direct naar inhoud van 2.2 Bestaande Situatie
Plan: De Geer
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0642.bp08degeer-3001

2.2 Bestaande Situatie

2.2.1 Omgeving plangebied

Het plangebied ligt aan de zuidzijde van de Kern Zwijndrecht in een lint van bedrijventerreinen dat zich uitstrekt langs het water van de Oude Maas. Tot dit lint behoort ook het bedrijventerrein Groote Lindt. De aanwezigheid van het water is kenmerkend voor de omgeving van het plangebied. Het duidt ook meteen het grote verschil tussen het bedrijventerrein de Geer, dat binnendijks ligt en geen directe relatie heeft met het water, en het bedrijventerrein Groote Lindt, dat buitendijks ligt en een duidelijke relatie heeft met het water in de vorm van watergerelateerde bedrijven en transport over water. De Lindtsedijk scheidt beide bedrijventerreinen van elkaar.

Ten noorden van het plangebied ligt de Geerweg, een brede, in het groen gelegen weg die tot de ontsluitingsstructuur van Zwijndrecht behoort. Aan de overzijde van de Geerweg, ten oosten van de Munnikensteeg, ligt de woonwijk Nederhoven. De Geerweg vormt met zijn brede profiel en groene inrichting een buffer tussen de woonwijk en het bedrijventerrein.

Ten westen van de Munnikensteeg, aan de westzijde van het plangebied, grenst het buitengebied van Zwijndrecht. Het karakter van dit extensief bebouwde gebied wordt nabij het plangebied met name bepaald door de toegang van de HSL-tunnel onder de Oude Maas.

2.2.2 Ruimtelijke structuur

Het plangebied wordt omsloten door de Lindtsedijk aan de oost-, zuid- en westzijde, terwijl de Geerweg aan de noordzijde de begrenzing vormt (zie figuur 2.1). De Oude Maas is de grens aan de zuidzijde. Zowel de Lindtsedijk als de Geerweg zijn onderdeel van de hoofdgroenstructuur. Ook hebben beide wegen een verkeersfunctie. Deze beide functies en het hoogteverschil van de dijk, zorgen ervoor dat het plangebied een duidelijk begrensd en autonoom gebied is binnen het grondgebied van Zwijndrecht.

Binnen het plangebied zijn een drietal elementen aanwezig: het bedrijventerrein de Geer, het lint aan de Lindtsedijk en Achterlindt.

Bedrijventerrein

Het bedrijventerrein betreft het grootste deel van het plangebied. Het ligt in een groene setting, die wordt gevormd door de Lindtsedijk en de Geerweg. Aan de Geerweg ligt bovendien een groenstrook, die het bedrijventerrein voor passanten een groen aanzicht geeft. Centraal door het bedrijventerrein ligt de Gildenweg. Deze straat heeft een brede middenberm, die groen ingericht is. Deze groene lijn verbindt de groenstructuren aan de Lindtsedijk en de Geerweg. De groene band aan de Gildenweg is ook onderdeel van de hoofdgroenstructuur.

Bedrijventerrein De Geer wordt verder ruimtelijk gekenmerkt door een samenstel van eenvoudige rechte straten begeleid door beplanting, afgewisseld met parkeerruimte. Uitzondering hierop vormt de Houtkopersstraat, die meebuigt met de Lindtsedijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0642.bp08degeer-3001_0002.jpg"

figuur 2.1 Ruimtelijke Structuur

De bebouwing op De Geer bestaat voor het grootste gedeelte uit bedrijfshallen. Deze bedrijfshallen verschillen van grootte. Aan de Fruiteniersstraat en de Houtkopersstraat staan wat kleinere hallen. Het westen van het plangebied bestaat over het algemeen uit wat grootschaligere bebouwing, aan de Hoedemakersstraat in het oostelijk deel staat ook een grote hal. Met een bouwhoogte van circa 10 meter is de bebouwing op het bedrijventerrein qua hoogte met elkaar vergelijkbaar.

Lint Lindtsedijk

Aan de Lindtsedijk, in de westzijde van het plangebied, bevindt zich een bebouwingslint. Dit lint kenmerkt zich door zowel bebouwing op de kop van de dijk als aan de voet. De bebouwing aan de dijk zijn woningen, terwijl de bebouwing aan de voet van de dijk voornamelijk bijgebouwen betreffen. De kavels zijn ruim, maar relatief ondiep en groen ingericht.

