direct naar inhoud van 5.1 Nut en noodzaak van waterberging in Nieuwe Driemanspolder
Plan: Nieuwe Driemanspolder
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00035-0004

5.1 Nut en noodzaak van waterberging in Nieuwe Driemanspolder

Het veranderde klimaat, zeespiegelrijzing en bodemdaling vraagt om meer mogelijkheden voor duurzaam waterbeheer en meer ruimte voor water. Vanuit landbouw, natuur en duurzaam waterbeheer is er behoefte aan mogelijkheden voor seizoensberging. Dit wordt ook bevestigd in de Studie toekomstig waterbezwaar fase 1 (oktober 2000) van Rijnland (zie Bijlage 23 van de plantoelichting).

Seizoensberging biedt de mogelijkheid om in regenrijke periodes overtollig en relatief schoon regenwater op te slaan en vast te houden. Hiermee wordt bereikt dat het gebied in drogere periodes zoveel mogelijk zelfvoorzienend is, waarbij er mogelijk ook water beschikbaar is voor omringende natuur- en landbouwgronden en omliggende steden als Zoetermeer.

Eind jaren '90 van de vorige eeuw heeft wateroverlast in West-Nederland laten zien dat een teveel aan water veel schade kan toebrengen. De situaties die zich in het Westland hebben voorgedaan kunnen zich ook in de regio van de Nieuwe Driemanspolder voordoen. Bij harde wind uit noordwestelijke richting treden in het zuidelijk deel van het boezemstelsel van Rijnland in de omgeving van Stompwijk hoge boezemwaterstanden op. De inzet van boezemgemalen om de waterstanden te verlagen is niet altijd mogelijk. Hoge boezemwaterstanden vormen een gevaar voor de kades en daarmee voor omliggende polders. Naast uitbreiding van de gemaalcapaciteit (Katwijk) is het noodzakelijk om bij hoge waterstanden op de boezem bij Stompwijk het teveel aan boezemwater tijdelijk te kunnen bergen, de zogenoemde piekberging.

De Nieuwe Driemanspolder is hiervoor de meest geschikte locatie. De aansluiting op het boezemstelsel van Rijnland en de voorgestane integrale functiewijziging maken de Nieuwe Driemanspolder zeer geschikt voor zowel seizoensberging als piekberging. . Ook de afwezigheid van bebouwing in het middengebied heeft positief meegewogen in de zoektocht naar een geschikte locatie. Met de aanleg van het waterbergings- en recreatiegebied Nieuwe Driemanspolder is het oplossen van de knelpunten mogelijk.

De keuze voor de Nieuwe Driemanspolder wordt ook ingegeven door de vraag naar nieuwe grote recreatiegebieden in de directe omgeving van de Vinex-wijken Leidschenveen en Ypenburg en de vraag naar diversiteit in recreatiegebieden (struinnatuur, karakteristiek petgatenlandschap naast gecultiveerde parken). De gemeenten Zoetermeer en Leidschendam willen door de inrichting van het gebied als waterbergings- en recreatiegebied de verstedelijkingsdruk op het gebied verkleinen, waardoor de bufferzone tussen Den Haag en Zoetermeer blijft gehandhaafd.

Verder blijkt uit de Nota Beschouwing Boezemcapaciteit 2012 van Rijnland dat de nut en noodzaak van de aanleg van een waterbergingsgebied met een piekberging onverminderd actueel is. Hieruit blijkt dat naast maatregelen, zoals vergroting gemaalcapaciteit van het gemaal Katwijk, voor 2050 een bergingscapaciteit noodzakelijk is van 4 miljoen m3, waarvan 2 miljoen m3 voor 2025. Daarnaast pakt de piekberging in de Nieuwe Driemanspolder de hoogwaterproblematiek in de omgeving van Stompwijk aan. De keuze voor de Nieuwe Driemanspolder is mede bepaald door de mogelijkheid van stapeling van functies. Er zal tevens een natuur- en recreatiegebied worden aangelegd. Zie voor deze beschouwing Bijlage 24 van de plantoelichting.