direct naar inhoud van 6.1 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Harmelerwaard
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0632.BPHARMELERWAARD-bVA2

6.1 Economische uitvoerbaarheid

Kostenverhaal
Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 geldt de verplichting tot het vaststellen van een exploitatieplan gelijktijdig met het vaststellen van een bestemmingsplan. Het exploitatieplan is een nieuw instrument voor de gemeente, primair gericht op kostenverhaal in het kader van de grondexploitatie.

Door middel van een exploitatieplan wordt het kostenverhaal verzekerd. Alleen als er sprake is van aangewezen bouwplannen, dient er een exploitatieplan opgesteld te worden. Aangewezen bouwplannen zijn:

  • De bouw van één of meer woningen;
  • De bouw van één of meer andere hoofdgebouwen;
  • De uitbreiding van een gebouw met ten minste 1000 m2 of met één of meer woningen;
  • De verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor woondoeleinden, mits ten minste 10 woningen worden gerealiseerd;
  • De verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor detailhandel, kantoor of horecadoeleinden, mits de cumulatieve oppervlakte van de nieuwe functie ten minste 1000 m2 bedraagt;
  • De bouw van kassen met een oppervlakte van tenminste 1000 m2.


Indien het kostenverhaal op een andere manier verzekerd is, hoeft er geen exploitatieplan te worden vastgesteld.

Het bestemmingsplan Harmelerwaard is conserverend van aard. Dat wil zeggen dat de bestaande situatie planologisch-juridisch wordt vastgelegd. Daarnaast maakt het bestemmingsplan enkele ontwikkelingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld één extra woning, door gebruik te maken van de Ruimte voor Ruimte-regeling of de landgoederenregeling. Er is dan sprake van een aangewezen bouwplan.

Genoemde ontwikkelingen maakt het bestemmingsplan echter alleen mogelijk op grond van wijzigingsbevoegdheden, wat inhoudt dat een procedure tot vaststelling van een wijzigingsplan moet worden doorlopen. Ten aanzien van het wijzigingsplan geldt dat dan het kostenverhaal dient te worden verzekerd middels een exploitatieplan ofwel op andere wijze, bijvoorbeeld het sluiten van een anterieure overeenkomst.

De economische uitvoerbaarheid van het plan hoeft derhalve niet op dit moment te worden aangetoond.