direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Dorp III 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0617.bpdp-vg01

2.2 Provinciaal en regionaal beleid

Visie op Zuid-Holland

De provinciale structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' is in juli 2011 in de plaats gekomen van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte. De structuurvisie bevat een aantal integrale hoofdopgaven, zijnde een concurrerend en aantrekkelijk internationaal profiel, een duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie, divers en samenhangend stedelijk netwerk, stad en land verbonden én een vitaal, divers en aantrekkelijk landschap. De gemeente Strijen maakt deel uit van de regio Hoeksche Waard.

Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard is een nationaal landschap op de overgang van de Randstad naar de Zuidwestelijke delta. De ligging van de Hoeksche Waard in de delta en nabij de Randstad heeft in het gebied zelf tot verschillen in karakter en dynamiek geleid. In het zuiden en westen staan rust, ruimte en ervaring van de delta centraal, terwijl het noorden en oosten meer onder invloed van het stedelijk gebied staan. Het eiland heeft een aantal opgaven die de kernkwaliteiten kunnen beïnvloeden. Wat betreft de woningbouwontwikkelingen en bedrijventerreinprogrammering zijn afspraken over de regionale verdeling gemaakt.

Voor de Hoeksche Waard zijn de woningbouwaantallen gebaseerd op eigen behoefte gebaseerd op migratiesaldo nul. De woningbouwplannen zoals opgenomen in dit bestemmingsplan voldoen aan het Rijks, provinciaal en regionaal beleid. De plannen zijn regionaal afgestemd en vastgelegd in de regionale Woonvisie.

Dit bestemmingsplan past binnen het beleid zoals geformuleerd in de visie.

Verordening Ruimte

Provinciale Staten hebben op 29 februari 2012 de 'Verordening Ruimte' vastgesteld. In deze Verordening worden regels gesteld over de inhoud van bestemmingsplannen en de inhoud van de toelichting van bestemmingsplannen, dit voor zover de provincie Zuid-Holland dit vanuit haar beleidsinvloed relevant vindt. Uit de verbeelding die bij de Verordening is gevoegd, blijkt dat het plangebied grotendeels valt binnen de bebouwingscontour. Enkel het noordelijk deel van het plangebied valt buiten de bebouwingscontour. Hier zijn geen stedelijke ontwikkelingen voorzien.

Dit bestemmingsplan past binnen de regels zoals opgenomen in de verordening.

afbeelding "i_NL.IMRO.0617.bpdp-vg01_0003.jpg"

Figuur 2.1 Ligging bebouwingscontour in het plangebied

Structuurvisie Hoeksche Waard

Met de 'Structuurvisie Hoeksche Waard' laat de regio (bestaande uit vijf gemeenten) zien wat haar visie is op de toekomst. In de Structuurvisie wordt een visie gegeven op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de regio tot 2030. Doel is de gelijktijdige versterking van de ruimtelijke kwaliteit, de leefbaarheid en de economische vitaliteit van het Nationaal Landschap Hoeksche Waard. Van 20 oktober tot 1 december 2008 heeft de ontwerpstructuurvisie voor inspraak ter inzage gelegen. Het Ruimtelijk Plan van de Structuurvisie Hoeksche Waard is in de zomer van 2009 door de gemeenteraden vastgesteld.

Specifiek voor het plangebied zijn de volgende zaken van belang:

  • behoud en versterking van het aanwezige recreatie- en groendgebied;
  • de groene ader (recreatieve en ecologische verbinding tussen bebouwd en open gebied);
  • verbeteren van de beeldkwaliteit van de historische dijklinten met monumentale gebouwen en erfbeplanting;
  • de locatie voor mogelijke transformatie;
  • het nieuwe woongebied.

Dit bestemmingsplan past binnen het beleid zoals geformuleerd in de structuurvisie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0617.bpdp-vg01_0004.png"

Figuur 2.2 Ontwikkelingsbeeld Strijen (Structuurvisie Hoeksche Waard)

Woonvisie 'Samen voor kwaliteit'

Met de regionale Woonvisie 'Samen voor kwaliteit' biedt de regio Hoeksche Waard een kader voor de regionale woningmarkt, met daarbij de regionale opgave zo scherp mogelijk in beeld, met oog voor belangen en verschillen op lager schaalniveau.

Het uitgangspunt van de woonvisie is om te bouwen voor de eigen behoefte. Het contourenbeleid zoals dat is geformuleerd in de Structuurvisie, vormt het uitgangspunt. Er wordt geconstateerd dat binnen deze contouren vooralsnog voldoende ruimte is om te bouwen voor de woningbehoefte in de regio.

De bestaande woningvoorraad biedt de meeste mogelijkheden om te sturen. Kwaliteit en passendheid van de bestaande voorraad is het vertrekpunt om de woonkwaliteit in de Hoeksche Waard te verbeteren; daarna komt nieuwbouw.

De Woonvisie stelt dat huisvesting van een aantal doelgroepen bijzondere aandacht vraagt: starters/jongeren, ouderen en mensen met een beperking.

Specifiek voor Strijen stelt de woonvisie dat de kern, met ruim 7.400 inwoners, een belangrijke kern is met alle voorzieningen voor de hele gemeente. Strijen heeft een centrum-dorpse woonomgeving omringd door (groene) woonwijken met veel eengezinswoningen van verschillende prijsklassen.

De Regionale Woonvisie zet in op de volgende koers voor Strijen.

  • In Strijen is tot 2015 ruimte voor zo'n 800 nieuwe woningen. Belangrijke locaties hiervoor zijn de uitbreidingen aan het zuiden (Land van Esse) en oostzijde.
  • Strijen heeft een relatief grote herstructureringsopgave (Oranjewijk met vroeg-naoorlogse woningen).
  • In Strijen sterker accent leggen op de doelgroepen starters en ouderen.
  • Sterker accent op zorggerelateerde woningen.
  • Onderdeel daarvan is een nadere uitwerking van het opplusprogramma van de corporatie.
  • Gezien het voorzieningenniveau en de vergrijzing een sterker accent op grootschaliger woningbouw voor senioren (regionale functie).
  • Wooneenheden voor verpleging toevoegen.
  • Richtlijn voor nieuwe woongebieden is 15 woningen per hectare bij uitbreiding.

Dit bestemmingsplan past binnen het beleid zoals geformuleerd in de visie.