Plan: | Mookhoek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0617.bpmo-vg01 |
De hoofdstructuur van Mookhoek bestaat uit een rastervorm waarin de bebouwing parallel aan en haaks op de Mookhoek ligt. De kern wordt ontsloten via de Kreekstraat. Aan de oostzijde van deze weg vormen de Griendstraat en een deel van de Viskilstraat een lus waaromheen de bebouwing is gesitueerd. Aan de westzijde van de Kreekstraat vormen een deel van de Viskilstraat en de aan het eind afgesloten Zweedsestraat echter wel een ontsluitingsroute voor niet-gemotoriseerd verkeer.
De groenstructuur van Mookhoek wordt gevormd door verschillende groenelementen. Aan de randen van de kern vormen verschillende groenelementen de begrenzing met de aangrenzende akkers. Aan de noordzijde bestaat het groen uit bosschages. Deze schermen de aanliggende woningen af van de akkerlanden. Aan de westzijde vormt een lage heg de begrenzing met de omliggende akkers. Tevens ligt aan deze zijde een driehoekvormig sportveld. Aan de zuidwestzijde vormt een strook bos met een breedte van 20 tot 30 m de buffer tussen de kern en het aangrenzende agrarische bedrijf met akker. Aan de zuidzijde vormt een grasveld een groene verbinding met de Mookhoek. Aan de oostzijde wordt de overgang naar het landelijk gebied gevormd door enkele achtertuinen en grasvelden. Binnen de kern bestaat de groenstructuur voornamelijk uit een groen speelveldje aan de Griendstraat, de bosschages rondom de kerk in de kern en het groen rond het verenigingsgebouw op de hoek van de Kreekstraat en de Viskilstraat. Een belangrijk uitgangspunt voor het bestemmingsplan is het behoud van de groene setting van de kern.
Het westelijke deel van het plangebied bestaat hoofdzakelijk uit vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen en het oostelijke deel hoofdzakelijk uit rijwoningen. De bebouwing in Mookhoek bestaat voornamelijk uit rijenwoningen met twee bouwlagen en een kap. In het westen van het plangebied aan de Zweedsestraat en de Viskilstraat staan een aantal Zweedsewoningen. Oorspronkelijk zijn dit giften van de Zweedse regering na de Watersnoodramp van 1953. De vrijstaande houten woningen hebben een Zweedse architectuur. De Zweedsewoningen ten westen van de Zweedsestraat zijn inmiddels gesloopt. De Zweedsewoningen ten oosten van de Zweedsestraat en aan de Viskilstraat blijven wel behouden, waarbij twee van de drie woningen inmiddels zijn aangewezen als gemeentelijk monument. Tot slot staan ten noorden van het grasveldje aan de Zweedsestraat zes (kleinere) twee-onder-een-kapwoningen.
In het midden van de kern bevinden zich behalve woningen ook enkele gebouwen met een maatschappelijke functie. Het hervormde zaalkerkje, dat een monumentaal pand is, vormt door haar verschijningsvorm een bijzonder gebouw binnen Mookhoek. Het gebouw uit de 19e eeuw heeft een karakteristieke vorm. Het hoofdgebouw van de naastgelegen basisschool is opgebouwd uit één grondlaag met een kap. De goothoogte hiervan bedraagt ongeveer 4 m. Ten noorden van de basisschool staat het verenigingsgebouw van Mookhoek, dat tevens is opgebouwd in één bouwlaag en een plat dak heeft met een hoogte van 6 m.
Tegen de westelijke grens van het plangebied heeft woningstichting HW Wonen het voornemen om maximaal 12 nieuwe woningen te bouwen. Voor deze nieuwe ontwikkelingen zijn nog geen omgevingsvergunningen voor het bouwen verleend. De nieuwbouwplannen worden in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt. De precieze invulling van het aantal en soort woningen is nog niet ingevuld. Het type woningen wordt afgestemd op de behoefte. Daarom wordt in dit bestemmingsplan gekozen voor een flexibele bestemmingslegging. Deze flexibele bestemmingslegging geeft de ontwikkelaar enige ruimte, maar bevat ook regels waarbinnen de ontwikkeling mogelijk gemaakt moet worden. In de verschillende schetsmodellen is de reikwijdte van de ontwikkeling verkend.
Om de ontwikkeling mogelijk te maken, zijn verschillende schetsmodellen opgesteld. Binnen deze modellen is verkend wat de mogelijkheden zijn voor de ontwikkeling. Op deze manier kan een flexibele regeling worden opgesteld, waarbij een stedenbouwkundig goede ontwikkeling wordt gerealiseerd.
In figuur 3.1 zijn drie voorbeelden mogelijke varianten opgenomen. Door een flexibele bestemmingslegging kan het exacte aantal woningen op een later moment bepaald worden zonder dat het bestemmingsplan de ontwikkeling in de weg staat. In alle gevallen worden de woningen haaks op de Viskilstraat gerealiseerd en zijn beoogd op de plaats van de drie reeds gesloopte Zweedse woningen. Voor de realisatie van de woningen gelden de volgende stedenbouwkundige randvoorwaarden:
Variant 1
Variant 2
Variant 3
Figuur 3.1 Drie mogelijke ontwikkelingen Zweedsestraat, passend binnen de gestelde randvoorwaarden.
Bij het formuleren van de randvoorwaarden is gekeken naar de structuur van de kern Mookhoek. De randvoorwaarden zijn zo bepaald dat voorkomen wordt dat er een constraterend beeld kan ontstaan. Hoewel de stedenbouwkundige structuur ter plaatse van het plangebied wordt gewijzigd, past de nieuwe ontwikkeling, ongeacht de te kiezen variant, goed in de structuur van de kern Mookhoek. De omvang en de schaal van de woningen, evenals de situering op de percelen, sluit immers goed aan bij Mookhoek.