direct naar inhoud van 3.3 Huidig gebruik
Plan: Kralingen-West
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1016KralngnWest-oh01

3.3 Huidig gebruik

Wonen

Kralingen West bestaat uit verschillende wijken:

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1016KralngnWest-oh01_0006.png"

De Vlinderbuurt is een ruime en groene buurt met een gemengd woonmilieu en een gemêleerde bewonerssamenstelling. In de wijk heeft na een bodemsanering nieuwbouw plaats gevonden van middeldure woningen. De wijk telt veel gezinnen, kinderen, maar ook senioren.

Vredenoord is te typeren als een stadsvernieuwingsbuurt. In de jaren tachtig is veel van de vooroorlogse bebouwing en structuur verdwenen en is er nieuwbouw voor in de plaats gekomen. Er is weinig differentiatie aan bewoners en woningen in de buurt. De uitstraling van de wijk is stenig, met smalle lange straten. In Vredenoord is relatief veel sprake van eigen woningbezit. De Slaakdriehoek ligt wat geïsoleerd ten opzichte van de rest van Vredenoord en vormt door de fysieke onderbreking van de Slaak, een eigen gebied, met een beperkte identiteit.

Jaffa (deels buiten het plangebied) is net als de Vlinderbuurt en Vredenoord strategisch gelegen aan de rand van Kralingen en centrum. Binnen Jaffa onderscheiden zich twee hele verschillende woonmilieus. Het deel te noorden van de Libanonweg en ten oosten van de Ramlehweg heeft veel eigenwoningbezit en een leuke uitstraling. Het andere deel, ten zuiden van de Libanonweg, heeft een gesloten karakter dat niet aanhaakt op het stedelijk weefsel en kenmerkt zich door stenige en smalle straten. In Jaffa-West (buiten het bestemmingsplangebied) is sprake van een herstructureringsopgave.

Jericho is voor Kralingen-West de chique buurt die direct grenst aan de Kralingse Plas. Dit is een gewilde buurt om te wonen, omdat het een rustige, groene en statige buurt is. Er is veel eigen woningbezit in Jericho, maar er is ook versnipperd bezit van een woningbouwcorporatie.

De Gashouderbuurt is een gedifferentieerde buurt die fysiek wordt gesplitst door het park De Nieuwe Plantage. Aan de westelijke kant staan voornamelijk woningen uit de wederopbouw en stadsvernieuwing uit de jaren tachtig. Aan de oostkant van De Nieuwe Plantage staan twee grote seniorencomplexen en woningen uit 1900 rond de Sionstraat. De stedenbouwkundige situatie rondom het het metrostation Gerdesiaweg is diffuus. De ligging van het metrostation, de slinger in de Gerdesiaweg en de ligging van bebouwing, met name het poortgebouw, dragen niet bij aan overzichtelijke openbare ruimte.

Lusthof is een wijk met veel verschillende typen bebouwing. Het westelijk deel van de wijk betreft wederopbouwbebouwing, het noordelijk deel betreft woningen uit de jaren tachtig en het oostelijk en zuidoostelijk deel betreft negentiende-eeuwse bebouwing. Doordat de meeste straten smal zijn of een woonerfachtige inrichting hebben, doet de buurt benauwd en druk aan. In de wijk wonen veel studenten die een positieve invloed hebben op de buurt. Ook de ligging tegen Kralingen-Oost heeft positieve invloed op de buurt. Het woningbezit is gemêleerd.

Detailhandel en bedrijvigheid

Kralingen-West heeft een groot aantal bedrijfsvestigingen, waarvan ruim de helft winkels is. De winkels en overige bedrijvigheden zoals horeca en dienstverlenende bedrijvigheid liggen verspreid over de wijk. Er zijn vier winkelgebieden te onderscheiden in Kralingen-West: Lusthof, het Middelpunt aan de Goudse Rijweg /Vlietlaan / Weteringstraat, de Oudedijk en de Oostzeedijk Beneden. Het huidige winkelaanbod in Kralingen-West heeft deels een onduidelijke functie. De winkelgebieden bieden een zwak winkelaanbod. Uitzondering hierop is echter het winkelgebied Lusthof, waar het huidige winkelgebied in combinatie met de in aanbouw zijnde uitbreiding op de hoek met de Willem Ruyslaan tot een solide/sterk wijkwinkelgebied leidt.

Horeca

Binnen het plangebied zijn er verschillende type gebieden:

A uitgaansgebied: Het betreft hier de omgeving Boerengat: gebied binnen Oostzeedijk kop, Oostplein (en buiten het bestemmingsplan gelegen Admiraliteitskade, Admiraliteitsstraat);

B voorzieningencluster: Het betreft hier de Oudedijk-Winkelcentrum, Lusthofstraat Winkelcentrum en Willem Ruyslaan-Robert Baeldestraat, Chris Bennekerslaan;

C langelijn: Het betreft hier: de Oudedijk (onderdeel uitmakend van de lijn Admiraal de Ruyterweg-Goudse Rijweg-Vlietlaan-Oudedijk) en Oostzeedijk (onderdeel van de lijn Oostzeedijk-Honingerdijk);

G Woongebied, het betreft hier incidentele horeca in de overige gebieden binnen het bestemmingsplangebied.

Onderwijs

Binnen het plangebied zijn verschillende basisscholen gelegen: Kleine Wereld, Bavokring, Nieuwe Park Rozenburg (en de Arentschool net buiten het plangebied). Daarnaast is er het Libanon Lyceum en het Cosmicus College voor het voortgezet onderwijs (en het Melanchton lyceum buiten het plangebied). Het Johannes-Martinus is een school voor speciaal basisonderwijs (net buiten het plangebied) en het Schreuder College is er voor speciaal voortgezet onderwijs.

Sportvoorzieningen en recreatieve voorzieningen

Het aanbod aan sportmogelijkheden is groot binnen en rond Kralingen-West. Naast de gemeentelijke sporthal (Sporthal Kralingen) en het Oostelijk Zwembad zijn er tal van verenigingen. Het Kralingse Bos en de Kralingse Plas bieden daarbij ook vele mogelijkheden voor het beoefenen van water- en andere buitensporten. In de directe omgeving van het plangebied zijn ook de tennisvelden op het terrein IJsclub Kralingen gelegen. Aan de Oudedijk ligt speeltuin Oudedijk en een speelveld voor recreatief gebruik.

Groenvoorziening

Ten opzichte van de omliggende wijken, heeft Kralingen-West relatief weinig groen in de wijk. Kralingen-West heeft in ieder geval weinig beschikbare openbare ruimte per inwoner: de bevolkingsdichtheid is Kralingen-West is hoger dan in de rest van deelgemeente. Het beperkte groen wordt voor een deel gecompenseerd door het nabije Kralingse Bos en de Kralingse Plas, waardoor bewoners wel snel in het groen kunnen zijn. Belangrijke groenvoorzieningen in en nabij de wijk zijn de Nieuwe Plantage, Willem Ruyslaan, de Botanische Tuin, Park Rozenburg, de Boezem, Kralingse Bos en Kralingse Plas.