direct naar inhoud van 5.6 Water
Plan: achter Noordweg 27 Oostvoorne
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0614.1209bpNoordweg27-0100

5.6 Water

Waterbeheer en watertoets

Bij ruimtelijke plannen moet in een vroeg stadium met de waterbeheerder worden overlegd over nieuwe ontwikkelingen. Hiermee wordt voorkomen dat deze ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het waterschap Hollandse Delta, dat verantwoordelijk is voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Bij het tot stand komen van dit bestemmingsplan is overleg gevoerd met de waterbeheerder over de watertoets. De opmerkingen van de waterbeheerder zijn vervolgens verwerkt in de watertoets. In deze paragraaf zijn in het kort de gevolgen van de ontwikkeling op het watersysteem opgenomen. De volledige watertoets is opgenomen in Bijlage 7.

Toekomstige situatie

Algemeen

In het plangebied worden 10 nieuwe woningen gerealiseerd.

Waterkwantiteit

De verharding (wonen en weg) in het gebied neemt met circa 2.500 à 3.000 m² toe (1.450 m² weg + circa 1.500 m² woningen - 400 m² inmiddels gesloopte bebouwing). In het plangebied wordt ter compensatie van de toename aan verharding nieuw oppervlaktewater gerealiseerd. Het waterschap Hollandse Delta hanteert als uitgangspunt dat minimaal 10% van de toename aan verharding moet worden gecompenseerd met oppervlaktewater. De bestaande watergang aan de west- en noordzijde van het perceel wordt hiertoe vergroot.

Afvalwaterketen en riolering

Conform de Leidraad Riolering en het waterschapsbeleid is het voor nieuwbouw verplicht een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen zodat schoon hemelwater niet bij een rioolzuiveringsinstallatie terecht komt. Afvalwater wordt aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering. Voor hemelwater wordt de volgende voorkeursvolgorde aangehouden:

  • I. hemelwater vasthouden voor benutting,
  • II. (in)filtratie van afstromend hemelwater,
  • III. afstromend hemelwater afvoeren naar oppervlaktewater,
  • IV. afstromend hemelwater afvoeren naar RWZI.

Voor dit bestemmingsplan zullen voornamelijk stap II en III van belang zijn.

Watersysteemkwaliteit en ecologie

Ter voorkoming van diffuse verontreinigingen van water en bodem geldt een verbod op het toepassen van zink, lood, koper en PAK's-houdende bouwmaterialen.

Veiligheid en waterkeringen

De ontwikkeling heeft geen invloed op de waterveiligheid in de omgeving.

Waterbeheer

Voor aanpassingen aan het bestaande watersysteem dient bij het waterschap vergunning te worden aangevraagd op grond van de Keur. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor het verbreden van de sloten langs het plangebied. In de Keur is ook geregeld dat langs watergangen een beschermingszone in acht dient te worden genomen. Dit betekent dat binnen de beschermingszone niet zonder ontheffing van het waterschap gebouwd, geplant of opgeslagen mag worden. Het doel hiervan is om te voorkomen dat de stabiliteit of het profiel van een watergang worden aangetast, de aan- of afvoer en/of berging van water of het onderhoud worden gehinderd. Ook voor het onderhoud gelden bepalingen uit de Keur. Het onderhoud en de toestand van de (hoofd)watergangen worden tijdens de jaarlijkse schouw gecontroleerd en gehandhaafd.

Conclusie

De ontwikkeling heeft geen negatieve gevolgen voor het waterhuishoudkundige systeem ter plaatse.