direct naar inhoud van 2.2 Gemeentelijk/lokaal beleid
Plan: Triangel linten I
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0627.upTriangellintenI-0401

2.2 Gemeentelijk/lokaal beleid

2.2.1 Intergemeentelijk Structuurplan Zuidplas (ISP)

Het intergemeentelijk Structuurplan Zuidplas verwoordt het integraal ruimtelijk plan van de, destijds, vijf Zuidplasgemeenten Gouda, Moordrecht, Nieuwerkerk aan de IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle en Waddinxveen.

Het plangebied Park Triangel is geen onderdeel van het Intergemeentelijk Structuurplan Zuidplas. De ruimtelijke planvorming sluit er wel op aan.

2.2.2 Structuurvisie Waddinxveen 2030

In de Structuurvisie Waddinxveen 2030 (2006) is opgenomen dat Waddinxveen zich moet profileren als een vitale gemeente met een sterke identiteit op de overgang tussen stad en Groene Hart. De diversiteit en dorpse kwaliteiten moeten behouden worden. De Structuurvisie gaat hierop in aan de hand van de volgende onderwerpen:

  • groen en water;
  • infrastructuur;
  • wonen en werken;
  • voorzieningen.

Park Triangel is in de Structuurvisie aangeduid als nieuw woongebied.

2.2.3 Woonvisie Waddinxveen

De Woonvisie schetst het beleid van de gemeente Waddinxveen op het gebied van het wonen voor de korte en lange termijn. Voor het woongebied zijn twee hoofdopgaven geformuleerd:

  • voorzien in de woningbehoefte van doelgroepen;
  • inzet op de kwaliteit van woning en woonomgeving.

Park Triangel past om deze redenen in de woonvisie.

2.2.4 Verkeersvisie 2006

In de Verkeersvisie 2006 zijn verschillende maatregelen opgenomen om het groeiende verkeer te reguleren. Deze maatregelen zijn onderverdeeld in korte, middellange en lange termijnen. De groei van het verkeer wordt voornamelijk veroorzaakt door de ontwikkeling van Triangel en het nieuwe centrumgebied. Hiervoor worden in de verkeersvisie oplossingen voor genoemd.

2.2.5 Waterplan Boskoop en Waddinxveen

Het gemeentelijke beleid is vastgelegd in het Waterplan Boskoop en Waddinxveen (februari 2010). Dit Waterplan is gezamenlijk door de gemeenten Waddinxveen en Boskoop, het hoogheemraadschap van Rijnland en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard opgesteld om knelpunten in het watersysteem aan te pakken en kansen op verbeteringen te benutten. Een opgave voor het Waterplan is te voorzien in de lokale implementatie van het nieuwe waterbeleid (Kaderrichtlijn Water, Nationaal Bestuursakkoord Water). Ook willen de gemeenten en de hoogheemraadschappen zorgen voor een optimale, gezamenlijke aanpak van de wateropgaven. Het waterplan focust op de maatregelen in het bebouwde gebied.

Het waterplan heeft tot doel een integrale visie op te stellen over alle aspecten van het water (met uitzondering van drinkwater en zwembaden) en het implementeren van duurzaam waterbeleid in het bebouwd gebied van beide gemeenten. Het waterplan resulteert uiteindelijk in een maatregelenpakket om te komen tot:

  • een veilig en robuust watersysteem;
  • het voorkomen van wateroverlast en watertekort;
  • een goede waterkwaliteit en een ecologisch gezond watersysteem;
  • het benutten van mogelijkheden voor beleving en recreatie;
  • het optimaliseren van beheer en onderhoud;
  • het optimaliseren van communicatie binnen en tussen partijen.

In het kader van het bestemmingsplan Triangel is uitgebreid aandacht besteed aan water. Ook in de toelichting van het voorliggend uitwerkingsplan wordt aangegeven op welke wijze met de waterafspraken (zie paragraaf 4.8) wordt omgegaan.

2.2.6 Masterplan Triangel/ IOP

In het Masterplan zijn de ruimtelijke kaders voor de ontwikkeling van het gebied aangegeven. Na het Masterplan zijn diverse uitwerkingen opgesteld, zoals visies en ontwikkelingsprogramma's waaronder het Integraal Ontwikkelingsplan (IOP).

In februari 2010 heeft de gemeenteraad van Waddinxveen het Integraal Ontwikkelingsplan (IOP) voor Park Triangel vastgesteld. Dit plan bestaat uit vijf onderdelen:

  • 1. het Stedenbouwkundig Plan met het bijbehorende functionele programma;
  • 2. het Kwaliteitsinstrumentarium, de beschrijving van de te bereiken product- en proces kwaliteit;
  • 3. het globale Bestemmingsplan als het vigerende juridisch planologisch kader;
  • 4. de Grondexploitatie van de door de gemeente Waddinxveen en Bouwfonds Ontwikkeling op te richten GEM;
  • 5. de Samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Waddinxveen en Bouwfonds Ontwikkeling, waarin partijen hun afspraken over de samenwerking bij de ontwikkeling van park Triangel hebben vastgelegd.