direct naar inhoud van 5.4 De wateropgave
Plan: Spangen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1035Spangen-oh01

5.4 De wateropgave

5.4.1 Oppervlaktewater

Bij de ontwikkeling Staringbuurt wordt geen verhard oppervlakt toegevoegd. Ook de ontwikkeling Schieoevers West leidt niet tot een significante toename van verhard oppervlak. Voor de in het bestemmingsplan mogelijk gemaakte ontwikkelingen is daarom geen compensatie op het gebied van waterberging nodig.

Het plangebied heeft in de huidige situatie onvoldoende waterberging. Er is een historische opgave om in Spangen 4.300 m3 waterberging te realiseren. Een groot deel van de opgave kan worden gerealiseerd door de Spaansebocht te verbreden en te verlengen. Omdat deze plannen nog niet bestuurlijk zijn vastgesteld zijn ze niet opgenomen in dit bestemmingsplan. Op het Bellamyplein wordt een waterplein vmet een bergingscapaciteit van 750 m3 gerealiseerd. Een waterplein, dat alleen bij hevige neerslag onder water staat, past binnen de verkeersbestemmingen en groen. Voor de Staringbuurt wordt nagedacht over de realisatie van eenzelfde waterplein als bij het Bellamyplein.

5.4.2 Riolering

De herontwikkeling van de Staringbuurt leidt tot een afname van tenminste 102 woningen, en bij Schieoevers West worden (maximaal) 60 woningen toegevoegd. Het bestemmingsplan leidt dus per saldo tot een geringe afname in de hoeveelheid afvalwater. Idealiter worden het afvalwater en het hemelwater gescheiden afgevoerd. Omdat er dan minder vuilwateroverstorten nodig zijn en de afvalwaterzuiveringsinstallatie minder wordt belast. Bij beide ontwikkellocaties zijn er goede mogelijkheden om het hemelwater gescheiden af te voeren van het afvalwater. De nieuwbouwlocatie Schieoevers West zou via een hemelwaterriool aangesloten kunnen worden op de Spaansebocht, via het regenwaterstelsel dat al rond het Spartastadion ligt. De Staringbuurt kan worden aangesloten op het regenwaterstelsel dat in de toekomst in de Bilderdijkstraat wordt aangelegd.

5.4.3 Grondwater

De ontwikkelingen die het bestemmingsplan mogelijk maakt, leiden niet tot een grootschalige verharding of ontharding van het grondoppervlak. Daarom is er geen significante wijziging van de grondwaterstand te verwachten.

5.4.4 Waterkering en waterveiligheid

De ontwikkelingen bevinden zich niet in de directe nabijheid van de waterkeringen en hebben geen invloed op de waterveiligheid.

5.4.5 Wateropgave in relatie tot de plankaart en voorschriften

De Spaansebocht en de Tjalklaanvijver hebben de bestemming "Water - 1" gekregen. Bestemd voor waterberging en de aan- en afvoer van oppervlaktewater. De Schie heeft de bestemming "Water - 2" gekregen, naast de bovengenoemde functies mede bestemd voor vervoer te water. De onderhoudsstroken langs de hoofdwatergangen, waarop de Keur van het Hoogheemraadschap van toepassing is, zijn met een aanduiding op de plankaart aangegeven. De Mathenesserdijk en een klein stuk van de primaire waterkering (bij het metrostation) zijn op de plankaart aangegeven met een dubbelbestemming "Waterkering".

Op grond van de Keur van het Hoogheemraadschap van Delfland is het verboden (behoudens ontheffing) bouwwerken op te richten of houtgewassen te planten binnen een strook van 5 meter (gemeten vanuit de insteek van het talud) langs hoofdwatergangen, respectievelijk boezemwatergangen, ten behoeve van het onderhoud van genoemde watergangen.

Een belanghebbende met bouwvoornemens in een keurstrook (zoals aangegeven op de plankaart) wordt geadviseerd om contact op te nemen met genoemd hoogheemraadschap over antwoord op de vraag of voor het bouwproject in kwestie ontheffing verleend kan worden van het bouwverbod in de Keur.

Voor de uitvoering van werken binnen de voor "waterkering" bestemde zone zoals aangegeven op de plankaart, is onverminderd de bepalingen van het bestemmingsplan ter zake, vergunning vereist van het Hoogheemraadschap.