direct naar inhoud van 3.2 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Noordelijke Bedrijventerreinen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00023-0004

3.2 Cultuurhistorie en archeologie

3.2.1 Cultuurhistorie en archeologische waarden

Blijkens de kaart van de provinciale Cultuurhistorische Hoofdstructuur bestaat er in delen van het plangebied een kleine dan wel redelijk tot grote trefkans op archeologische sporen. Het betreft hierbij respectievelijk de zone Zegwaartseweg en een strook aan de westkant van de Willem Dreeslaan. Vanwege de kleine trefkans aan de Zegwaartseweg is voor die zone geen nader onderzoek nodig. Voor onder meer de strook aan westkant van de Willem Dreeslaan is in het kader van het bestemmingsplan Oosterhage reeds archeologisch onderzoek verricht. De conclusie van het onderzoek is dat er geen aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van archeologische waarden in het plangebied (de resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in het rapport 'Oosterhage & Businesspark Oosterheem, Zoetermeer' van augustus 2010, zie bijlage 2).Van de zijde van de provincie is per e-mail van 6 juli 2010 aangegeven dat het onderzoek voldoende informatie bevat en een nader onderzoek niet nodig is. Wel is gevraagd bij de uitvoerende werkzaamheden te letten op het aantreffen van resten van mogelijke historische watermanagementsystemen. 

Verder zijn de Zegwaartseweg en de Bleiswijkseweg op de kaart van de Cultuurhistorische Atlas aangeduid als 'Lijnelement met redelijk hoge waarde (categorie 3). In het bestemmingsplan wordt de huidige situatie gehandhaafd, waarmee de bestaande waarde van deze lijnelementen wordt geconsolideerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00023-0004_0006.jpg"

Afbeelding 6: Uitsnede uit Kaart Cultuurhistorische Atlas Zuid-Holland

Archeologisch waardevolle gebieden

In de Rapportage 'Beschermde archeologische monumenten in Zoetermeer' is de zone Zegwaartseweg aangewezen als archeologisch waardevol gebied (in onderstaande afbeelding aangeduid met nummer 5). Het gehele dijklichaam van de Zegwaartseweg, voor zover dat ligt ten oosten van de wetering, vormt de oorspronkelijke ontginningsbasis van het dorp Zegwaart en bevat vermoedelijk nog bewoningssporen van rond het jaar 1200. Een deel van dit archeologisch waardevol gebied ligt binnen het bestemmingsplangebied. Voor dit deel worden in het bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. De bestaande woningen, bedrijven, instellingen, het water en de groenzones zijn overeenkomstig de functie bestemd. Daarnaast is aan deze zone ook de dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie' toegekend.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00023-0004_0007.png"  
Afbeelding 7: Beschermd archeologisch monument Zegwaartseweg  
3.2.2 Rijks- en gemeentelijke monumenten

Het plangebied kent geen Rijks- of provinciale monumenten. Wel zijn in het plangebied acht gemeentelijke monumenten aanwezig. Het betreft de volgende panden:

Gemeentelijk monument in het plangebied   Type monument  
Edisonstraat 88   Boerderij, 1877  
Zegwaartseweg 31(De Drie Hooibargen)   Boerderij, 1769  
Zegwaartseweg 43   Boerderij, in oorsprong 18e eeuw  
Zegwaartseweg 46   Schuur, circa 1880  
Zegwaartseweg 52   Landarbeiderswoning, 1888  
Zegwaartseweg 62   Boerenwoning, 1892  
Zegwaartseweg 66/66a   Boerderij, 1893  
Zegwaartseweg 96 (Leeuwenhoeve)   Boerenschuur, circa 1750