Plan: | Centrum Uitplein |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00011-4001 |
Door de gemeente Spijkenisse is een Archeologische Waardenkaart (AWK) van het gemeentelijk grondgebied opgesteld. De kaart is in opdracht van de gemeente Spijkenisse vervaardigd door het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) en getoetst door de provincie Zuid-Holland. De Archeologische Waardenkaart (AWK) van Spijkenisse toont de archeologische waarden en potenties van het gemeentelijk grondgebied. De AWK geeft een indicatie van de locatie, de omvang en het belang van de binnen de gemeente aanwezige archeologische waarden.
De verschillende archeologische waarden vereisen, voorafgaande aan bodemverstorende grondwerkzaamheden, verschillende procedures die doorlopen moeten worden op het gebied van de Archeologische Monumentenzorg (AMZ), en die beschreven staan in de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA, Amersfoort).
Op basis van het voorafgaande kan geconcludeerd worden dat de AWK vooral een verwachtingskaart is, waar de archeologische waarden en potenties op basis van een 'educated guess' worden gepresenteerd. De kaart is dus een weergave van onze huidige kennis en inzichten en zal daarom in de toekomst mogelijk -meer of minder ingrijpend- moeten worden bijgesteld.
Op de AWK van de gemeente Spijkenisse worden gebieden met verschillende waarden onderscheiden:
Het plangebied is in de AWK voor het overgrote deel aangeduid als "terreinen met lage waarde". Een klein deel direct grenzend aan het gebied (Vredehofplein, kerkplein, dijken Noordeinde, Voorstraat, Nieuwstraat) van het oude centrum van Spijkenisse heeft echter de aanduiding "terreinen met een hoge waarde", hetgeen betekent dat de kans op het aantreffen van archeologische sporen in dit beperkte gebied hoog is.
Door Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) is op 29 juni en 1 juli 2005 in het kader van de nieuwbouw een archeologische documentatie in het plangebied uitgevoerd. Dit is gebeurd ten tijde van het deels ontgraven van het dijklichaam van de Nieuwstraat ter plaatse.
Op grond van de aanduiding op de AWK als "terreinen met lage waarde", is de kans op het aantreffen van archeologische relicten in een ongestoorde context gering.
Het plangebied is vanaf de 80-er jaren reeds op grootschalige wijze bebouwd, dus is er archeologisch tot een zekere diepte sprake van een verstoorde bodemsituatie.
Daar het gebied zo direct grenst aan "terreinen met een hoge waarde" wordt de kans op aantreffen van archeologisch waardevolle gegevens mogelijk geacht. Op grond van de Monumentenwet 1988 moeten eventuele vondsten worden gemeld, waarna mogelijk nader archeologisch onderzoek kan plaats vinden.