Plan: | Zevenkamp en Nesselande |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP1043ZevenkmpNes-oh01 |
In de voorschriften is een regeling voor werken aan huis opgenomen. Deze regeling gaat uit van een zo groot mogelijke flexibiliteit in toegestane bedrijfsactiviteiten, mits de omgeving geen gevaar loopt en geen onevenredige hinder ondervindt van de activiteit. De bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan in alle woningen, ongeacht het type woning of het gebied waar de woning staat. De belangrijkste voorwaarden zijn dat maximaal 30% van de woning voor beroeps-/bedrijfsactiviteiten mag worden gebruikt en dat de woning er aan de buitenkant als woning uit blijft zien. Reclame-uitingen aan de buitenzijde van de woning zijn niet toegestaan. Verder worden detailhandelsactiviteiten en bedrijfsmatige reparatie en onderhoud aan motorvoertuigen nadrukkelijk uitgesloten.
Per 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden, alsmede het Besluit omgevingsrecht (Bor). Gelijktijdig is het Besluit bouwvergunningvrije en licht bouwvergunningplichtige bouwwerken van de Woningwet vervallen.
De vergunningvrije activiteiten zijn nu opgesomd in de artikelen 2 en 3 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht Bor).
Een omgevingsvergunningvrij bouwwerk op grond van artikel 2 van het Bor is zonder meer toegestaan, hiervoor hoeft niet naar het bestemmingsplan te worden gekeken. Voor bouwwerken die toegestaan zijn op grond van artikel 3 van het Bor is bij strijdigheid met het bestemmingsplan wel een omgevingsvergunning vereist.
De hoofdwegen in het plangebied hebben de bestemming 'verkeer - verkeersweg' gekregen. Deze bestemming is bedoeld voor verkeerswegen met de bijbehorende bruggen en viaducten, tramlijnen met bovenleidingen en parkeerplaatsen. En daarnaast natuurlijk ook voor wandel- en fietspaden en gebouwtjes en bouwwerken ten behoeve van deze functies. Binnen de bestemming 'verkeer - verkeersweg' zijn de 50-km wegen opgenomen die, gebaseerd op de wegcategorisering duurzaam veilig, ook in de toekomst 50-km wegen zullen blijven.
De bestemming 'verkeer - verblijfsgebied' is opgenomen voor de ontsluitingswegen met de bijbehorende trottoirs. En daarnaast voor pleinen, snippergroen, speeltoestellen en dergelijke. Binnen deze bestemmingen is ook de aanleg van nieuwe waterpartijen en watergangen mogelijk indien dit vanuit het oogpunt van waterbeheer wenselijk is. Dit betekent dat veranderingen in de inrichting van de openbare ruimte kunnen worden doorgevoerd zonder planherziening (mits de veranderingen passen binnen deze bestemming).
Structurele groengebieden zijn bestemd als 'groen'. Binnen deze bestemming zijn ook voet- en fietspaden, auto-ontsluitingen en speeltoestellen toegestaan. Ten aanzien van water geldt hetzelfde als voor de bestemmingen 'verkeer - verkeersweg' en 'verkeer - verblijfsgebied'.
Horeca omvat een breed scala aan ondernemingen. De bekendste vormen zijn café, restaurant en hotel. Deze horeca is opgenomen binnen bestemmingen 'centrum', 'gemengd – 1', 'gemengd – 10', 'recreatie 1', 'recreatie 2' en 'recreatie – jacht en passantenhaven'. Binnen deze bestemmingen is in de regels aangegeven hoeveel vestigingen er zijn toegestaan en/of de maximum grootte .
In de bestemming 'groen' is een horecavestiging toegestaan in de vorm van een snackkiosk gesitueerd tussen de Zevenkampseweg en de Boorn.
Horeca is tevens toegestaan in panden die op de verbeelding zijn aangegeven met de functieaanduiding 'horeca'.
Naast deze 'klassieke' horecabedrijven ontstaan er steeds meer nieuwe ondernemingen waarbinnen horeca niet de hoofdactiviteit is. Detailhandel of dienstverlening wordt dan gecombineerd met horeca. Voorbeelden hiervan zijn de bakker met een koffiehoekje, of de kantine van een sportschool. Voor deze horecaacitviteiten is een bestemming 'horeca' niet nodig omdat de horeca ondergeschikt onderdeel is van een groter geheel zoals de winkel, bibliotheek of sportschool, op dezelfde tijden geopend is en wordt beschouwd als bv een 'koffiehoekje' in een winkel.
Een aantal locaties hebben binnen het plangebied de bestemming 'gemengd' gekregen, waarin een menging van fucties mogelijk wordt gemaakt.
Onder maatschappelijke voorzieningen worden voorzieningen op gebied van onderwijs, religie, gezondheidszorg, sport, maatschappelijke dienstverlening en publieke dienstverlening verstaan.
Dit betekent dat een functie die past in deze definitie zonder planwijziging vervangen kan worden door een andere passende functie. In de bestemming 'maatschappelijk - 2' zijn geluidgevoelige voorzieningen uitgesloten.
Gasleiding
In het plangebied liggen drie hogedruk gasleidingen. Deze hebben de dubbelbestemming gekregen 'leiding-gas', waarbij rekening is gehouden met een bebouwingsvrije zone van 5 meter gemeten vanuit het hart van de leiding.
Hoogspanningleiding
In het plangebied ligt een bovengrondse hoogspanningsleiding. Deze heeft de dubbelbestemming 'leiding-hoogspanningsverbinding' gekregen, waarbij rekening is gehouden met de zakelijk rechtzone van 38 meter aan weerszijde van de hoogspanningsleiding.