direct naar inhoud van 5.3 Huidige watersysteem
Plan: Spangen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1035Spangen-oh01

5.3 Huidige watersysteem

5.3.1 Oppervlaktewater

Er is weinig oppervlaktewater in het plangebied aanwezig. Een deel van de Schie ligt binnen het plangebied. Dit is boezemwater, dat met 0,43 meter beneden NAP een stuk hoger ligt dan de polderwatergangen. De polderwatergangen in het plangebied zijn de Spaansebocht en het water langs de Tjalklaan (deels binnen het plangebied gelegen). Het watersysteem in het plangebied is eenvoudig. Vanuit de Schie kan water worden ingelaten op de Spaansebocht. Vanuit de Spaansebocht wordt het water via de kinderboerderij naar de Tjalklaanvijver gepompt, waarna het wordt teruggepompt naar de Schie.

5.3.2 Grondwater

Zowel een te hoge als een te lage grondwaterstand kan schade aan gebouwen opleveren. Idealiter ligt het grondwaterpeil 80 centimeter onder het maaiveld. In bijna de hele woonwijk Spangen is de ontwateringsdiepte ruim groter dan de gewenste 80 centimeter. Er is dus geen sprake van grondwateroverlast. Grondwateronderlast (waarvan hier spake is) kan leiden tot het droogvallen van de paalkoppen, waarbij schade kan ontstaan aan houten funderingspalen. In het plangebied heeft minder dan 1% van de houten funderingen hiermee te maken, zodat er slechts een licht risico op funderingsproblemen is.

5.3.3 Waterkering en waterveiligheid

Waterkeringen

Het hele plangebied ligt binnendijks, binnen de waterkeringen van dijkring 14 (Zuid-Holland). Deze dijkring heeft een beschermingsniveau van 1/10.000 jaar. Dit betekent dat de waterkeringen bescherming bieden tegen het extreme hoogwaterpeil dat gemiddeld genomen eens in de 10.000 jaar voorkomt. Over de zuidpunt van het plangebied ligt een stuk van de beschermingszone van de primaire waterkering. De Mathenesserdijk is een secundaire waterkering.

Waterveiligheid

De gevolgen van een overstroming binnendijks zijn afhankelijk van meerdere aspecten; zoals de locatie van de overstroming, de afstand tot de waterkering en de maaiveldhoogtes ter plaatse. Om een indicatie van de risico's te krijgen heeft de provincie Zuid-Holland berekend welke delen van de provincie overstromen bij de doorbraak van een primaire kering. Daaruit blijkt dat er in het deel van het plangebied ten noorden van de Mathenesserdijk bij een dijkdoorbraak 0,5 à 0,8 meter water op het maaiveld zal staan.

5.3.4 Riolering

Het rioolwater in het plangebied wordt afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie Dokhaven. Binnen het plangebied ligt een gemengd stelsel, wat betekent dat afvalwater en hemelwater gezamenlijk worden afgevoerd. Rondom het Spartastadion ligt een regenwaterstelsel dat het hemelwater afvoert naar het oppervlaktewater van de Spaansebocht. Er is een overstort aanwezig ter hoogte van de Roemer Visscherstraat. Bij hevige regenval en een rioolstelsel dat volledig is gevuld, stort met regenwater verdund afvalwater op deze locatie over op het oppervlaktewater.