direct naar inhoud van 2.4 Beleid deelgemeente
Plan: Kralingen-West
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1016KralngnWest-oh01

2.4 Beleid deelgemeente

Algemeen

Het deelgemeentelijk beleid geeft de belangen weer van een specieke deelgemeente. Deelgemeenten hebben een adviesrol bij het tot stand komen van Rotterdamse gebiedsbestemmingsplannen, zodat zij hun beleidsdoelen ook kunnen realiseren. Gebiedsbestemmingsplannen worden door de Raad van Rotterdam vastgesteld.

2.4.1 Gebiedsvisie deelgemeente Kralingen-Crooswijk 2010-2014 / Kralingen-West

Kralingen-West is een heel gevarieerd gebied met een stedelijk karakter, gelegen tussen Kralingen-Oost en Crooswijk. Binnen Kralingen-West zijn zowel het rustig stedelijk woonmilieu als het levendig stedelijk woonmilieu te vinden. Nabij het Oostplein is de invloed van het centrum merkbaar, er is een concentratie van horeca en op studenten gerichte dienstverlening. Kralingen-West grenst aan het aantrekkelijk en populaire Kralingse Bos, de Kralingse Plas en de Maas.

Voor Kralingen-West is het belangrijk om de aanwezige kwaliteiten beter te benutten: de groene randen, de aantrekkelijke buurten Jericho en het naastgelegen Kralingen-Oost. Daarvoor is het vooral nodig de structuur van het raamwerk openbare ruimte te versterken en waar nodig te herstellen zoals de verbinding tussen de Kralingse Plan en de Nieuwe Maas, de verbinding met het centrum en de verbinding tussen de buurten.

Rondom het metrostation Gerdesiaweg is de ruimtelijke structuur onduidelijk. De duidelijke noord-zuid en west-oost patroon wordt doorbroken. Er is sprake van straten die niet goed begeleid worden door bebouwing, doodlopende straten en een versnipperde groenstructuur.

Op het gebied van wijkeconomie is er een duidelijke keuze voor twee winkelcentra, t.w. wijkwinkelcentrum aan de Lusthofstraat (in het plangebied) en het buurtwinkelcentrum aan de Vlietlaan 'Middelpunt' (deels binnen het plangebied). In beide centra wordt een supermarkt gerealiseerd. De Oudedijk en Oostzeedijk zullen veel minder winkels hebben in de toekomst. Hiervoor komt in de plaats ruimte voor wijkgerichte voorzieningen, bedrijfjes en rond het Oostplein horeca.

Korte termijn ontwikkelingen:

Het bouwplan voor winkels, woningen en een supermarkt op de kop van de Lusthofstraat is in voorbereiding. Aan de Aegidiusstraat en Palestinastraat zullen nieuwe woningen worden gerealiseerd. De ontwikkeling van de Slaakdriehoek is afhankelijk van de plannen met aanwezige scholen en de sporthal. Een nieuwe invulling van het gebied zal in samenhang met een plan voor inrichting van de Slaak en de kade langs de Boezem ontwikkeld worden.

Lange termijn ontwikkelingen:

De ontwikkeling knoop Gerdesiaweg/WillemRuyslaan zal op lange termijn plaatsvinden. Rond het metrostation moet meer helderheid in het stratenpatroon komen. Het herstellen van oude verbindingen zoals de Weteringstraat-Lusthofstraat. In de omgeving van het metrostation liggen verschillende toekomstige ontwikkellocaties, zoals de driehoek van de Leckestraat, de Speelmanstraat en de Dijkstraat.

2.4.2 Horecagebiedsplan Kralingen-Crooswijk

Het horecagebiedsplan Kralingen-Crooswijk 2012-2016 geeft de ontwikkelrichting van horeca binnen het bestemmingsplan gebied weer. In het horecagebiedsplan worden de volgende gebieden beschreven:

Middelpunt (Goudserijweg, Vlietlaan, Weteringstraat (deel tussen Vlietlaan en Frits Ruysstraat), Frits Ruysstraat)

Gericht ontwikkelen

Kwalitatief goede daghoreca is gewenst, geen uitbreiding van overlast gevende voorzieningen (aleen categorieeen A, B,C, module openingstijden aleen 6 en 7, activiteit 13 (achtergrondmuziek) wel toegestaan). De gemeentelijke doelstelling 'horeca en leefbaarheid in balans' en de deelgemeentelijke doelstelling 'terugdringen van overlast' betekent hier dat de leefbaarheid een aandachtspunt is.

