direct naar inhoud van 5.11 Duurzaamheid
Plan: Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.2010Centrum-BP40

5.11 Duurzaamheid

De vastgestelde beleidsstukken Regionaal klimaatprogramma en ‘Regionaal beleidkader Duurzame Stedenbouw’ van de gemeenten Alkemade (nu gemeente Kaag en Braassem), Hillegom, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude zijn maatgevend. Tevens dient rekening te worden gehouden met de doelstellingen in het beleidsdocument CO2 - neutraal Voorschoten. Inzet van de gemeente is daarmee gericht op een duurzame ontwikkeling, het terugdringen van de CO2 - uitstoot en energiebesparing

In regionaal verband heeft de gemeente Voorschoten verder afspraken gemaakt voor duurzaam bouwen. Dit beleid heeft drie hoofddoelstellingen:

  • voorkomen van onnodig gebruik van energie, water, materialen en het produceren van afval;
  • gebruik duurzame/hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, regen en hergebruik afval;
  • gebruik de niet-duurzame bronnen verstandig.

De gemeente Voorschoten hanteert daarbij de algemeen geaccepteerde prioriteitsvolgorde als het gaat om het kiezen van maatregelen:

  • 1. Verminderen van energievraag (liefst tot nul), bijvoorbeeld door isolatie, oriëntatie op de zon, zonneschermen, compact bouwen, energiezuinige verlichting.
  • 2. Voor de resterende energievraag zoveel mogelijk duurzame energiebronnen inzetten, bijvoorbeeld biomassa, warmte/koude-opslag, aardwarmte, wind, water en zon.
  • 3. Efficiënt gebruikmaken van fossiele energiebronnen indien stap 2 niet volstaat, bijvoorbeeld door gebruik te maken van hoogrendement CV-ketels of warmte/kracht-koppeling.

Nieuwe (woon)bebouwing dient te voldoen aan de eisen die worden gesteld aan bebouwing overeenkomstig het Nationaal pakket Duurzaam Bouwen. Bij iedere aanvraag om omgevingsvergunning zal, mits de aanvraag voldoet aan het bestemmingsplan, worden getoetst aan dit pakket en zal tevens worden getoetst aan de criteria die zijn vastgelegd in het Regionaal Duurzaam Bouwen ‘plus’ pakket van de regio Holland Rijnland. Om inzicht te verkrijgen in de duurzaamheid van een gebouw maakt de gemeente Voorschoten gebruik van GPR. Met dit instrument worden prestaties van gebouwen zichtbaar op de modules Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. GPR kan worden ingezet bij beleidsvorming, ontwerpproces en realisatie.

Het bestemmingsplan bevat geen aanvullende bepalingen ten aanzien van de duurzaamheid van de bebouwing.