direct naar inhoud van 6.8 Conventionele explosieven
Plan: Nieuwe Driemanspolder
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00035-0004

6.8 Conventionele explosieven

In de Tweede Wereldoorlog is Leidschendam en de omgeving van met name het vliegveld Ypenburg veelvuldig gebombardeerd. Het is dan ook mogelijk dat in de Nieuwe Driemanspolder achtergebleven explosieven liggen. Daarom is het plangebied nader onderzocht.

De resultaten van dit onderzoek zijn opgenomen in het rapport "Vooronderzoek conventionele explosieven Nieuwe Driemanspolder Leidschendam-Zoetermeer" (kenmerk: 72240-VO-03) van 24 maart 2006. Het onderzoek is opgenomen in Bijlage 36 van de plantoelichting. Uit dit onderzoek blijkt dat er drie locaties in of in de directe nabijheid van de Nieuwe Driemanspolder zijn waar sprake is van een verhoogde kans op het aantreffen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De drie locaties zijn:

  • 1. de locatie (geschutstelling en loopgraaf) aan de noordwestrand van het onderzoeksgebied (Wilsveen/Veenweg);
  • 2. De locatie aan de noordrand van het onderzoeksgebied (Wilsveen) gelegen ten noorden van de Limietsloot;
  • 3. de locatie (kraters en schuttersputten) aan de oostrand van het onderzoeksgebied (Meerpolder).

Gelet op de onderzoeksresultaten is een vervolgonderzoek aanbevolen. Dit onderzoek is uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn opgenomen in het rapport "Vooronderzoek conventionele exlosieven Nieuwe Driemanspolder te Zoetermeer" (kenmerk: 10S012-VO-01) van 7 april 2010. Het onderzoek is opgenomen in Bijlage 37 van de plantoelichting.

Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van een kans dat explosieven zijn achtergebleven in Driemanspolder. Deze kans bestaat in het noordwestelijk deel van het onderzoeksgebied (gemeente Leidschendam-Voorburg). Dit gebied is ten tijde van de bezetting in gebruik geweest als militair terrein. In en op de grens van het onderzoeksgebied zijn stellingen en loopgraven gebouwd. Dit deel is verdacht op het aantreffen van klein kaliber munitie, hand- geweergranaten en geschutmunitie. De andere twee locaties die in het onderzoek van 2006 verdacht waren, zijn niet meer verdacht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00035-0004_0032.jpg"

Figuur 6.1: Mogelijke locatie van explosieven in de Nieuwe Driemanspolder.

Op basis van een risicoanalyse is geconcludeerd dat het deel van het onderzoeksgebied waar de (grond-) werkzaamheden plaatsvinden zich op circa 30 tot 40 meter afstand van het verdachte gebied bevindt. Gezien deze afstand is er geen noodzaak tot het opsporen van explosieven. Het is dan ook niet nodig om explosieven opsporingswerkzaamheden uit te laten voeren op de onderzoekslocatie.

Hieruit volgt dat de mogelijke aanwezigheid van conventionele explosieven geen belemmering vormt voor de uitvoerbaarheid van het project.