direct naar inhoud van 7.7 Horeca
Plan: Centrum Uitplein
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00011-4001

7.7 Horeca

In de huidige situatie is sprake van dag- en (beperkte) avondhoreca in het gebied. De gemeente Spijkenisse heeft als beleid de avond- en nachthoreca uit het kernwinkelgebied te weren en zo mogelijk uit te plaatsen naar het "Havenplein". Het is aan dit Havenplein - buiten het plangebied gelegen - dat alle avond- en nachthoreca in het centrumgebied zoveel mogelijk zal worden geconcentreerd.

Voor het plangebied Centrum Uitplein is in combinatie met de winkels een beperkt aantal vierkante meters daghoreca voorzien (kopje koffie, lunch e.d.). De openingstijden van deze horeca zullen, met een beperkte uitlooptijd, voornamelijk parallel lopen met de openingstijden van de winkels. Gezien het beperkte aantal vierkante meters daghoreca in het winkelgebied en het karakter daarvan worden de geluids- en geurhinderaspecten in het onderhavige gebied aanvaardbaar geacht.

Aan het Uitplein bevindt zich één avondhorecabedrijf. Dit betreft het voormalige Theatercafé aan het Uitplein. Dit bedrijf heeft de kenmerken in zich van een restaurant en een (muziek)café. Een restaurant en café valt in de Staat van Bedrijfsactiviteiten functiemenging van de VNG-publicatie Bedrijven en Milieuzonering onder categorie A. Tot deze categorie behoren bedrijven, die zodanig milieubelatend voor hun omgeving zijn, dat deze aanpandig aan woningen kunnen worden uitgevoerd. De functie muziekcafé valt onder de categorie B. Onder deze categorie vallen activiteiten, die in gemengd gebied kunnen worden uitgeoefend, echter met een zodanige milieubelasting voor hun omgeving dat zij bouwkundig afgescheiden van woningen en andere gevoelige functies dienen plaats te vinden. Het avondhorecabedrijf is echter niet direct gelegen aan woningen. Om te voorkomen, dat een dergelijk horecabedrijf zich aan of onder woningen kan vestigen, wordt middels een aanduiding op de verbeelding (kaart) de begrenzing ervan aangegeven.

Net als voor de reguliere bedrijvigheid geldt dat horecaondernemingen moeten voldoen aan de regels zoals die gesteld zijn in het activiteitenbesluit. In dit besluit zijn ook geluidsnormen opgenomen waaraan de ondernemingen dienen te voldoen. Op deze manier wordt gewaarborgd dat er geen onaanvaardbare overlast optreedt voor de omgeving.