direct naar inhoud van 7.3 Luchtkwaliteit
Plan: Centrum Uitplein
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00011-4001

7.3 Luchtkwaliteit

De normen voor de luchtkwaliteit in Nederland zijn vastgelegd in de Wet luchtkwaliteit. Deze wet is integraal opgenomen in de Wet milieubeheer.

De kern van de Wet luchtkwaliteit is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Het NSL is een bundeling maatregelen (op regionaal, nationaal en internationaal niveau) ter verbetering van de luchtkwaliteit en waarin alle grote ruimtelijk ontwikkelingen zijn opgenomen die de luchtkwaliteit verslechteren. Het doel van de NSL is om overal in Nederland te gaan voldoen aan de Europese normen voor luchtverontreinigende stoffen, waarvan stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10) de belangrijkste zijn.
Naast het NSL vormt het begrip "niet in betekenende mate" een belangrijk toetsingscriteria binnen de Wet luchtkwaliteit. Projecten die minder dan een, bij ministeriele regeling vastgelegde grens, bijdragen aan de luchtverontreiniging hoeven niet langer aan de grenswaarden te worden getoetst.

Een ruimtelijke ontwikkeling kan op basis van de Wet luchtkwaliteit doorgang vinden indien voldaan wordt aan de vastgelegde grenswaarden ten aanzien van luchtverontreinigende stoffen of indien de ontwikkeling kan worden aangemerkt als een project dat niet in betekenende mate bijdraagt aan de luchtverontreiniging.

Toetsing luchtkwaliteit plangebied

Ten aanzien van de huidige kwaliteit van de lucht in het plangebied kan opgemerkt worden dat de DCMR milieudienst Rijnmond in 2007 een rapportage heeft opgesteld waarin de luchtkwaliteit in de gemeente Spijkenisse in 2006 is onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat zich alleen op enkele plaatsen langs het hoofdwegen netwerk in Spijkenisse lichte overschrijdingen voordoen van de normen voor fijn stof en NO2.

Aangezien het plangebied niet grenst aan een hoofdweg is er geen reden om aan te nemen dat zich hier verhoogde concentraties van luchtverontreiniging voordoen.

Het onderhavige bestemmingsplan is conserverend van aard, er vinden geen nieuwe ontwikkelingen plaats. Door het vaststellen van het plan zullen de prognoses voor de verkeersintensiteiten en daarmee de luchtkwaliteit niet veranderen.