Achterlindt

Het derde plandeel is Achterlindt. Dit plangebied is thans nagenoeg onbebouwd en heeft daardoor een groen karakter.

2.2.3 Functionele structuur

Bedrijventerrein

Op het bedrijventerrein De Geer liggen voornamelijk ondernemingen in de sectoren handel en transport. Daarnaast bevinden zich enkele zelfstandige kantoren op het bedrijventerrein. De bedrijven zijn overwegend licht-industrieel van aard.

Op het bedrijventerrein bevinden zich ook 11 bedrijfswoningen. Deze woningen bevinden zich aan de Fruiteniersstraat (6), de Houtkopersstraat (4) en de Zoutverkopersstraat (1). De bedrijfswoning aan de Zoutverkopersstraat en de twee bedrijfswoningen aan de Fruiteniersstraat zijn woningen die geïntegreerd zijn in de bedrijfsbebouwing. Deze bedrijfswoningen zijn gelegen op de eerste verdieping. De overige bedrijfswoningen zijn als zelfstandige woning herkenbaar. Deze woningen staan dan ook vaak los van de bijbehorende bedrijfsbebouwing.

Naast bedrijven en kantoren bevinden zich op het bedrijventerrein nog een aantal andere functies. Op het terrein zijn drie detailhandelsbedrijven in volumineuze goederen gevestigd. Dit betreft een sanitairzaak (hoek van de Fruiteniersstraat en de Geerweg), een winkel in caravans en kampeerartikelen (Zoutverkopersstraat 15) en een groothandel in gereedschappen en bouwmaterialen (Zoutverkopersstraat 13). Daarnaast is aan de Fruiteniersstraat is een tankstation (zonder LPG-verkoop) gelegen. Bij dit tankstation is ook een autowasstraat aanwezig. Tevens zijn op het bedrijventerrein twee uitzendbureau's gevestigd, deze zijn gelegen aan de Fruiteniersstraat 12 en 35. Daarnaast is op het bedrijventerrein een postdistributiecentrum gevestigd, hier is ook een kleinschalig en ondergeschikt postkantoor gevestigd, waarin ook ondergeschikte detailhandel in kantoorartikelen plaats vindt.

Gezien de aard en karakteristiek passen deze functies goed in de functionele structuur van het bedrijventerrein.

Daarnaast bevindt zich aan de Houtkoperstraat nog een medisch zuurstofcentrum. Dit is een zeer specifieke vorm van zorg. Patiënten komen hier voor zuurstofbehandelingen. De behandelingen zijn kortdurend, patiënten blijven niet overnachten. Omdat er bij het zuurstofcentrum ook opslag van zuurstof plaatsvindt, past een dergelijke functie niet in een woonwijk en past deze functie beter op een bedrijventerrein zoals de Geer.

Op het bedrijventerrein liggen ook twee horecabedrijven. Aan de Fruiteniersstraat bevindt zich een restaurant. Met de ligging aan de Fruiteniersstraat, op de hoek met de Houtkopersstraat, ligt dit op een prominente plek op het bedrijventerrein. In de middenberm van de Gildenweg bevindt zich in een paviljoen een cafetaria. Beide horecagelegenheden passen goed op het bedrijventerrein en vormen een goede aanvulling op de voorzieningen van het bedrijventerrein.

Op het bedrijventerrein zijn in beginsel geen zelfstandige kantoren toegestaan. Op het bedrijventerrein zijn momenteel nog op drie locaties zelfstandige kantoren gevestigd. Het gaat hierbij om een zelfstandig kantoor aan de Gildenweg 16 en aan de Fruiteniersstraat 44/45. Aan de Mandemakersstraat 1 is een bedrijfsverzamelgebouw gevestigd.

Lint Lindtsedijk

Aan de Lindtsedijk zijn voornamelijk woningen gelegen. In het noordelijk deel is bovendien een woonwagenstandplaats voor één woonwagen gelegen. Daarnaast bevindt zich een dierenpension met bedrijfswoning aan de dijk.

De gronden tussen de dijk en het bedrijventerrein worden gebruikt als landbouwgrond voor aardappelen, groente en fruit. De bedrijfsbebouwing van het bijbehorend bedrijf staat aan de voet van de dijk.

Achterlindt

Achterlindt is momenteel niet in gebruik en heeft op dit moment een groenfunctie.