Plan: | Lombardijen |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP1019Lombard-oh01 |
De deelgemeente IJsselmonde is een gebiedsvisie opgesteld voor voor (geheel) IJsselmonde. Dit gebeurt in overleg met bewoners, ondernemers en professionals. Deze gebiedsvisie is vastgesteld op 9 december 2010.
Ten aanzien van Lombardijen wordt in de gebiedsvisie aangegeven dat het belangrijk is dat in Lombardijen de bestaande plannen volgens het Masterplan Lombardijen 2007 worden uitgevoerd. Een vernieuwd Spinozapark vormt daarin samen met het Bijenpark het sociale hart. In het Masterplan ligt naast de groenvoorzieningen, de nadruk op "blauwe voorzieningen": er komt meer water en bestaande watersystemen worden verbeterd. Dit geldt ook voor Havenspoor en het Lange Pad en omgeving. De deelgemeente, het waterschap en Com·Wonen geven voorrang aan bestaande plannen.
De Woonvisie IJsselmonde (vastgesteld oktober 2004) geeft beleidsmatige uitgangspunten voor de ontwikkeling van het wonen in IJsselmonde. Met het differentiëren van typen woonmilieus richt de deelgemeente zich primair op het vergroten van keuzemogelijkheden voor haar inwoners.
Differentiatie van de woningvoorraad kan worden bereikt door sloop, nieuwbouw, renovatie en verkoop van huurwoningen. Belangrijk is het streven naar meer woningen voor inwoners met midden- en hogere inkomens alsmede het bieden van mogelijkheden voor een wooncarrière binnen de (deel)gemeentegrens.
Het Masterplan Lombardijen is in 2007 opgesteld in opdracht van Com·Wonen, deelgemeente IJsselmonde en gemeente Rotterdam. Het masterplan fungeert als kader voor de herstructurering van Lombardijen in de periode tot 2015 en is de basis voor projectoverstijgende gebiedsafspraken. Daarnaast geeft het Masterplan de ambitie weer voor de ontwikkeling van de wijk op lange termijn (tot 2030).
Dit masterplan gaat uit van de huidige ruimtelijke indeling van de wijk. De indeling bestaat uit drie woongebieden rondom een centraal park, waarin diverse structurerende waterlopen liggen. In het masterplan wordt voor de vernieuwing van de wijk aangegeven: de transformatie van het Spinozapark, de differentiatie van de drie woonmilieus en het vergroten van waterpartijen. Vervolgens zijn er enkele locaties in de wijk waar herstructurering zal plaatsvinden.
In deze nota is het gebiedsgerichte horecabeleid voor de deelgemeente IJsselmonde tot en met 2011 weergegeven. Hierin wordt aangegeven dat voor het gehele gebied Lombardijen in principe ten aanzien van horeca wordt uitgegaan van consolidatie met uitzondering van het beperkt ontwikkelen van winkel- en buurtondersteunende horeca.
In de gebieden met relatief kleinere (voormalige) winkelconcentraties aan de Dumasstraat, Dantestraat, Van de Woestijnestraat, Pliniusstraat en de Zenostraat wordt een verdere uitbreiding van de horeca in beginsel onwenselijk geacht. Hetzelfde beleid geldt voor een meer omvangrijke winkelconcentratie, die zich bevindt aan weerszijden van de Bierens de Haanweg, de noordzijde van de Spinozaweg en het gedeelte Molenvliet tot aan de Anthony Tykenstraat. Wel wordt benadrukt dat juist in deze gebieden bijvoorbeeld maaltijdverstrekkende horeca-inrichtingen het woon- en leefklimaat in sterke mate positief kunnen beïnvloeden. Bijzondere omstandigheden kunnen er derhalve toe leiden dat in afwijking van het consolidatiebeleid nieuwe inrichtingen worden toegestaan. In dat geval geldt echter beperkt ontwikkelen met beperkte openingstijden.
De deelgemeente IJsselmonde wil het parkeren in voortuinen tegengaan, omdat dit het groene aanzien van de tuinstad aantast. Deze beleidsnotitie verschaft duidelijkheid over waarom niet in de voortuin geparkeerd mag worden en geeft heldere uitgangspunten ten behoeve van advisering. Conform deze beleidsnota is in dit bestemmingsplan in de bestemming "erf" het parkeren van motorvoertuigen toegelaten, daarmee is het parkeren van motorvoertuigen in tuinen uitgesloten.
Het economisch beleid van de deelgemeente IJsselmonde is neergelegd in een economische visie. De belangrijkste aspecten daaruit voor het plangebied zijn de volgende.
Voor wat betreft de fysieke bedrijfsvoering is de focus gericht op aanpak van oudere bedrijventerreinen, ruimte geven aan nieuwe economische dynamiek en op het weer gezond maken van de commerciële voorzieningenstructuur van IJsselmonde. Commerciële voorzieningen zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de wijken. Zij voorzien in de dagelijkse behoeften, maar vervullen ook een belangrijke rol als ontmoetingsplek.
Voor wat betreft het maatschappelijk functioneren van bedrijven is de focus gericht op het verbeteren van de maatschappelijke aspecten van de bedrijfsomgeving en het ruimte bieden voor nieuwe vormen van ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid.
In het Actieplan Wijkeconomie IJsselmonde wordt ingezet op een voorwaardenscheppend beleid, gericht op het verbeteren van de omgeving van de bedrijven en het realiseren van voldoende geschikte vestigingsmogelijkheden voor diverse marktsegmenten. Dit beleid, dat in samenwerking met het bedrijfsleven tot stand is gekomen, zorgt voor kwaliteit van vestigingslocaties.