Voorliggend bestemmingsplan bevat de volgende bestemmingen:
De bestemming Agrarisch met waarden is opgenomen voor de agrarische gronden in het noord-oosten van het plangebied. De gronden kennen landschappelijke waarden. Middels een omgevingsvergunningstelsel zijn deze waarden beschermd. De gronden mogen aangewend worden voor een grondgebonden agrarische bedrijfsvoering en voor agrarisch aanverwant gebruik, zoals het laten beweiden door dieren. Middels afwijking is het oprichten van een schuilgelegenheid voor dieren mogelijk.
Deze bestemming is opgenomen voor de solitaire bedrijven binnen het plangebied. Uitgangspunt is dat categorie 1 en 2 bedrijven bij recht zijn toegestaan. Bedrijven in een hogere categorie zijn specifiek aangeduid.
Het voormalige Texaco tankstation heeft een bedrijfsbestemming gekregen. Binnen deze bestemming is het niet meer mogelijk een brandstofverkooppunt te exploiteren.
Bedrijf - Gasontvangsstation
Deze bestemming is opgenomen voor het gasontvangststation op het bedrijventerrein in Schoonhoven Noord. Gelet op de gewenste eenduidige en uniforme bestemming en gelet op de veiligheidsaspecten die gelden voor het station is gekozen om een aparte bestemming toe te kennen.
Deze bestemming is opgenomen voor het bestaande bedrijventerrein in Schoonhoven Noord. Voorafgaand aan het opstellen van dit bestemmingsplan is in overleg, welke heeft plaatsgevonden in 2011, met de ondernemers gekeken naar mogelijkheden tot functieverruiming. Dit is onderzocht om de toenemende leegstand een halt toe te roepen. In de bestemmingsomschrijving is de functieverruiming inzichtelijk gemaakt middels een getrapte bestemmingsomschrijving. Middels een wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk ook maatschappelijke functies toe te staan.
In de bestemmingsregeling is een regeling voor parkeren op eigen terrein opgenomen. Deze regeling is enkel opgesteld voor toepassing bij nieuwe gebruiksveranderingen en bouwontwikkelingen.
Deze bestemming is opgenomen voor de vier detailhandelsvoorzieningen in het centrumgebied van Schoonhoven noord. Met deze bestemming wordt de huidige situatie vastgelegd. In de nabije toekomst wordt een herontwikkeling van het centrum verwacht. Dit bestemmingsplan voorziet daar niet in.
Deze bestemming is opgenomen voor de locatie welke bekend staat als 'Sola Gratia'. Deze bestemming voorziet in een combinatie van (zorg)woningen, zorgvoorzieningen en ondergeschikte horeca. De bestemmingsregeling is overgenomen van het recentelijk vastgestelde bestemmingsplan 'Solo Gratia'. Specifiek voor deze regeling is dat deze voorziet in voorgevellijnen waarin verplicht gebouwd moet worden.
Deze bestemming is opgenomen voor de bestaande detailhandelsvoorzieningen met bovenwoningen in het centrum van Schoonhoven Noord. Gelijk aan de detailhandelsbestemming wordt hier de bestaande situatie vastgelegd.
De bestemming Groen is opgenomen voor het openbaar groen in het plangebied. Het betreft hier in hoofdzaak het 'belangrijke' groen in de wijk. Ondergeschikt groen is in veel gevallen ook ondergebracht onder de bestemming Verkeer.
De bestemming Horeca is opgenomen voor de cafetaria welke voorkomt in het plangebied. Deze bestemming behoeft geen nadere toelichting.
De bestemming Kantoor is opgenomen voor de solitaire kantoren welke voorkomen in het plangebied. Het betreft hier een eenduidige regeling welke geen nadere toelichting behoeft.
Met deze bestemming worden de maatschappelijke functies binnen het plangebied bestemd. Het betreft hier in hoofdzaak scholen, kinderdagverblijven kerken en overige maatschappelijke voorzieningen. Wat onder maatschappelijke voorziening wordt verstaan is bepaald in artikel 1 van de regels. Religeuze voorzieningen en onderwijsvoorzieningen zijn specifiek aangeduid. Hiermee zijn deze functies niet overal toegestaan.
De bestemming Recreatie - Volkstuinen is opgenomen voor de volkstuinen welke voorkomen in het noord-oosten van het plangebied. Deze bestemming behoeft geen nadere toelichting.
Voor de (gebouwde)sportvoorzieningen in het plangebied is deze bestemming opgenomen. Hiermee worden de bestaande sporthallen en clubhuizen voorzien van een planologische regeling.
De bestemming Verkeer is opgenomen voor de wegen en paden in het plangebied. Ondergeschikt groen is ook ondergebracht onder de bestemming Verkeer.
De bestemming Water is opgenomen voor het open water in het plangebied. Het betreft hier een eenduidige regeling welke geen nadere toelichting behoeft.
De bestemming Wonen is de meest voorkomende bestemming. Met deze bestemming wordt het bestaande aantal woningen bestemd in het gebied. Een specifieke regeling is opgenomen voor de nog te bouwen woningen op de Bol-locatie. De bestemmingsregeling voorziet in het vastleggen van de bestaande woningtypologie (vrijstaand, twee-aaneen, aaneengebouwd en gestapeld). Naast de woonfunctie zijn ook beroepsmatige activiteiten aan huis toegestaan. De bestemming Wonen maakt een verschil in hoofdgebouwen en bijbehorende bouwwerken. Deze regeling is gelijk aan de regeling in Schoonhoven-Oost met dien verstande dat de terminologie vanuit de WABO is toegepast.
Specifiek voor het monumentale gemaal en het daarbij behorende woonerf voorziet de woonbestemming in een nadere aanduiding horeca. Hiermee is het mogelijk op het perceel bijvoorbeeld een theetuin te exploiteren.
Voor de belemmeringenstrook voor de gastransportleiding W-501-13 is de dubbelbestemming Leiding - Gas opgenomen.
De dubbelbestemming Waarde - Archeologie beschermd de archeologische waarden in het plangebied. De regeling is opgesplitst naar verschillende verwachtingswaarden. Bij ingrepen in de bodem is in verschillende gevallen een aanvullende omgevingsvergunning nodig.
Deze dubbelbestemming voorziet in een beschermingsregeling voor de waterkering en de bijbehorende beschermingszone. Voor werkzaamheden binnen deze zone is een aanvullende omgevingsvergunning noodzakelijk. Bij de afgifte van deze vergunning wordt nader advies ingewonnen bij het Hoogheemraadschap.
Persoonsgebonden overgangsrecht
Uit de inventarisatie van het plangebied is gebleken dat verschillende bedrijfswoningen in strijd met de bestemming worden gebruikt. Beleidsmatig is dit gebruik niet wenselijk. Derhalve is ervoor gekozen dit gebruik onder een persoonsgebonden overgangsregeling te brengen. Hiermee kan het gebruik voortgezet worden door die personen welke ten tijde van de ter inzage legging van het ontwerp bestemmingsplan op het betreffende adres ingeschreven waren in de Gemeentelijke basisadministratie. Indien het strijdige gebruik door die persoon of personen wordt beëindigd dient de woning weer overeenkomstig de bestemming gebruikt te worden. In alle andere gevallen zal de gemeente handhavend optreden.