Plan: | Bakestein |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0642.bp13bakestein-3001 |
Het bedrijventerrein Bakestein is nog in ontwikkeling. De ontwikkeling van het bedrijventerrein is gestart aan het begin van de 21e eeuw. Hiervoor zijn alle bedrijfskavels bouwrijp gemaakt en is de infrastructuur en de groen- en waterstructuur aangelegd.
Op de meeste noordwestelijke kavels hebben zich in de loop van de jaren bedrijven gevestigd. Ook aan de Wattstraat en de Ohmstraat is een aantal bedrijven gevestigd. De overige kavels liggen op dit moment nog braak.
Voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein zijn een beheer- en uitgifteplan en een beeldkwaliteitplan opgesteld. In deze plannen is een visie opgesteld waarin het bedrijventerrein wordt ontwikkeld tot een waterrijke polder met veel doorzichten en groensingels.
Het bedrijventerrein is in de ontwikkeling aangegeven als bedrijventerrein dat geschikt is voor de vestiging van kleinschalige bedrijven in de productie- en/of handelssfeer met een maximum milieucategorie van 3.2, die een goede bereikbaarheid en een hoogwaardige uitstraling nodig hebben. Kantoren zijn expliciet alleen toegestaan als ondergeschikte functie bij bedrijven.
Om de stedenbouwkundige kwaliteit van het bedrijventerrein te borgen is het terrein opgedeeld in verschillende zones, waarin gestreefd wordt naar differentiatie en diversiteit van de beeldkwaliteit en de uitstraling.
De verschillende deelgebieden hebben elk hun eigen karakteristiek en kwaliteitskader. In het bestemmingsplan zijn per deelgebied regels opgenomen waarmee de gewenste beeldkwaliteit kan worden bereikt.
Deze zonering is gebaseerd op de hiërarchie van de wegen, de zichtlocaties en de ruimtelijke betekenis van de verschillende deelgebieden. De zonering loopt van zone A (bovenregionale zichtlocatie aan de snelweg) tot zone F (percelen op een vanuit de omgeving niet zichtbare locatie).
Zone A
Zone A betreft de presentatiezone aan de rijksweg A16. Hierbij dient de voorzijde zoveel mogelijk te zijn gericht op de snelweg, zodat hier een representatieve zone ontstaat. Door een uniforme groen- en watervoorziening wordt hier een hoogwaardige uitstraling gerealiseerd, waarbij een deel van de bebouwing in het water kan worden gerealiseerd.
Vanuit stedenbouwkundig oogpunt is het wenselijk om langs de A16 een forse bouwmassa te realiseren. De bouwhoogte bedraagt hier dan ook minimaal 12 m en maximaal 24 m. Daarbij dient 80% van de voorgevel op de voorzijde van het perceel te worden gerealiseerd.
Zone B1
Zone B1 betreft een lokale presentatiezone aan de Bakesteinse Zoom/Langeweg. De gewenste schaalgrootte en uitstraling liggen onder die van zone A. Ook hier wordt getracht door middel van een groen- en watervoorziening een hoogwaardige uitstraling te creëren. De bebouwing dient voor 80% aan de voorzijde van het perceel te worden gerealiseerd. De bouwhoogte ligt tussen de 10 m en 20 m.
Zone B2
Dit gebied ligt aan beide kanten van de entree van het bedrijventerrein. De percelen liggen hierbij aan een groen talud, waarbij aan de entree zelf gekozen wordt voor een 'harde' kade. De bouwhoogte sluit aan bij zone B1 en bedraagt ook hier tussen de 10 m en 20 m.
Zone C
In zone C zijn de bij het bedrijf behorende kantoren zoveel mogelijk in het water en op de hoofdentree georiënteerd. De bedrijfsbebouwing ligt daarbij zoveel mogelijk achter en in het groen. De bebouwing bedraagt tussen de 10 m en 16 m. De kavels worden via een interne ontsluitingsstructuur ontsloten.
Zone D
Zone D is gelegen in het centrale deel van Bakestein. De bebouwing bedraagt tussen de 6 m en 10 m.
Zone E
Zone E is gelegen in het zuidwestelijke gedeelte van Bakestein. De bebouwing is hier met maximaal 9 m ook lager dan in het overige deel van Bakestein. De ontsluiting van het perceel vindt hier zo veel mogelijk plaats op de Middellijn.
Zone F
In deze zone bedraagt de maximale bouwhoogte 8 m. Door de aanwezigheid van het rangeerterrein Kijfhoek mag het zuidelijke deel van het perceel niet bebouwd worden.