direct naar inhoud van Bijlage 2 Onderzoek luchtkwaliteit
Plan: Noord en Over de Keen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0617.bpnk-vg99

Bijlage 2 Onderzoek luchtkwaliteit

B2.1. Beleidskader en normstelling

In paragraaf 4.1.6 zijn de hoofdpunten van de geldende wetgeving voor luchtkwaliteit beschreven. In deze bijlage worden enkele aanvullende punten uit de Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen (Wlk) nader benoemd en wordt aandacht besteed aan het onderzoek luchtkwaliteit.

Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen

Maatgevende stoffen langs wegen

Voor luchtkwaliteit als gevolg van wegverkeer is stikstofdioxide (NO2, jaargemiddelde) het meest maatgevend, aangezien deze stof door de invloed van het wegverkeer het snelst een overschrijding van de grenswaarde uit de Wlk veroorzaakt10 . Daarnaast zijn ook de concentraties van fijn stof (PM10) van belang. Andere stoffen uit de Wlk hebben een beperkte invloed op de luchtkwaliteit bij wegen en worden daarom bij deze toetsing buiten beschouwing gelaten.

Regeling beoordeling Luchtkwaliteit 2007

Op grond van de Wlk is bepaald dat concentraties van stoffen die zich van nature in de buitenlucht bevinden en die niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid, bij de beoordeling van de grenswaarden voor fijn stof buiten beschouwing worden gelaten. In de Regeling beoordeling Luchtkwaliteit 2007 is bepaald dat alleen de bijdrage van zeezout kan worden afgetrokken van de concentratie fijn stof. Aangegeven is hoe groot de aftrek van het jaargemiddelde en 24-uurgemiddelde per gemeente bedraagt. Voor de gemeente Strijen bedraagt de aftrek voor het jaargemiddelde fijn stof 5 µg/m³ en voor het 24-uurgemiddelde 6 overschrijdingen per jaar.

De Regeling omvat eveneens regels voor het meten en berekenen van de gevolgen voor de luchtkwaliteit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende situaties (binnenstedelijk, buitenstedelijk en industriële bronnen), per situatie is bepaald welke Standaard Rekenmethode (SRM) gebruikt mag worden. Er mag van een andere methode gebruik worden gemaakt indien deze is goedgekeurd door het Ministerie van VROM.

Besluit en Regeling 'niet in betekenende mate' 2007

In het Besluit en de Regeling 'niet in betekenende mate' is exact bepaald in welke gevallen een project niet aan de grenswaarden hoeft te worden getoetst. Woningbouwprojecten waarbij sprake is van niet meer dan 1.500 nieuwe woningen bij 1 ontsluitingsweg en niet meer dan 3.000 nieuwe woningen bij 2 ontsluitingswegen (met gelijkmatige verkeersverdeling) hoeven niet te worden getoetst aan de grenswaarden uit de Wlk. Binnen het plangebied is geen sprake van ruimtelijke ontwikkelingen. Dit betekent dat er geen sprake zal zijn van bijdragen aan de concentraties luchtverontreinigende stoffen in de omgeving.

B2.2. Onderzoek luchtkwaliteit

Uitgangspunten onderzoek luchtkwaliteit

Het voorliggend bestemmingsplan maakt geen ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk en heeft daarom geen (negatieve) gevolgen voor de luchtkwaliteit in de omgeving van het plangebied. In het kader van een goede ruimtelijke ordening is onderzoek uitgevoerd naar de luchtkwaliteit binnen het plangebied.

Onderzoeksmethode
De luchtkwaliteit als gevolg van de nabijgelegen weg is berekend met behulp van het CAR II-programma11. Het CAR II-programma geldt als het standaardrekenprogramma voor luchtkwaliteit in binnenstedelijke situaties met enige vorm van bebouwing. Het projectgebied en zijn omgeving wordt als zodanig aangeduid.  

Onderzoek luchtkwaliteit

In het kader van een goede ruimtelijke ordening is de luchtkwaliteit ter plaatse van het plangebied onderzocht. Relevant in dit kader is meest maatgevende weg, de Trambaan (N491). Indien direct langs deze weg voldaan wordt aan de grenswaarden uit de Wlk, kan zonder verdere berekeningen geconcludeerd worden dat dit ook het geval is binnen het gehele plangebied.

Invoergegevens

De verkeersintensiteiten op de Trambaan zijn weergegeven in tabel B2.1. De gegevens zijn gebaseerd op tellingen van de gemeente uit 2006 waarbij een autonome groei van 1,5% is gehanteerd.

Tabel B2.1 Verkeersintensiteiten (in mvt/etmaal)

straatnaam   2008   2010   2018  
Trambaan (N491)   10.500   11.000   12.000  

In het CAR II-programma wordt daarnaast nog een aantal basisgegevens ingevoerd, zoals de Rijksdriehoekscoördinaten voor het wegvak, de voertuigverdeling op de relevante wegen, de gemiddelde snelheid op deze wegen en het wegprofiel (wel/niet veel bomen en/of gebouwen). Conform de Regeling beoordeling Luchtkwaliteit wordt de concentratie van stikstofdioxiden (NO2) en fijn stof (PM10) bepaald op maximaal 10 m van de wegrand. Bij het berekenen van de luchtkwaliteit met behulp van CAR II is deze afstand verrekend in de aan te houden afstand tot de wegas. Deze invoergegevens zijn weergegeven in tabel B2.2. Voor de Trambaan is uitgegaan van 0 parkeerbewegingen.

Tabel B2.2 Invoergegevens

straatnaam   RD-coördinaten   voertuigverdeling (licht/middel/zwaar)   weg-
type  
snelheids-
type  
bomen-
factor  
afstand tot de wegas (m)  
  X   Y            
Trambaan (N491)   97375   418100   0,8725 / 0,0833 / 0,0442   3a   stadsverkeer met minder congestie   1   10  

Resultaten onderzoek luchtkwaliteit

In tabel B2.3 zijn de resultaten van de berekeningen direct langs de relevante wegen voor 2010 en 2018 vermeld. Hierbij is reeds rekening gehouden met de aftrek van de zeezoutbijdrage bij fijn stof.

Tabel B2.3 Berekeningsresultaten luchtkwaliteit verkeersaantrekkende werking

straatnaam   stikstofdioxide (NO2) jaargemiddelde
(in µg / m³)  
fijn stof (PM10) jaargemiddelde (in µg / m³)   fijn stof (PM10)
24-uurgemiddelde (aantal overschrij-
dingen per jaar)  
in 2010        
Trambaan (N491)   26,3   20,0   10  
in 2018        
Trambaan (N491)   19,7   17,7   5  

Conclusie

Uit het luchtkwaliteitsonderzoek blijkt dat in alle onderzochte jaren ruimschoots voldaan wordt aan de grenswaarden op 10 m afstand van de as van de onderzochte weg. Er wordt derhalve aan de Wlk voldaan.

Toetsing ter plaatse van de beoogde ontwikkeling

Aangezien op 10 m van de as van de onderzochte weg wordt voldaan aan de grenswaarden uit de Wlk die in de betreffende onderzochte jaren van toepassing zijn, zal dit ook binnen het gehele plangebied het geval zijn. De concentraties luchtverontreinigende stoffen worden immers lager naarmate de locatie verder van de wegas ligt.

Geconcludeerd wordt dat ter plaatse van de beoogde ontwikkeling ruimschoots wordt voldaan aan alle grenswaarden uit de Wlk. De Wlk staat de uitvoering van het project niet in de weg.