direct naar inhoud van 2.4 Beoogde ontwikkelingen
Plan: Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00005-4001

2.4 Beoogde ontwikkelingen

Onder de naam 'Noord in Beweging' vindt een grootschalige herstructurering van het plangebied plaats. Aanleiding hiervan is dat veel woningen niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen en dat de wijk een eenzijdige woningvoorraad kent. Dit zal leiden tot toenemende leegstand en een grotere instroom van mensen die weinig binding met de wijken hebben. Om dit te voorkomen, willen gemeente en corporaties de bestaande woningen aantrekkelijker maken en een beperkt aantal woningen slopen en vervangen door nieuwbouw. Vooral voor senioren en huishoudens met een wat hoger inkomen moet het hierdoor aantrekkelijker worden in Noord te blijven wonen. Hierdoor zal Noord in een periode van 10 jaar een ingrijpende transformatie ondergaan.

De fase I en II van de herstructureringsopgave richtten zich op Hoogwerf en (met uitzondering van het woonzorgcomplex Herman Gorterhof) niet op Schiekamp. Op 9 april 2002 heeft de gemeenteraad de Wijk Ontwikkelings Visie (WOV) voor Schiekamp-Hoogwerf vastgesteld. In de WOV worden de gewenste veranderingen in Schiekamp-Hoogwerf in hoofdlijnen geschetst op alle betrokken beleidsvelden (welzijn, volkshuisvesting, stedenbouw en openbare ruimte). De op 13 februari 2001 vastgestelde stedenbouwkundige visie Schiekamp-Hoogwerf is ook verwerkt in de WOV. In de samenwerkingsovereenkomst tussen woningbouwcorporatie Maasdelta en de gemeente van juni 2004 zijn afspraken gemaakt over de gebieden die in fase I aangepakt worden.

Ruimtelijk Plan Hoogwerf
De WOV is ook de basis geweest voor het Ruimtelijk Plan Hoogwerf van november 2008. Het ruimtelijke plan geeft in ruimtelijke zin concretere kaders voor eventuele nieuwbouwplannen en/of renovatieplannen. Dit ruimtelijke plan is meer gericht op de uitvoering dan de WOV. Deze kaders zijn niet exact maatgevend, maar geven wel een duidelijk gewenste ontwikkelingsrichting aan.

Het Ruimtelijk Plan Hoogwerf geeft aan dat wordt gestreefd naar een pakket van maatregelen dat zorgt voor behoud en versterking van de specifieke en aantrekkelijke kanten van Hoogwerf. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:

  • Behoud en versterking van de duidelijk afleesbare orthogonale structuur
  • Behoud en versterking van het groene karakter van de wijk
  • Behoud en versterking van de open verkaveling
  • Behoud van de stempelstructuur
  • behoud van voorzieningenzones

Het is waardevol de filosofie die achter het bouwen in de jaren 60 zit en die kenmerkend is voor de wijk te handhaven.

Door bovenstaande uitgangspunten, is er in de wijk Hoogwerf weinig ruimte voor verdichting door dat een belangrijke randvoorwaarde het behouden van het groene, suburbane karakter van de wijk is. De enige mogelijkheid om nieuwe woningen te bouwen is dus door eerst woningen te slopen of door op of aan een bestaand gebouw te bouwen (optoppen, aankoppen). Nieuwe woningtypes kunnen ook door middel van renovatie ontwikkeld worden. De voorzieningenstroken zullen “beschermd” worden tegen woningbouw. Dit geeft ruimte voor mogelijke behoeftes op het gebied van voorzieningen in de toekomst.

In de voorzieningenstrook tussen de Groene Kruisweg en de Hoogwerfsingel is nog ruimte voor een nieuwe leisure voorziening. Dit gedeelte is – in afwachting van nieuwe ontwikkelingen – niet opgenomen in onderhavig bestemmingsplan. In de strook aan de Willemshoevelaan is nog ruimte voor een enkele kleinschalige maatschappelijke voorziening. Verder geldt (ook in de voorzieningenstroken) dat er eerst ergens iets gesloopt moet worden voordat er een nieuwe voorziening gebouwd kan worden of het moet op of aan een bestaand pand gebouwd worden. In het Ruimtelijk Plan Hoogwerf wordt aangegeven dat er een bepaalde mate van flexibiliteit voor eventuele bedrijvigheid moet zitten in de begane grond van woongebouwen aan de Rozenlaan, Lobeliastraat en Korenbloemstraat.