Vanwege de omstandigheid dat het Middelpunt als gevolg van groeps- en drugsoverlast, vervuiling in de buitenruimte, leegstand en branchering nog een aandachtsgebied vormt, continueren de aanwijzing voor de Goudse Rijweg en Vlietlaan dat hier geen vergunningvrije inrichting gevestigd mogen worden.

In het bestemmingsplan worden reeds 2 nieuwe horeca vestigingen in de genoemde straten toegestaan. Extra gewenste uitbreiding kan gerealiseerd worden met een omgevingsvergunningprocedure (zie Artikel 13 Gemengd - 6).

Lusthofstraat

Gericht ontwikkelen

Dit gebied heeft naast de winkelfunctie voornamelijk een woonfunctie. Uitbreiding met functies die bijdragen aan het aantrekkelijk houden van de bestaande winkelstraat in perspectief van het nieuwe gedeelte (bijvoorbeeld kwalitatieve daghoreca) en/of ondersteunend aan deze woonfunctie is mogelijk. Uitbreiding met overlast gevende functies nadrukkelijk niet (aleen categorieen A, B, C, module openingstijden aleen 6 en 7, activiteit 13 (achtergrondmuziek) wel toegestaan).

De postieve ontwikkeling van de Lusthofstraat op het gebied van schoon, heel en veilig, zoals die in 2007 tot stand is gekomen, heeft zich in achterliggende jaren bestendigd. Inmiddels is voor de Lusthofstraat een KVO-tracect opgestart. In context van deze ontwikkeling is het niet zinvol de aanwijzing dat hier geen vergunningvrije inrichtingen gevestigd moen worden te continueren. Het beeindigen van deze uitzondering draagt bij aan de positieve doorontwikkeling van deze winkelstraat.

In het bestemmingsplan worden reeds 2 nieuwe horeca vestigingen in de genoemde straat toegestaan (zie Artikel 8 Gemengd - 1) . Extra gewenste uitbreiding kan gerealiseerd worden met een omgevingsvergunningprocedure.

Willem Ruyslaan - Robert Baeldestraat - Chris Bennerkerslaan

Consolideren

Vanwege de overlast van metname dronken mensen op straat, geen verdere uitbreiding van nachthoreca. De situatie is niet zo ernstig dat vermindering noodzakelijk is. Met bewoners, studentenverenigingen en ketenpartners wordt overleg aangegaan of er maatregelen genomen moeten worden, en zo ja welke naar aanleiding van de beleving bij in ieder geval een deel van de bewoners.

Oudedijk

Gericht ontwikkelen

Het gebied is vooruitgegaan, daarom wordt ontwikkeling gefaciliteerd. Ook beperkte uitbreiding van nachthoreca is mogelijk (categorie A, B, C, D, module openingstijden 6 t/m8).

In het bestemmingsplan worden reeds 2 nieuwe horeca vestigingen in de genoemde straat toegestaan (zie Artikel 8 Gemengd - 1). Extra gewenste uitbreiding kan gerealiseerd worden met een omgevingsvergunningprocedure

Botanische tuin

Gericht ontwikkelen. Ontwikkeling van horeca is mogelijk binnen de oorspronkelijke functie, openingstijden en bebouwing van de Botanische Tuin Kralingen (categorie C).

2.4.3 Plan van aanpak winkelgebied Oudedijk en Middelpunt

In december 2007 heeft de Gemeenteraad van Rotterdam het Actieprogramma Winkelgebieden Rotterdam vastgesteld.

