direct naar inhoud van 7.9 Waterhuishouding
Plan: Centrum Uitplein
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00011-4001

7.9 Waterhuishouding

Het centrumgebied van Spijkenisse beslaat een dicht gebouwd gebied in het hart van de stad waar nauwelijks oppervlaktewater aanwezig is. De oude haven vormt samen met de zogenaamde centrumplas (in het oosten van het gebied) het enige open water en functioneert hierbij als een apart geïsoleerd peilgebied. Beide waterpartijen staan overigens in onderlinge verbinding met elkaar. Het peil wordt gehandhaafd op + 0,25 m NAP en de bodem ligt op - 1,50 m NAP.

Door middel van een pompinstallatie aan de Vierambachtenboezem / Eerste Heulbrugstraat en een bijbehorende persleiding worden de waterpartijen in droge perioden van vers water voorzien. In regenweerperioden wordt, om peilstijgingen tegen te gaan, het overtollige water door een pompinstallatie aan de oude haven / Noordkade weer afgevoerd naar de Vierambachtenboezem.

Binnen het plangebied bevindt zich geen oppervlaktewater. Hier is sprake van een geheel verstedelijkt (bebouwd en verhard) deel van het centrum van Spijkenisse.

Qua riolering maakt het gebied centrumkern waarbinnen het bestemmingsplangebied is gelegen onderdeel uit van één groot bemalingsgebied, het zogenaamde centrale gebied van het rioleringsstelsel van Spijkenisse. Bij de realisering van de in dit bemalingsgebied gelegen (woon)wijken is in het verleden het gemengde rioolstelsel toegepast. Dit betekent, dat schoon regenwater gemengd wordt met vuil afvalwater en wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Bij een gescheiden systeem wordt het hemelwater afgekoppeld van het rioolstelsel en naar het oppervlaktewater afgevoerd.

Binnen het plangebied geldt dus het gemengd stelsel. Ook nog voor de onlangs gerealiseerde "Stoeplocatie". Echter daar wordt het regenwater en afvalwater gescheiden aangeboden, zodat bij een vervanging van het riool in de toekomst afkoppeling kan plaatsvinden.

In het Gemeentelijk Rioleringsplan Spijkenisse zijn maatregelen opgenomen om de in de gemeente aanwezige bemalingsgebieden met een gemengd rioleringsstelsel, aan te passen en te laten voldoen aan de milieueisen welke de Wet milieubeheer de gemeenten als verplichting heeft opgelegd. Voor het zogenaamde centrale gebied heeft dit geresulteerd in het bouwen van een bergbezinkvoorziening (BBV), het aanpassen en vergroten van een aantal hoofdafvoerriolen en het sluiten van de meest vervuilde riooloverstorten.

Bij het afkoppelen van verhard oppervlak en afvoer van het hemelwater naar de oude haven zal de nodige aandacht geschonken moeten worden aan de bestaande waterhuishouding aldaar. Om wateroverlast ter plaatse te voorkomen, zal de afvoercapaciteit van overtollig oppervlaktewater vanuit de oude haven naar de Vierambachtenboezem afgestemd moeten worden op het nieuwe (vergrote) aanbod.