direct naar inhoud van 2.2 Samenvatting ruimtelijke en functionele analyse
Plan: Rijndijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0638.BP00003-VAS1

2.2 Samenvatting ruimtelijke en functionele analyse

Ruimtelijke structuur

De Hoge Rijndijk is het structuur- en beeldbepalende element van het plangebied. Langs de Hoge Rijndijk bevindt zich historisch gegroeide lintbebouwing, soms dicht aaneen. Achter de lintbebouwing aan de rivierzijde bevindt zich direct de Oude Rijn, of zijn er nog enkele kleinschalige woongebieden (Antoniusstraat, Rijnstraat).

Aan de andere zijde van Hoge Rijndijk zijn de meer planmatig opgebouwde wijken Rijnegom en de Goede Herder gelegen. Deze wijken worden door een groene rand afgeschermd van bedrijventerrein Grote Polder.

Functionele analyse

Wonen

De woonfunctie in het gebied blijft de primaire functie. Binnen het plangebied is een verscheidenheid aan woningtypen aanwezig, maar de eengezinsrijwoningen vormen het overgrote deel van het woningbestand.

Voorzieningen

De verschillende voorzieningen in het gebied blijven gehandhaafd. Het betreft maatschappelijke voorzieningen, winkels, dienstverlening en horeca.

Kantoren en bedrijven

De kantoren en bedrijvigheid bevinden zich aan de Rijndijk. Deze functies blijven gehandhaafd.

Groen en recreatie

Het groen in het gebied wordt voornamelijk gevormd door de groene rand en het groen in de straten. Op verschillende plaatsen zijn speelplekken gesitueerd. In de groene rand is verder een tennisvereniging aanwezig. De aanwezigheid en functie van het groen en de speelplekken dient behouden en zo nodig versterkt te worden.

Verkeer

De Hoge Rijndijk en de Burgemeester Smeetsweg zijn de belangrijkste ontsluitingswegen van het plangebied, zowel voor gemotoriseerd als voor langzaam verkeer. Door de inrichting van de verschillende wegen conform Duurzaam Veilig is de verkeersveiligheid in het plangebied voldoende gewaarborgd.