direct naar inhoud van 3.4 Groen en natuur
Plan: Palenstein
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00028-0004

3.4 Groen en natuur

Groen en water omsluiten als een gordel de gehele wijk met daarbinnen een netwerk van lanen, pleinen en kleinschalige groenvoorzieningen. Kenmerkend voor de groene gordel, ook in historisch opzicht, zijn de smalle groenzones langs en aan de hoger gelegen veenkades van de Leidsewallenwetering, de Buurtwetering en Schinkelweg/Den Hoorn en de Zegwaartse Wetering. Grenzend aan deze groene gordel bepalen het Van Doornenplantsoen met sportvelden als afscherming langs de Australiƫweg, het Van Aalstpark in de noordoosthoek van de wijk en het parkgebied langs de Zegwaartseweg en de Schinkelweg/Den Hoorn mede het groene karakter van de wijk.

Tussen de hoogbouw en de laagbouw in de kern bevindt zich het groene trapveld en het groen langs de watersingel, dat naadloos overgaat in de openbare groenstroken achter de galerijflats. Dwars door het gebied loopt een langgerekte singel die de lijn van de bebouwing volgt. Ook langs de Van Diestlaan, de Bootsmastraat en de Voorhamstraat en langs de Du Meelaan zijn smalle singels aangelegd. Ter hoogte van het Croesinckplein is de singel verbreed tot een vijverpartij.

Groenstroken en bomenrijen zijn te vinden langs de ringwegen Osylaan, Du Meelaan, Van Aalstlaan en Van Diestlaan.

In Palenstein is veel groen aanwezig. In het noorden ligt het Van Doornenplantsoen. Dit complex vormt een groene buffer tussen de Australiƫweg en Palenstein. Aan de oostzijde, achter de bedrijven en twee woontorens, ligt het Van Aalstpark.

Tussen de hoge galerijflats bevindt zich relatief veel openbaar groen. Dit openbaar groen bestaat veelal uit grasvelden met hoge bomen aan de randen. Op de grasvelden zijn enkele voorzieningen waaronder een trapveld en enkele speelruimtes voor kinderen.