direct naar inhoud van 4.2 Ontwikkelingen
Plan: Spangen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1035Spangen-oh01

4.2 Ontwikkelingen

4.2.1 Project Staringbuurt

De herstructurering van Staringbuurt kent een gemengde aanpak. Voor de 118 te renoveren woningen wordt de bestemming uit het vorige bestemmingsplan aangehouden. De andere 212 woningen zullen tussen 2013 en 2017 gefaseerd worden gesloopt, om plaats te maken voor maximaal 115 nieuwe woningen. De drie bouwblokken tussen de Nicolaas Beetsstraat en Alberdingk Thijmstraat gaan plaatsmaken voor twee nieuwe blokken, en aan de zuidzijde van de Vosmaerstraat is sprake van nieuwbouw binnen de huidige rooilijn.

Het Staringplein verschuift naar de Alberdingk Thijmstraat. In de regels is het gebied als "Woongebied - 1" flexibel bestemd. Bij de ontwikkeling en realisatie van de bouwplannen moet voldaan worden aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden die daarvoor zijn opgesteld. Binnen het gebied is aangegeven welk vlak bebouwd mag worden, hoe hoog en waar de rooilijnen maximaal komen te liggen. Ook is aangegeven dat het binnenterrein als tuin en voor parkeren gebruikt mag worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1035Spangen-oh01_0006.jpg"

Afbeelding Rooilijnen Staringbuurt

De nieuwbouwwoningen zullen overwegend eengezinskoopwoningen zijn met een maximum bouwhoogte van vier bouwlagen, waarbij enkele hoogteaccenten zijn toegestaan van vijf bouwlagen. In de regels is aangegeven voor bepaalde straten welke rooilijn gehanteerd dient te worden. Naast ruimte voor de tuinen van de woningen, zal het binnenterrein gebruikt worden voor het op eigen terrein parkeren bij de nieuwbouwwoningen.

Ook voor de Vosmaerstraat 32-52 geldt parkeren op eigen terrein en hier is mogelijk sprake van een inpandig parkeergarage. Het gebied is flexibel bestemd als "Woongebied - 3", waarbij de maximale bouwhoogte en bouwdiepte gerekend vanaf de rooilijn zijn gegeven. Bij de ontwikkeling en realisatie van de bouwplannen moet voldaan worden aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden die daarvoor zijn opgesteld. Voor de Vosmaerstraat is daarin expliciet aangegeven dat het gebouw aan de straatzijde altijd een uitstraling moet hebben die bij de woonfunctie past.

4.2.2 Project Schieoevers West I

De locatie voor dit bouwplan wordt begrensd door de Spangesekade, de Da Costastraat, de Busken Huetstraat en de Spaansebocht. Het is de laatste bouwfase van het grotere stedenbouwkundig plan Schieoevers West, naar het concept van Mecanoo uit 1990.

De bebouwing is aan het eind van de vorige eeuw gesloopt. Woningcorporatie Woonstad is de beoogde ontwikkelaar. De stedenbouwkundige randvoorwaarden zijn in 2011 vastgesteld. Er is een ontwikkelingsovereenkomst getekend voor de bouw van 42 woningen. (Overigens is voor de milieuonderzoeken voor het bestemmingsplan rekening gehouden met een hoger woningaantal en laat het bestemmingsplan maximaal 50 woningen toe.) De grond is eigendom van de gemeente.

Het gebied is globaal bestemd als "Woongebied - 2", waarbij een maximale bouwhoogte van 20 meter geldt. De nieuwbouw krijgt een parkeerterrein of parkeergebouw aan de kant van de Busken Huetstraat, de Spangesekade wordt verlegd, zodat het één doorlopende straat wordt en zodat het groene deel langs de Schie wordt verbreed.

Met de nieuwbouw wordt ook de omgeving aangepakt. Binnen de projectgrenzen zal de buitenruimtekwaliteit toenemen, zal een passende speelvoorziening worden gerealiseerd, zal de groenstrook aan de Spangesekade afgemaakt worden, zal de onderdoorgang naar de Spaanse Polder verbeteren door bijvoorbeeld verlichting en zal een goede en veilige verbinding gemaakt worden met de Horváthweg, door aanpassing van de huidige trap.