Plan: | Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00005-4001 |
In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruikgemaakt van aanduidingen om toegestaan gebruik nader te specificeren. In het bestemmingsplan komen de volgende bestemmingen voor:
Bedrijf
De bedrijven in het plangebied zijn bestemd als Bedrijf. Binnen de bestemming Bedrijf zijn bedrijven toegestaan tot categorie B.1 uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging'. De bedrijven die niet passen binnen deze Staat zijn middels een specifieke aanduiding weergegeven op de plankaart.
Binnen de bestemming mogen binnen het bouwvlak gebouwen worden gebouwd, met inachtneming van de aanduidingen op de plankaart.
Detailhandel
De woonboulevard aan de Groene Kruisweg heeft de bestemming Detailhandel. Binnen deze bestemming zijn perifere detailhandelsvestigingen mogelijk. Daarnaast zijn nog andere bijbehorende functies mogelijk, zoals horeca uit categorie 1a, parkeervoorzieningen, laad- en losmogelijkheden, groenvoorzieningen, water en nutsvoorzieningen.
Binnen de bestemming mogen binnen het bouwvlak gebouwen worden gebouwd, met inachtneming van de aanduidingen op de plankaart. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 2' is het mogelijk om luifels en overkappingen te bouwen.
Dienstverlening
Dienstverlenende bedrijven in het bestemmingsplan zijn bestemd als Dienstverlening. Binnen deze bestemming zijn zakelijke dienstverlening en kantoren toegestaan.
Binnen de bestemming mogen gebouwen worden gebouwd, met inachtneming van de aanduidingen op de plankaart.
Centrum
Het winkelcentrum Het Plateau is bestemd als Centrum, binnen deze bestemming zijn diverse functies mogelijk die passen binnen een wijkcentrum. Hieronder vallen: detailhandel en dienstverlening, horeca uit categorie 1b, kantoren, bedrijven, wonen en bijbehorende voorzieningen, zoals parkeervoorzieningen, laad- en losmogelijkheden, groenvoorzieningen, water en nutsvoorzieningen. Om de gewenste dynamiek te bieden, zijn in dit bestemmingsplan deze functies uitwisselbaar.
Binnen de bouwvlakken mogen gebouwen worden gebouwd, met inachtneming van de aanduidingen op de plankaart.
Gemengd
Het pand op de hoek van de Groene Kruisweg en de Winston Churchilllaan heeft verschillende functies, daarom is hier gekozen voor de bestemming Gemengd. Binnen deze bestemming zijn de volgende functies toegestaan: detailhandel, kantoren en een bowlingbaan. Binnen het bouwvlak mogen gebouwen worden gebouwd, met inachtneming van de aanduidingen op de plankaart.
Groen
De structuur- en beeldbepalende groenelementen in de wijk hebben de bestemming Groen. Binnen deze bestemming zijn parken, perken en andere groen- en watervoorzieningen toegestaan, evenals speelvoorzieningen en fiets- en wandelpaden. Parkeervoorzieningen en andere verkeersvoorzieningen zijn niet toegestaan. Binnen de bestemming mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.
Maatschappelijk
De in het plangebied gelegen maatschappelijke voorzieningen zijn bestemd als Maatschappelijk. Elke maatschappelijke functie in het plangebied heeft zijn eigen aanduiding, hiermee wordt voorkomen dat er een versplintering van verschillende functies komt. Binnen de bestemming zijn de volgende aanduidingen opgenomen: 'religie' voor kerken, 'onderwijs' voor scholen en jeugd- en kinderopvangcentra, 'uitvaartcentrum' ter plaatse van het uitvaartcentrum en de aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - 1' ter plaatse van de twee ontmoetingscentra in de wijk. Voor de gemeentelijke opslag plaats is de aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - 2' opgenomen. Voor het activiteiten- en ontmoetingscentrum is een aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - 3' opgenomen. Daarnaast zijn binnen de bestemming Maatschappelijk ook voorzieningen ten behoeve van het verenigingsleven en openbare dienstverlening toegestaan.
Sport
De bestemming Sport is gegeven aan de sportfaciliteiten in het plangebied. Dit zijn de sportzaal aan de Willemshoevelaan. De fitnessschool aan de Multatulistraat en het Tennispark 'Het kleine bos'.
Binnen de bestemming mogen binnen het bouwvlak gebouwen worden gebouwd, met inachtneming van de aanduidingen op de plankaart. Buiten het bouwvlak mogen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.
Tuin
De voor Tuin aangewezen gronden zijn bestemd voor de voortuinen of zijtuinen bij de woningen. Binnen het gebruik van tuinen wordt ook het kleinschalig houden van dieren toegestaan. Hier zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. Daarnaast is er een bouwregeling opgenomen om beperkt mogelijkheid te bieden aan erkers, luifels en balkons en andere ondergeschikte bouwdelen ten behoeve van de bij de aangrenzende bestemming Wonen behorende hoofdgebouwen.
Verkeer - 1
De structuurbepalende en doorgaande wegen in het plangebied hebben de bestemming Verkeer - 1. In het plangebied betreffen dit de Groene Kruisweg, de Sportlaan, de Winston Churchilllaan, de Willemshoevelaan en de Rozenlaan. Binnen deze bestemming zijn naast wegen ook fiets- en voetpaden en parkeer-, nuts-, groen- en watervoorzieningen mogelijk. Om flexibiliteit te bieden, is ervoor gekozen de bermen en fietspaden niet apart te bestemmen, maar mogelijk te maken binnen de bestemming verkeer.
Verkeer - 2
Het openbaar gebied in het woongebied heeft een verblijfs- en verplaatsingsfunctie. Deze gronden zijn bestemd als Verkeer - 2. Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan zoals parkeren, groen- en waterpartijen, nutsvoorzieningen, speeltoestellen en reclame-uitingen.
