Plan: | Hoek van Holland - Woongebied |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP1051HvHWoongeb-oh02 |
Bij goede ruimtelijke ordening hoort het voorkomen van voorzienbare hinder door bedrijven. Hiervoor bestaan voor nieuwe situaties geen wettelijke normen. De gemeente Rotterdam gebruikt al sinds de jaren '50 instrumenten om bedrijven in te passen in de omgeving. Dit gebeurde eerst door middel van de Hinderwetverordening. Vanaf de jaren '70 werkt de gemeente met de Rotterdamse "Staat van Inrichtingen". Deze is afgeleid van de inrichtingen vernoemd in het Hinderbesluit en uitgebreid met een indeling in milieucategorieën. Sinds begin jaren '90 wordt gebruikt gemaakt van de bedrijvenlijst die is opgesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG-publicatie "Bedrijven en milieuzonering").
De VNG-uitgave geeft informatie over milieuhinder van vrijwel alle bedrijfstypen en andere activiteiten. Hierin zijn voor de milieuaspecten geur, stof (luchtkwaliteit), geluid en gevaar afstandswaarden gegeven. De aard van de hinder is bepalend voor de vraag in hoeverre tussen een belastende en een gevoelige functie verweving mogelijk is, dan wel ruimtelijke scheiding noodzakelijk is. De VNG-uitgave bevat twee tabellen met indicatieve afstanden voor respectievelijk het omgevingstype "rustige woonwijk" en het omgevingstype "gemengd gebied". Hiermee kan de vraag worden beantwoord welke afstand in de regel aanvaardbaar is tussen een nieuw bedrijf en een bestaande woning en tussen een nieuwe woning en een bestaand bedrijf, of welke bedrijven in een gebied met functiemenging aanvaardbaar zijn.
Bij een gemengd gebied kan gedacht worden aan stadscentra, winkelcentra, horecaconcentratiegebieden, zones langs stedelijke wegen, woongebieden met kleinschalige en ambachtelijke bedrijvigheid, gebieden nabij industrieterreinen. In deze gebieden is een combinatie van wonen en werken vaak mogelijk. Vaak aanpandig, bij lichte bedrijvigheid, of naast elkaar, bij de iets zwaardere bedrijven en met aandacht voor de ontsluiting bij bedrijven met een verkeersaantrekkende werking.
In het bestemmingsplan hebben functies, zoals agrarische doeleinden, kantoren, detailhandel, horeca, maatschappelijke voorzieningen, sport en recreatie, geen bedrijfsbestemming gekregen. Die genoemde functies zijn in het bestemmingsplan opgenomen met een eigen bestemming. Voor het inpassen van de genoemde functies wordt echter wel op dezelfde wijze gebruik gemaakt van de methodiek van de VNG-uitgave. In de VNG-uitgave wordt uitgegaan van gemiddelden. Voor het inpassen van functies is daarom vaak maatwerk nodig.
Het plangebied van dit bestemmingsplan is volgens de Rotterdamse systematiek getypeerd als gemengd gebied. In plangebied zijn bedrijfsactiviteiten, die behoren tot de milieucategorieën 1 en 2 toegestaan temidden van het woongebied. Een lijst met deze bedrijfsactiviteiten is opgenomen in Bijlage 1 van het bestemmingsplan.
Aan de zuidoostelijke rand van het plangebied bevindt zich de schietvereniging "Immer Vaardig”, aan de Prins Hendrikstraat 45. De activiteiten van deze schietvereniging behoren tot milieucategorie 4.1 en de schietvereniging is met een maatbestemming opgenomen.
Bedrijfsactiviteiten in of nabij het plangebied
Nabij het plangebied zijn er activiteiten die van invloed zijn op het plangebied in verband met geluid, lucht, en externe veiligheid. Het bedrijventerrein "De Zekken" grenst aan het bestemmingsplan Hoek van Holland Woongebied. De milieucontouren van dit bedrijventerrein liggen over het zuidoostelijke gedeelte van het plangebied en daarmee over de ontwikkellocatie "Lemaireweg". Hierop zijn bedrijfsactiviteiten tot en met milieucategorie 4 toegestaan. De invulling van deze ontwikkeling dient buiten de milieucontouren plaats te vinden. Eventueel kan een deel van het bedrijventerrein worden beperkt tot milieucategorie 3.2. Dit wordt meegenomen als uitgangspunt in het bestemmingsplan Zekkenstraat, dat momenteel wordt geactualiseerd. Een nadere onderbouwing hiervan is gegeven in paragraaf 4.2.
Aan de Prins Hendrikstraat 45 bevindt zich het verenigingsgebouw van Schietvereniging "Immer Vaardig" waar op een binnenbaan met klein kaliber pistool, geweer en karabijn geschoten wordt. Dit betreft een categorie 4.1 inrichting met een richtafstand voor geluid van 200 meter. De binnenbaan ligt op minder dan 100 meter uit de plangrens van het plangebied Lemaireweg verwijderd. Omdat er in de bestaande situatie al woningen op kortere afstand (30 meter) aanwezig zijn en er geen klachten zijn over de schietvereniging hoeft dit verder niet onderzocht te worden.
Ten zuiden van het plangebied is het bedrijfsterrein van Stena Line gelegen. Het bedrijf exploiteert hier vandaan veerdiensten naar Harwich en vrachtveerdiensten naar Killingholme. Voor het bedrijf geldt dat het een milieuvergunningsplichtig bedrijf is. De milieuoverlast van het bedrijf naar de omgeving wordt gereguleerd in de milieuvergunning van het bedrijf. In de huidige situatie is tussen de Lemaireweg en Stena Line bestaande woonbebouwing gelegen. Stena Line moet met haar bedrijfsactiviteiten voor deze bebouwing aan de norm van 55 dB(A) voldoen. De nieuwbouw op de locatie Lemaireweg is, door de ligging in de geluidszone van het industrieterrein "Maasvlakte/Europoort" en de nabijheid van bedrijventerrein "De Zekken", te omschrijven als woonwijk nabij een (gezoneerd) industrieterrein. Volgens de Handreiking Industrielawaai en vergunningverlening bedraagt de grenswaarde bij dergelijke locaties ook 55 dB(A). De woningbouwontwikkeling aan de Lemaireweg levert geen belemmeringen op voor de bedrijfsvoering van StenaLine.