Plan: | De Dijk en Het Land |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00030-4001 |
Als uitgangspunt om te bepalen of een gebied wel of niet geschikt is voor woningbouw wordt gebruik gemaakt van de nota “naar een gezamenlijk bodemsaneringsbeleid in de provincie en stad” uit juni 1989, opgesteld door de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Den Haag en Rotterdam.
Kortweg stelt de nota dat in een geval van herinrichting niet gesaneerd behoeft te worden indien in de contactzone de geconstateerde waarden de B-waarde uit de Interim-wet Bodemsanering niet overschrijden. Inmiddels is de Interim-wet Bodemsanering (IBS) vervangen door de Wet Bodembescherming (WBB).
In het plangebied bestaat deelplan De Dijk bodemmilieutechnisch uit twee gebieden:
Deelplan Het Land maakte deel uit van het voormalige industrieterrein Hongerland.
Afhankelijk van het geplande gebruik van de deelgebieden zijn Lokale Maximale Waarden (LMW's) opgesteld voor zware metalen, minerale olie, PAK en PCB's. Grond die in de deelgebieden wordt toegepast dient aan deze LMW's te voldoen. Bij het vaststellen van de LMW's is ervan uitgegaan, dat de aanwezige bodemkwaliteit niet mag verslechteren en dat er geen sprake mag zijn van risico's bij het geplande gebruik. De LMW's zijn weergegeven op de toepassingskaart.
De opstellers van de nota “Verwerving Stadspoort” d.d. 14-11-1996 beschrijven in het onderdeel milieutechnisch bodemonderzoek, dat voor de gebieden langs de Elementenweg en de Hongerlandsedijk, gezien de aangetroffen milieutechnische bodemkwaliteit, toepassing van de “Beleidsnota bestaande baggerspecielocaties” niet noodzakelijk is.
Gebied tussen twee Nieuw Hongerlandsedijken
Het gebied langs de Oude Maas tussen de twee Nieuw Hongerlandsedijken, was in het verleden (1962 – 1981) in gebruik als berging van baggerspecie (klasse 0 en II). Dit gebied, in het verleden bekend als loswal 131, heeft een oppervlakte van 31 hectare en is afgedekt met een 0.80 m dikke laag multifunctionele grond, waaronder zich de baggerspecie bevindt.
Voormalige huisvuil- en puinstort
Het gebied van het voormalig huisvuil- en puinstort Nieuw Hongerlandsedijk is in gebruik geweest als gronddepot voor zowel multifunctionele, als categorie 1 grond.
De start van de bodemsanering heeft in 2007 plaats gevonden en deze is eind 2007 in zijn totaliteit afgerond. Het aanwezige stortmateriaal is afgevoerd. Het definitieve evaluatieverslag is door de Grontmij opgesteld en eind 2008 afgerond met een volledige saneringsbeschikking.
Industrieterrein Hongerland
Het voormalige industrieterrein Hongerland is opgehoogd met grond, die vrijkwam bij de verbreding van de Spijkenisserhaven en met ophoogzand (1966). Voordat gestart is met het bouwrijp maken van het terrein zijn een aantal niet ernstige verontreinigingen opgeruimd. Het betrof hier historische bodemverontreiniging van vóór 1987. Conform het Besluit Uniforme Saneringen (2006) is een standaard sanering uitgevoerd.
In oktober 2009 is door Burgemeester en Wethouders de bodemkwaliteitkaart en de nota bodembeheer van het plangebied De Elementen vastgesteld.
Wat betreft de bodemkwaliteit van het plangebied kan worden aangegeven dat, gezien de tot nu toe bekende resultaten van bodemonderzoeken (boven- en ondergrond en grondwater) en de uitgevoerde saneringen, de bodem geschikt is voor woningbouw.