.bp13bakestein-3001

4.10 Cultuurhistorie en archeologie

Toetsingskader

Monumentenwet

De Monumentenwet regelt de bescherming van archeologisch erfgoed in de bodem, de inpassing ervan in de ruimtelijke ontwikkeling en de financiering van opgravingen: 'de veroorzaker betaalt'.

Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient door de initiatiefnemer voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken. Het belangrijkste doel is de bescherming van het archeologische in de bodem (in situ) omdat de bodem doorgaans de beste garantie biedt voor een goede conservering. Er wordt uitgegaan van het basisprincipe de 'verstoorder' betaalt voor het opgraven en het documenteren van de aangetroffen waarden als behoud in de bodem niet tot de mogelijkheden behoort.

Onderzoek en conclusie

Met het oog op de ontwikkelingsmogelijkheden die dit bestemmingsplan biedt, is het in de toekomst mogelijk dat nieuwe ontwikkelingen de mogelijke archeologische sporen in de bodem aantasten. In deze gevallen is archeologisch onderzoek wel verplicht. Om dit juridisch te verankeren, is de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' op de plankaart opgenomen. Op basis van het gemeentelijk archeologie beleid 'Nota archeologie gemeente Zwijndrecht' kan daarbij onderscheid worden gemaakt in zeven zones.

Het plangebied is gelegen binnen een terrein met een middelhoge trefkans op archeologische sporen. In het plangebied kunnen afzettingen van Tiel, Hollandveen en afzettingen van Gorkum worden aangetroffen. Tevens bevindt zich in het gebied één uit historische bronnen bekende vindplaats. Het betreft de onlangs afgebroken boerderij Panoord. Ter bescherming van de eventuele archeologische waarden is voor het plangebied een archeologische dubbelbestemming opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0642.bp13bakestein-3001_0009.jpg"

Figuur 5.1 Ligging plangebied en archeologische waarden

Conclusie

In het plangebied geldt een middelhoge tot hoge trefkans op archeologische sporen. Ter bescherming van deze archeologische waarden zijn de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie - 2, 4 en 5' opgenomen in het bestemmingsplan. In het plangebied zijn geen monumenten of andere waardevolle objecten gelegen.