direct naar inhoud van 4.2 Juridische aspecten
Plan: Binnenstad herziening 2 - 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0608.BP1041Binnenstad2-VG01

4.2 Juridische aspecten

In hoofdstuk 3 is de voorgestane invulling van het plangebied beschreven. Hoofdstuk 4 toont aan dat deze invulling uitvoerbaar is. De volgende stap is het treffen van een juridische regeling die de invulling mogelijk maakt.

4.2.1 De regels

Inleidende regels
Hoofdstuk 1 van de regels geeft de inleidende regels. Het betreft de begripsregels, waarin de in het plan voorkomende begrippen worden gedefinieerd, en de wijze van meten en berekenen.

Regels omtrent gebruik en bebouwing van de grond
Hoofdstuk 2 bevat de bestemmingsregels. Hierin worden per bestemming regels gegeven voor gebruik en bebouwing van de grond. Deze bestemmingsregelingen worden hierna besproken.

Bedrijf
Deze bestemming is gegeven aan de container ten behoeve van de brandweer op het perceel, plaatselijk bekend, Het Bastion 7-9 te Schoonhoven, sectie G, nummer 2250.

Gemengde doeleinden
Deze bestemming is gegeven aan de locatie Havenstraat/Koestraat. Het gaat hier om een locatie binnen een gebied waar een menging van niet-woonfuncties en wonen, waarbij het wonen nevengeschikt is aan andere functies, is toegestaan. Het gaat om gebieden die niet kunnen worden aangemerkt als "centrumgebied ", maar die wel een multifunctionele dynamiek hebben (aanloopgebied), passend in de binnenstad.

Binnen de bestemming "Gemengde Doeleinden" is wonen overal, op de begane grond en in ieder geval op de verdiepingen, mogelijk. Bepaalde niet-woonfuncties zijn overal toegestaan, echter uitsluitend op de benedenverdieping. Dit betreft: publiekgerichte dienstverlening, maatschappelijke dienstverlening, recreatieve voorzieningen kantoren en lichte vormen van bedrijvigheid (milieucategorie 1 en 2). Bij het laatste kan worden gedacht aan klein-ambachtelijke zilversmeden, met een galerie of verkoop als ondergeschikte activiteit. Dit betreft alleen de benedenverdieping. Ook kantoren zijn toegelaten. Het aantal detailhandelsbedrijven kan in principe niet worden uitgebreid.

Kantoor
Deze bestemming is gegeven aan het kantoorgebouw op het perceel aan de Spoorsingel 11. Het gaat hier om een kantoor behorende bij de op het perceel aanwezige woning.

Tuin
De voortuinen zijn bestemd tot "Tuin". De bestemming "Tuin" is gericht op het behoud van de openheid van de voortuinen. Binnen deze bestemming is verharding daarom slechts in beperkte mate toegestaan. Nieuwe bebouwing is niet toegestaan. Uitzondering hierop vormen erfafscheidingen, tuinmeubilair en vergunningvrije bouwwerken.

Verkeer-Verblijfsdoeleinden
De aanwezige wegen en verblijfsgebieden zijn overeenkomstig de gewenste functie bestemd. Het gebied achter de Kerkstraat 10, 12 en 14 heeft, om de functie als in- en uitrit te benadrukken, de aanduiding "specifieke vorm van verkeer - in- en uitrit" gekregen.

Wonen
In het onderhavige bestemmingsplan worden deze aaneengesloten woongebieden gehandhaafd en bestemd als "Wonen".
Binnen de functie wonen is, naast de traditionele vormen van beroepen aan huis ook kleinschalige bedrijvigheid mogelijk. Als voorwaarde geldt dat deze ondergeschikt is aan de woonfunctie en geen hinder veroorzaakt voor het wonen en de leefbaarheid.
Voor het project Oranjeplaats is de aanduiding "maatschappelijk" opgenomen om zo de welzijnsvoorzieningen en zorgvoorzieningen mogelijk te maken.

Waarde - Archeologie 1 en 2
De dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie 1', voor de gebieden met een hoge trefkans, en 'Waarde - Archeologie 2', voor de gebieden met een middelhoge trefkans, bevatten bijzondere bouwbepalingen en een aanlegvergunningstelsel, die erop zijn gericht om bij bouw- en andere activiteiten waarbij de grond wordt geroerd op een diepte van meer dan 0,3 m, de belangen van de archeologie veilig te stellen.
In 'Waarde - Archeologie 1' gelden die bepalingen al vanaf ingrepen over een vrij geringe oppervlakte omdat de trefkans daar hoog is. In 'Waarde - Archeologie 2' is de oppervlakte-ondergrens ruimer gesteld omdat de trefkans daar middelhoog is.

Algemene regels
In dit hoofdstuk worden, in aanvulling op de bestemmingsbepalingen, aanvullende regels gesteld.

  • Antidubbeltelbepaling
    Het artikel "Antidubbeltelbepaling" bevat bepalingen om te voorkomen dat met het bestemmingsplan strijdige situaties ontstaan of worden vergroot.
  • Algemene gebruiksregels
    Deze gebruiksregel regelt het verbod om gronden te bebouwen of te gebruiken in strijd met de bestemming.
  • Algemene ontheffingsregels
    In dit artikel is in aanvulling op de ontheffingsregels uit de bestemmingen nog een aantal algemene ontheffingsmogelijkheden opgenomen. Het betreft hier een standaardregeling die het mogelijk maakt om bij de uitvoering van bouwplannen beperkte afwijkingen van het plan mogelijk te maken. De planmethodiek is afgestemd op de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen van de DURPstandaarden 2008. Daarbij is de indelingsopzet van de aangegeven hoofdgroepen van bestemmingen gehanteerd.

Overgangs- en slotregels
In de overgangsregels is de door het Besluit ruimtelijke ordening voorgeschreven regeling opgenomen voor bestaande bebouwing en gebruik, die hoewel in strijd met dit nieuwe plan, mogen blijven voortbestaan, onder nader bepaalde voorwaarden.
In de slotbepaling is de officiële naam van het plan bepaald. Onder deze naam kan het bestemmingsplan aangehaald worden.

4.2.2 Verbeelding

De verbeelding bestaat uit één kaartblad en is getekend op schaal 1:1.000. Op de kaart wordt met lijnen, coderingen en arceringen aan gronden een bepaalde bestemming toegekend. Binnen een bestemmingsvlak zijn op de kaart met aanduidingen nadere regels aangegeven. De kaart is volgens IMRO 2008 (Informatie Model Ruimtelijke Ordening) getekend. Dit is een eenduidige en technische methode voor het tekenen van kaarten. Hiermee kan ruimtelijke informatie eenvoudig digitaal uitgewisseld worden met andere overheden en samenwerkingspartners, en is het plan via internet te raadplegen.