Winkelgebied het Middelpunt

Het winkelgebied het Middelpunt (Kralingen-Crooswijk) is één van de locaties die aangepakt worden. Winkelgebied het Middelpunt kent momenteel een gebrekkige samenhang, veel kleine winkels en heeft te kampen met leegstand. In het 'Actieprogramma Winkelgebieden' is het Middelpunt getypeerd als een buurtwinkelcentrum waarvan de branchering dient te worden verbeterd. Het gewenste branche patroon van winkelgebied het Middelpunt is meer gericht op de basis-voorzieningen voor het doen van boodschappen. De basis van een goed buurtwinkelcentrum wordt gevormd door een grote supermarkt. Aanvullend aan de supermarkt zijn enkele versspeciaalzaken gewenst, zoals een bakker, groentewinkel en enkele exotische speciaalzaken. Daarnaast is de aanwezigheid van een drogist van belang. Overige winkels zoals een tabak/lectuurzaak, huishoudelijke artikelen, optiek, rijwielen en slijter kunnen de functie van het buurtwinkelcentrum verder versterken, maar zijn hiervoor niet essentieel.

Het toekomstig winkelconcentratiegebied bestaat in deze visie uit de westzijde van de Vlletlaan en Weteringstraat. Voor de overige delen van het Middelpunt wordt op termijn gestreefd naar een functiewijziging.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1016KralngnWest-oh01_0004.png"

Het bestemmingsplan Kralingen-West staat de uitvoering van de plannen in dit gebied niet in de weg. Het noordelijke deel van de Goudse Rijweg en Vlietlaan vallen niet in dit bestemmingsplan. Het zuidelijk deel van de Goudse Rijweg en de Vlietlaan, en het deel van de Weteringstraat dat binnen het concentratiegebied valt, kennen een bestemming die tal van functies mogelijk maken. Het bestemmingsplan staat daarmee de uitvoering van het 'plan van aanpak Oudedijk' niet in de weg. Met name zullen via privaatrechtelijke weg afspraken gemaakt moeten worden over hoe diverse panden functioneel ingevuld zullen worden.

Winkelgebied Oudedijk

Voor het winkelgebied Oudedijk is een analyse gemaakt van sterke en zwakke punten. Daarin is ook gekeken naar de branchering. Het plan van aanpak geeft sturing aan de ontwikkeling van het winkelgebied.

De oudedijk kan in 3 deelgebieden worden onderverdeeld

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1016KralngnWest-oh01_0005.png"

Gebied 1: Op dit moment vooral een mix van wonen met horeca en detailhandel. In de toekomst zou dit woongebied moeten worden, eventueel aangevuld met een huisartsenpost of kinderdagverblijf. Dit gebied is dan privé van karakter met gesloten plinten.

Gebied 2: Op dit moment vooral een mix van wonen, detailhandel en dienstverlening. In de toekomst zou dit een gebied moeten worden met een concentratie van winkels en detailhandel, aangevuld met horeca. Specialistische winkels met verse waren rondom de supermarkt (AH), aangevuld met niche winkels. Of bij een vertrek van Albert Heijn, een concentraat van specialistische niche winkels met een eigen trekkracht die de Oudedijk overstijgt en een stedelijke dekking hebben. Dit gebied is dan open van aard met openbare plinten.

Gebied 3: Op dit moment een mix van dienstverlening, bedrijvigheid, detailhandel en horeca. In de toekomst zou dit gebied een mix van dienstverlening, bedrijvigheid en horeca moeten omvatten. Dit gebied is dan semi openbaar met plinten die een passend karakter hebben.

Het bestemmingsplan Kralingen-West omvat de deelgebieden 1 en 2 en een klein deel van deelgebied 3 uit het plan van aanpak Oudedijk. Gebleken is dat het bestemmingsplan de ontwikkelingsrichting uit het plan van aanpak niet in de weg staat. Gekeken is hoe tegemoet gekomen kan worden aan een toename van horeca in deelgebied 2. Met name zullen via privaatrechtelijke weg afspraken gemaakt moeten worden over hoe diverse panden functioneel ingevuld zullen worden.