Water
Het water in het plangebied is bestemd als Water. Binnen deze bestemming zijn naast water, ook bijbehorende voorzieningen toegestaan, zoals taluds, kunstwerken en kades.
Wonen
De woongebieden zijn voorzien van de bestemming Wonen - 1, Wonen - 2 of Wonen - 3. Het beleid is erop gericht de kwaliteit van de woonomgeving te behouden. Naast de bestaande situatie en de bestaande mogelijkheden die voortvloeien uit de vigerende regeling, is bij het toekennen van de bestemmingen het bieden van voldoende erfbebouwingsmogelijkheden voor de bestaande woningen het uitgangspunt. De basis voor de regeling van de bestaande woonfunctie wordt gevormd door een regeling bestaande uit bouwvlakken.
Het onderscheid tussen de verschillende woonbestemmingen is dat Wonen - 3 wordt gebruikt voor wonen in gestapelde wonen. Omdat het hierbij gaat om appartementencomplexen, is bij deze bestemming geen erfbebouwingsregeling opgenomen.
Wonen - 2 wordt gebruikt voor grondgebonden woningen waarbij voor de voorgevel nog bijgebouwen staan. In deze bestemming is een aanvullende regeling opgenomen ten aanzien van bouwen voor de voorgevelrooilijn. Wonen - 1 wordt gebruikt voor de overige grondgebonden woningen.
Binnen de woonbestemmingen zijn woningen toegestaan. Hieronder wordt verstaan een complex van ruimtes dat geschikt is voor de huisvesting van niet meer dan één huishouden, eventueel met gemeenschappelijk gebruik van bepaalde ruimten. Het gaat hierbij om ruimtes zoals kelders, bergingen, gangen en entreeportalen.
Het gebruik van een woning als kamerverhuurbedrijf is uitgesloten. Hiermee wordt voorkomen dat woningen ongewenst worden gebruikt om meerdere huishoudens in onder te brengen. Wel kan het bevoegd gezag bij omgevingsvergunning afwijken hiervan en een kamerverhuurbedrijf toestaan, met dien verstande dat er voldoende parkeergelegenheid wordt gerealiseerd en de belangen van directe omwonenden niet onevenredig worden geschaad. Daarnaast kan het bevoegd gezag voorwaarden stellen aan het kamerverhuurbedrijf, zoals het aantal kamers dat mogen worden verhuurd.
Bouwvlakken hoofdgebouwen
Bij de opstelling van het bestemmingsplan is voor alle woningen bepaald waar in de huidige situatie het hoofdgebouw (de woning zelf) en waar het bijgebouw (bijvoorbeeld garage) staat. Deze bestaande situatie is het uitgangspunt. Rekening houdend met karakteristieke voorgevelverspringingen en rooilijnen, zijn op de bestemmingsplankaart bouwvlakken opgenomen waarmee de plaats van hoofdgebouwen juridisch is vastgelegd. Per hoofdgebouw is de maximale bouwhoogte afgestemd op de huidige situatie.
Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1' dient een vrije onderdoorgang te worden gerealiseerd van ten minste 3 meter.
Erfbebouwing
De gronden achter en deels naast het hoofdgebouw c.q. de woning zijn te gebruiken voor uitbreiding van het hoofdgebouw of voor de bouw van bijgebouwen. De regeling zoals opgenomen in de bestemming Wonen bevat bepalingen met betrekking tot oppervlakte en hoogte van erfbebouwing. Deze regeling sluit aan op het huidige beleid van de gemeente Spijkenisse.
De aan-, uit- en bijgebouwen mogen in totaal niet meer dan 50% van het zij- en achtererf bedragen tot een maximum van 25 m2. Bij grotere kavels gelden grotere maxima. Indien het zij- en achtererf groter is dan 80 m2 mag het oppervlak maximaal 50 m2 bedragen; bij woningen waar het zij- en achtererf groter is dan 250 m2 mag het oppervlak aan erfbebouwing maximaal 75 m2 bedragen. Altijd geldt dat nooit meer dan 50% van het zij- en achtererf bebouwd mag zijn. In het bestemmingsplan worden op deze manier voldoende erfbebouwingsmogelijkheden geboden, terwijl de ruimtelijke kwaliteit niet onevenredig wordt aangetast.
De bouwhoogte van aan-, uit- en bijgebouwen bedraagt ten hoogste 4 m.
Voor erkers en balkons aan de voorzijde is een regeling opgenomen in de bestemming Groen, Tuin, Verkeer - 1, Verkeer - 2 en Water.
Aan-huis-gebonden beroepen
Aan-huis-gebonden beroepen zijn, bij direct recht, als ondergeschikte functie bij de hoofdfunctie wonen toegestaan. Deze mogen alleen uitgevoerd worden zolang de omvang niet meer dan 30% van de gezamenlijke vloeroppervlakte van de bebouwing bedraagt. Dit geldt tot een maximum van 25 m² per woning.
Functieaanduidingen
De verschillende buurtondersteunende winkelpunten zijn binnen de bestemming Wonen opgenomen middels de functieaanduiding 'gemengd'. Binnen de functieaanduiding zijn op de begane grond tevens de functies detailhandel, dienstverlening en horeca tot en met de categorie 1b toegestaan. In het buurtsteunpunt aan de Korenbloemstraat bevindt zich tevens een restaurant met een afhaalzaak. Deze is mogelijk gemaakt middels de functieaanduiding horeca van categorie 3a.
Ter plaatse van de apotheek en het opvanghuis voor ouderen aan de Winston Churchilllaan is de aanduiding 'maatschappelijk' opgenomen.