 Op het moment dat er nieuwbouw wordt gerealiseerd, wordt rekening gehouden worden met de parkeernormen die horen bij de nieuwbouw. Bij een gelijkblijvend aantal woningen betekent dit een toename van het aantal benodigde parkeerplaatsen. Dit komt door de in de loop der tijd hogere toegepaste parkeernormen. Waar het openbaar gebied maximaal is benut voor parkeerplaatsen betekent dit dat parkeerplaatsen ook inpandig een plaats moeten krijgen.

Een deel van de ontwikkelingen zoals opgenomen in het Ruimtelijk plan Hoogwerf zijn reeds uitgevoerd. Dit bestemmingsplan maakt fase II van de herstructurering mogelijk.

2.4.1 Herstructurering fase II

Programma
De herstructurering Fase II van de wijk Hoogwerf bestaat uit het slopen van in totaal 162 woningen. Gesloopt zullen worden de woonblokken 1, 2, 3, 4, 5, 9 en 10. Op dezelfde locaties van de gesloopte woningen zullen in totaal 91 nieuwe woningen worden gebouwd, bestaande uit 42 grondgebonden woningen, 28 appartementen en 21 appartementen voor een woongroep voor ouderen. Naast de sloop-/nieuwbouwplannen zullen nog eens 118 woningen volledig worden gerenoveerd. Het betreft hier de woonblokken 11 t/m 14.

  Aantal te slopen woningen   Aantal nieuw te bouwen woningen   Resultaat aantal woningen  
Complex 16   24   30   +6  
Hoogwerf Fase II   162   91   -71  
  186   121   -65  

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BP00005-4001_0007.jpg"

Behoefte
De winkelbehoefte in de wijken neemt af als gevolg van toegenomen mobiliteit en schaalvergroting. Men is tegenwoordig mobieler en kan makkelijker naar een winkelcentrum in het centrum van de stad of de wijk, waar bovendien het aanbod groter is. De behoefte aan een buurtwinkelcentrum neemt daarmee af.

Vanwege de maatschappelijke ontwikkelingen van de bevolkingssamenstelling ontstaat er een toenemende behoefte aan ouderenvoorzieningen. Middels de ontwikkeling van een woongroep voor Indische ouderen wordt er voldaan aan deze vraag.

2.4.2 Complex 16

Complex 16 is een solitaire ontwikkeling binnen de herstructurering van Schiekamp-Hoogwerf.

Programma
Complex 16 bestaat uit de nieuwbouw van 30 eengezinswoningen. Deze nieuwe woningen liggen aan de Johannes Vermeerstraat en de Gerard Doustraat. In de huidige situatie staan op deze locatie nog 24 kleine seniorenwoningen. De seniorenwoningen bestaan uit een bouwlaag met een kap. De woningen zijn klein en voldoen niet meer aan de huidige wensen. Daarom worden deze woningen gesloopt.

De nieuw te bouwen woningen komen op dezelfde plek. De nieuwbouw bestaat uit twee lagen met een kap, waarbij aan de achterzijde de kap doorloopt tot aan de eerste verdieping. Voor de realisering van dit complex is een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Maasdelta.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BP00005-4001_0008.jpg"

Impressie Complex 16

2.4.3 Planologische afwijking

De nieuwbouw van complex 16 en de herstructurering fase II komen nagenoeg op dezelfde locatie als de huidige bebouwing. De nieuwbouw overschrijdt de vigerende woonbestemmingsgrenzen op een aantal plekken. In het vigerende plan is een kleine overschrijding van de bestemmingsgrenzen toegestaan. Wel is de overschrijding van bestemmingsgrenzen aan regels gebonden. Bij overschrijding van een grens met de bestemming Circulatie- en verblijfsgebied dienen de bouwdelen niet lager dan 4,5 m boven een rijweg of 2,2 m boven een voetpad te worden aangebracht. Hiermee passen de voorgenomen ontwikkelingen niet binnen het vigerende bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan biedt de planologische ruimte voor deze ontwikkelingen. In de toelichting wordt onderbouwd dat met deze ontwikkelingen geen belangen worden geschaad.