Plan: | West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0606.BP0002-0002 |
In het plangebied wordt voornamelijk gewoond, maar de wijk kenmerkt zich ook door een zeer gemêleerd aanbod aan functies. Het gevarieerde aanbod aan winkels en horecagelegenheden concentreert zich in een aantal straten zoals de Sint Liduinastraat en rond het Rubensplein. Daarnaast zijn verspreid over de wijk, en dan met name op hoeken van straten, veel kleinschalige ondernemingen (winkels, bedrijven en horeca) gevestigd. De bedrijvigheid zorgt enerzijds voor economische vitaliteit in de wijk, maar heeft tegelijkertijd effect op het woon- en leefklimaat. Verspreid in het gebied zijn diverse maatschappelijke voorzieningen gevestigd zoals religieuze voorzieningen en enkele scholen.
In het plangebied Zuid zijn diverse scholen aanwezig. Het betreft hoofdzakelijk basisscholen, zoals:
Op de hoek van de Sint Liduinastraat en de Van Smaleveltstraat heeft het Zadkine College een lokatie voor voorgezet onderwijs. Deze lokatie wordt momenteel niet gebruikt en biedt ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.
Op de hoek van de Jan van Avennestraat en de Aleidastraat staat het buurthuis van de wijk West. Hier worden onder andere bewonersavonden en rommelmarkten voor de wijk georganiseerd. Het gebouw heeft in dit bestemmingsplan de bestemming “Maatschappelijk” gekregen. Dit geldt eveneens voor het pand aan de Westerkade welke in gebruik is door een modelspoorvereniging. De aanwezige pleinen en het Julianapark hebben ook een duidelijke sociaal-culturele functie.
Binnen het plangebied zijn meerdere religieuze voorzieningen aanwezig. Dit betreft de kerk aan de Warande, het gebedshuis voor de Evangelische Gemeente aan de Westfrankelandsestraat 10, de christelijk-gereformeerde kerk 'De Hoeksteen' aan de Warande 185 en een Islamitisch gebedshuis aan de Westfrankelandsestraat 15. De religieuze voorzieningen zijn op de verbeelding bestemd als 'Maatschappelijk'.
Ondanks het feit dat er in de wijk West relatief weinig openbare ruimte is, is er toch een aanzienlijk aantal speelvoorzieningen. Op de verbeelding van dit bestemmingsplan hebben de vijf grotere speelterreinen de aanduiding 'speeltuin' gekregen 5 bestemd.
Locatie | Soort speelvoorziening |
Willem Hasekampstraat | Verhard speelterrein voor kleine kinderen |
Frans Halsplein | Klimtoestel en basketbalveld |
Fabriplein | Enkele speelobjecten op het verharde plein |
Brugmanstraat | Klein verhard speelterrein |
Vriendschapsplein | Klein speelveld met toestellen |
Binnen de grenzen van het plangebied bevinden zich diverse economische functies. Dit omvat bedrijfsvestigingen uiteenlopend van bouwbedrijven tot administratiekantoren, dienstverlening, winkels, horeca, onderwijsinstellingen en vrije beroepsuitoefening aan huis.
Het winkelbestand in West is voornamelijk geconcentreerd aan de Sint Liduinastraat en de Westfrankelandsestraat. Daarnaast bevinden zich een aantal winkelconcentraties langs de Aleidastraat en het Rubensplein. Verspreid door de wijk bevinden zich individuele detailhandelsvestigingen, bijvoorbeeld op hoeken van bouwblokken en aan pleinen of plantsoenen. Met name deze laatste zijn zeer kleinschalig en behoudens een enkele speciaalzaak het buurtniveau zeker niet overstijgend.
De detailhandel is op de verbeelding toegelaten binnen de bestemming 'Gemengd', ook waar het gaat om winkels op de begane grond van een hoekpand of een pand in een bouwblok. Reden hiervoor is dat op deze wijze de bestaande afwijkende functies in de woonblokken op de verbeelding duidelijk worden. Tevens kan op deze manier uitwisseling van functies plaatsvinden, mits passend in de woonomgeving. De economische duurzaamheid van individuele winkels en de vitaliteit van de wijk worden op deze manier gewaarborgd.
In het plangebied komt ook commerciële dienstverlening voor, zoals schoonheidssalons, kapsalons, apotheken en makelaars. Deze zijn op de verbeelding eveneens bestemd als 'Gemengd' om functieuitwisseling mogelijk te maken.
In het plangebied komen enkele kantoren voor. De grotere kantoren zijn op de verbeelding bestemd als 'Kantoor', de kleinere als 'Gemengd' om functieuitwisseling mogelijk te maken. Kantoren zijn onder andere te vinden aan de Juliana van Stolbergstraat, Tielman Oemstraat en aan de Westerkade. Kleinere kantoren in (voormalige) woningen zijn binnen de bestemming 'Wonen' positief bestemd door middel van de aanduiding 'kantoor'.
In het plangebied zijn verschillende praktijkruimten aanwezig in of aan een woning. Deze praktijkruimten, zoals een praktijk van een mondhygiënist en van een homeopaat aan de Burgemeester Knappertlaan en een fysiotherapiepraktijk aan het Sint Liduinaplein zijn binnen de bestemming 'Wonen' toegelaten met de aanduiding 'praktijkruimte'.
De horeca in West beperkt zich tot een aantal over de wijk verspreid liggende vestigingen. De horeca is relatief kleinschalig en het buurtniveau niet of nauwelijks overstijgend. Het gaat veelal om buurthoreca op de hoeken van bouwblokken. Omdat het niet wenselijk is horeca (middels een aanduiding) toe te laten binnen een woonbestemming zijn de panden waar zich nu horeca bevindt bestemd als 'Gemengd'. Binnen deze bestemming is alleen lichte horeca toegelaten. Uitzondering hierop vormen bestaande cafés welke met de aanduiding 'horeca' positief zijn bestemd. Bij een eventuele bedrijfsbeëindiging is functieuitwisseling met één van de andere binnen 'Gemengd' toegelaten functies mogelijk.
Een aantal panden zijn geheel in gebruik ten behoeve van horeca. Dit betreft bar-bistro 't Sterrenbos aan de Admiraal de Ruyterstraat, pool- en snookercafé De Ketel aan de Westfrankelandsestraat 11 en hotel-café The Windmill aan de Vlaardingerdijk 1. Deze panden hebben een horecabestemming, waarbij voor hotel-café The Windmill geldt dat deze tevens mag worden gebruikt als hotel.
Binnen het plangebied zijn meerdere bedrijven gevestigd. Afhankelijk van de aard en omvang van deze bedrijven zijn ze op de verbeelding bestemd als 'Bedrijf' of als 'Gemengd' om functieuitwisseling mogelijk te maken. De benzinestations aan de Vlaardingerdijk en de Nieuwe Haven zijn eveneens bestemd als 'Bedrijf'. Een uitzonderlijke categorie vormen de nutsgebouwen. Deze zijn op de verbeelding bestemd als 'Bedrijf - nutsvoorziening'.
Binnen het plangebied bevinden zich diverse monumenten. Deze zijn op de verbeelding aangeduid met de dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie'. Dit geldt eveneens voor de gebieden met een cultuurhistorische waarde. Deze gebieden hebben een eigen karakter en historie. De aan deze gronden gegeven dubbelbestemming heeft tot doel deze specifieke eigenschappen te behouden. Dit geldt onder andere voor de cultuurhistorisch waardevolle hofjes zoals de Fabristraat en het Hofje van Belois en het Julianapark.
De volgende panden en gebieden hebben op de verbeelding de dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie' gekregen: