direct naar inhoud van 6.3 Milieuzonering
Plan: Spangen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1035Spangen-oh01

6.3 Milieuzonering

Bij goede ruimtelijke ordening hoort het voorkomen van voorzienbare hinder door bedrijven. Hiervoor bestaan voor nieuwe situaties geen wettelijke normen. De gemeente Rotterdam gebruikt al sinds de jaren '50 instrumenten om bedrijven in te passen in de omgeving. Dit gebeurde eerst door middel van de Hinderwetverordening. Vanaf de jaren '70 werkt de gemeente met de Rotterdamse 'Staat van Inrichtingen'. Deze is afgeleid van de inrichtingen die zijn opgenomen in het Hinderbesluit en uitgebreid met een indeling in milieucategorieën. Begin jaren '90 heeft Rotterdam beleid vastgesteld waarbij voor de milieuzonering gebruik wordt gemaakt van indicatieve gebiedstypen en een bedrijvenlijst die is opgesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering).

De (huidige) VNG-uitgave geeft informatie over milieuhinder van vrijwel alle bedrijfstypen en andere activiteiten. Hierin zijn voor de milieuaspecten geur, stof (luchtkwaliteit), geluid en gevaar indicatieve afstanden bepaald. De aard van de hinder is bepalend voor de vraag in hoeverre tussen een belastende en een gevoelige functie verweving mogelijk is, dan wel ruimtelijke scheiding noodzakelijk is. De VNG-uitgave bevat een tabel met de indicatieve afstanden. Hiermee kan de vraag worden beantwoord welke afstand aanvaardbaar is tussen een nieuw bedrijf en woningen en tussen nieuwe woningen en bedrijven, of welke bedrijven aanvaardbaar zijn in een gebied met functiemenging.

Bij gebieden met functiemenging kan gedacht worden aan stadscentra, winkelcentra, horecaconcentratiegebieden, zones langs stedelijke wegen, woongebieden met kleinschalige en ambachtelijke bedrijvigheid, gebieden nabij industrieterreinen. In deze gebieden is een combinatie van wonen en werken vaak mogelijk. Vaak aanpandig, bij lichte bedrijvigheid, of naast elkaar, bij de iets zwaardere bedrijven en met aandacht voor de ontsluiting bij bedrijven met een verkeersaantrekkende werking.

De gemeente Rotterdam bestemt in haar bestemmingsplannen de functies zoals agrarische doeleinden, kantoren, detailhandel, horeca, maatschappelijke voorzieningen, sport of recreatie als zodanig en niet als bedrijfsbestemming. In de bijgevoegde bedrijvenlijst zijn deze bestemmingen dan ook niet opgenomen. Voor het inpassen van die functies wordt echter wel gebruik gemaakt van de VNG-uitgave.

6.3.1 Plangebied

Bedrijfsactiviteiten in of nabij het plangebied

Het plangebied van dit bestemmingsplan is volgens de Rotterdamse systematiek aangeduid als gemengd woongebied. Dit houdt in dat binnen het plangebied in principe activiteiten in de milieucategorieën 1 tot en met 3 zijn toegestaan. Behalve de specifieke bestemming "Bedrijf - Nutsvoorzieningen" komt de bestemming "Bedrijf" in Spangen niet voor. In de bestemming "Gemengd - 3" zijn op de begane grond bedrijven in de milieucategorieën 1 en 2 toegestaan. Bedrijven in milieucategorie 3 zijn onder of aangrenzend aan woningen niet gewenst.

Ten noorden van het plangebied ligt het Industrieterrein Spaanse Polder. De hier gevestigde bedrijven liggen op een dusdanige afstand van de woningen in Spangen dat dit geen knelpunten oplevert qua milieuzonering.

Overige activiteiten in of nabij het plangebied

In het plangebied zijn enkele activiteiten die niet onder de bedrijfsbestemming vallen en die een indicatieve milieuafstand tot woningen hebben. Voor de meeste van deze activiteiten is geluid de bepalende afstand, behalve voor de kinderboerderij waar geurhinder bepalend is voor de afstand. De geurcontour van 30 meter rond de kinderboerderij levert geen knelpunten op. Voor scholen geldt een indicatieve afstand van 30 meter. In een gemengd gebied als Spangen ziet de gemeente scholen nabij of naast woningen echter als passend, zodat de bestaande scholen niet als knelpunt worden gezien.

Voor de sportvoorzieningen in Vreelust geldt een afstand van 50 meter, er liggen geen woningen binnen deze afstand. Voor het Sparta-stadion geldt een indicatieve afstand tot woningen van 300 meter. Omdat Spangen een gemengd gebied is, in plaats van een rustige woonwijk, wordt hier een afstand van 100 meter tot woningen als acceptabel gezien. Bij de nabij het stadion gelegen woningen wordt ook aan deze afstand niet voldaan. Dit is een historisch gegroeide situatie, waarbij het bestemmingsplan geen mogelijkheid biedt om hier verandering in aan te brengen. De twee nieuwbouwlocaties met woningen liggen verder dan 100 meter van het stadion en worden door de tussenliggende bebouwing afgeschermd. Voor deze twee nieuwe ontwikkelingen vormt de geluidsafstand rond het stadion daarom geen belemmering.