direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Dorp III 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0617.bpdp-vg01

2.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie gemeente Strijen

De structuurvisie is op 25 september 2012 vastgesteld door de gemeenteraad. In de structuurvisie worden de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen voor het gehele grondgebied van de gemeente Strijen gedefinieerd. Ook biedt de structuurvisie een overzichtelijk algemeen toetsingskader voor ruimtelijke ontwikkelingen op het grondgebied van Strijen. Daarnaast beoogt de structuurvisie een onderbouwing te bieden voor het verhaal van bovenplanse kosten/kosten van bovenwijkse voorzieningen.

Voor de Oranjewijk is met name het beleid ten aanzien van wonen van belang. In de ontwerpstructuurvisie wordt ingezet op:

  • 1. het behouden van de jeugd en startende gezinnen in de gemeente;
  • 2. het aantrekken van nieuwvestigers in de gemeente;
  • 3. het bevorderen van de doorstroom op de woningmarkt;
  • 4. stimuleren van duurzaamheid;
  • 5. een optimale ontwikkeling van de 'Oostrand' (van Strijen).

In het bestemmingsplan worden enkele ontwikkelingen mogelijk gemaakt die invulling geven aan deze beleidsvoornemens.

Ontwikkelingsvisie Oranjebuurt

In de 'Ontwikkelingsvisie 'Oranjebuurt'' (2006) van de gemeente Strijen is een integrale visie opgenomen voor de toekomstige ontwikkeling van de Oranjewijk tot 2020. De visie gaat in op ruimtelijk-fysieke, de sociaal-economische en de beheeraspecten. Aan de Ontwikkelingsvisie Oranjebuurt is een uitvoeringsprogramma gekoppeld. In de ontwikkelingsvisie wordt aangegeven dat de oudere woningen in de wijk vervangen zullen worden door moderne woningen voor verschillende doelgroepen, waaronder senioren en starters. Voorts dient er meer 'ruimte' in de openbare ruimte te komen. Dit door bijvoorbeeld het onderbreken van rijenwoningen en het creƫren van ruimte voor spelen en groen op de kop van bouwblokken, de zogenaamde "groene parels". Ook gaat de visie uit van ruimte voor water/waterberging en biedt deze oplossingen voor parkeren.

Dit bestemmingsplan past binnen het beleid zoals geformuleerd in de ontwikkelingsvisie. Er is sprake van herstructurering, renovatie en het voorzien in ruimte ten behoeve van het parkeren.

Centrumvisie

De 'Centrumvisie' is op 10 maart 2010 door de gemeenteraad vastgesteld. Het bevat een integrale visie waarin wordt aangegeven hoe de (ruimtelijke) ontwikkelingen in het centrum van de kern Strijen er de komende jaren uit moeten zien. In de Centrumvisie komen verschillende thema's aan bod zoals bijvoorbeeld woningbouw, verkeer, winkels en horeca. Het plangebied voor deze visie wordt globaal begrensd door de Nieuwestraat/Oud Bonaventurasedijk, Trambaan, Apollostraat, Stockholmplein, Oranjestraat, Schenkeldijk, Boompjesstraat en de Keen. Het plangebied van het voorliggend bestemmingsplan ligt voor wat betreft het noordelijke deel in het centrumplan. Het dit deel is aangeduid als "landschappelijk wonen" en "zone Stockholmplein".

afbeelding "i_NL.IMRO.0617.bpdp-vg01_0005.png"

Figuur 2.3 Kaart centrumvisie

Tot de zone Stockholmplein behoren de blokken op de Kop Oranjewijk (ten oosten van Julianastraat) en de blokken rondom het Stockholmplein. Op deze locaties zijn alleen grootschalige niet-winkel functies zoals een zorgcentrum en een dorpshuis toegestaan. Op zichzelfstaande kleinschalige winkelvoorzieningen en horeca zijn niet toegestaan.

Met betrekking tot het landschapswonen wordt opgemerkt dat aan de oostzijde van het centrum ruimte ontstaat voor een nieuwe woonwijk. Gezien de landschappelijke karakteristiek van het gebied is een afwijkende woonsfeer wenselijk. Het gebied bestaat uit een mix van grondgebonden en gestapelde woonvormen voor diverse doelgroepen (o.a. zorgwonen). Dit gebied is echter conserverend opgenomen in dit bestemmingsplan. Op dit moment zijn er enkele nieuwe ontwikkelingen, zoals opgenomen in de 'Centrumvisie', die voldoende zeker zijn om reeds in dit bestemmingsplan te vertalen. Dit betreft de ontwikkeling van het dorpshuis en het realiseren van een appartementengebouw voor senioren op de kop van de Bernhardstraat. Echter in plaats van (grootschalige) nieuwbouw van het dorpshuis samen met andere voorzieningen, is gekozen voor renovatie/uitbreiding vanwege financiƫle overwegingen. Overigens zal de bestaande bibliotheek wel een plaats krijgen in het vernieuwde dorpshuis.

Dit bestemmingsplan past binnen het beleid zoals geformuleerd in de centrumvisie.

Volkshuisvestingsnota 2003-2015

Voor het volkshuisvestingsbeleid heeft de gemeente Strijen in 2004 de 'Volkshuisvestingsnota 2003-2015' opgesteld. Hierin zijn onder andere uitgangspunten en doelstellingen verwoord voor het volkshuisvestingsbeleid voor de periode 2003-2015 van de gemeente Strijen. Hieruit blijkt dat ouderen en jongeren/starters bijzondere aandacht verdienen.

Dit bestemmingsplan past binnen het beleid zoals geformuleerd in nota.