direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doelstelling
Plan: Harmelerwaard
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0632.BPHARMELERWAARD-bVA2

1.1 Aanleiding en doelstelling


Aanleiding

De vigerende bestemmingsplannen voor de polder Harmelerwaard die de kwaliteit van het gebied moeten bewaken zijn inmiddels verouderd. Bovendien zijn deze bestemmingsplannen niet op elkaar afgestemd.

De polder Harmelerwaard is de enige polder in de gemeente Woerden waarvoor nog geen actueel bestemmingsplan is opgesteld. De voormalige gemeente Harmelen heeft voor haar buitengebied (behalve de polder Harmelerwaard) het bestemmingsplan 'Buitengebied Harmelen 2001' vastgesteld in 2002. Voor het buitengebied van Woerden, Kamerik en Zegveld is het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Woerden, Kamerik, Zegveld' op 3 juli 2008 door de raad vastgesteld, op 3 maart 2009 door de provincie goedgekeurd en in augustus 2009 in werking getreden. Bij het opstellen van voorliggend plan is zoveel mogelijk bij het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Woerden, Kamerik, Zegveld' aangesloten.

In het bestemmingsplan 'Buitengebied Harmelen 2001' is de polder Harmelerwaard niet meegenomen, omdat:

  • Bij de start van de voorbereidingen van het bestemmingsplan 'Buitengebied Harmelen 2001' voor een groot deel van de Harmelerwaard plannen waren om een grootschalige glastuinbouwontwikkeling mogelijk te maken, ten behoeve van glastuinbouwbedrijven die moesten worden verplaatst uit de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn;
  • Op een groot deel van het gebied een agrarische bestemming rust, op grond waarvan de bouw van kassen mogelijk is. Er was discussie of en hoe dit moest worden aangepast;
  • In de Harmelerwaard Huize Harmelen ligt, dat om specifieke aandacht vraagt;
  • In het gebied een wens aanwezig was om een landgoed te ontwikkelen. Deze wens is echter niet meer aanwezig.

In de tweede helft van de jaren negentig is in opdracht van de toenmalige gemeenten Harmelen en Vleuten de Meern een concept ontwerpbestemmingsplan 'Harmelerwaard en de omgeving' opgesteld door het Stedenbouwkundigbureau VHP te Rotterdam. Het plangebied omvatte niet alleen de Harmelerwaard, maar ook de polder Bijleveld. Het ontwerpbestemmingsplan 'Harmelerwaard en de omgeving' was opgesteld om de grootschalige glastuinbouwontwikkeling mogelijk te maken. Het voorontwerpbestemmingsplan is in de inspraak geweest. Door een aantal personen en instanties is een inspraakreactie ingediend. Daarnaast heeft de PPC advies uitgebracht. Omdat de grootschalige glastuinbouwontwikkeling niet is doorgegaan, is de procedure door de gemeenten Harmelen en Vleuten De Meern stopgezet. Insprekers zijn hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht. In de polder Bijleveld was vervolgens geen sprake meer van glastuinbouw en daarom is deze polder alsnog opgenomen in het bestemmingsplan 'Buitengebied Harmelen 2001'.

Doelstelling
Het doel van het bestemmingsplan is een helder en overzichtelijk juridisch plan, dat duidelijkheid en rechtszekerheid biedt aan de gebruikers en bewoners van het gebied. Daarnaast moet het plan flexibiliteit bieden ten behoeve van gewenste veranderingen, die niet altijd zijn te voorzien. Het bestemmingsplan dient een visie te vormen voor de Harmelerwaard (zie paragraaf 1.2).

Nota van Uitgangspunten
In juni 2005 is door het College ingestemd met een Nota van Uitgangspunten voor het plangebied. Door onder andere capaciteitsproblemen is dit vertraagd. Uiteindelijk is in het voorjaar van 2008 gestart met het opstellen van het bestemmingsplan. De Nota van Uitgangspunten uit 2005 was op een aantal punten verouderd en daarom is besloten om een nieuwe Nota van Uitgangspunten op te stellen. In het voorliggend bestemmingsplan 'Hamelerwaard' is zoveel mogelijk aangesloten bij de regelingen uit het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Woerden, Kamerik, Zegveld'. Echter, in het voorliggend bestemmingsplan is een regeling met betrekking tot de glastuinbouw opgenomen.

Op basis van een artikel 19 lid 1 procedure is vrijstelling verleend voor een (kleinschalige) glastuinbouwontwikkeling in de Harmelerwaard. Inmiddels hebben op basis van die vrijstelling zeven glastuinbouwbedrijven zich gevestigd in de Harmelerwaard. De Ruimtelijke Onderbouwing Inrichtingsplan Glastuinbouw Harmelerwaard maakte onderdeel uit van de vrijstellingsprocedure en is verwerkt in de onderhavige toelichting van het bestemmingsplan Harmelerwaard.