Plan: | Oude Westen |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP1012OudeWesten-oh01 |
In het bestemmingsplangebied Oude Westen worden de volgende ontwikkelingen mogelijk gemaakt:
Deze locatie heeft in huidige situatie circa 89 meergezinswoningen in 2-3 lagen met kap en een aantal bedrijfsruimtes in de plint. De woningen worden grondig gerenoveerd. In ieder geval is er sprake van verdunning en een combinatie van eengezinswoningen en meergezinswoningen in 2-3 bouwlagen met kap. Deze woningen die voorzien zijn van een kap, mogen aan de voorkant in het belang van behoud en bescherming van de aanwezige cultuurhistorische waarden bij herbouw slechts afgedekt worden met een kap in de oorspronkelijke vorm. De kapvorm aan de zijde van het binnenterrein is bij deze ontwikkeling vormvrij, waardoor het mogelijk is om aan de achterkant een dakterras of juist extra bouwvolume te realiseren. Het gaat om panden met de huisnummers 106 - 146.
Deze locatie had eerder circa 30 kleine meergezinswoningen. Vanwege de slechte bouwtechnische staat zijn de woningen inmiddels gesloopt. Er volgt een nieuwbouwplan met 9 eengezinswoningen of 18 beneden-/bovenwoningen (3 bouwlagen met kap). De ontwikkeling past in het vigerend bestemmingsplan.
Dit betreft de locatie Drievriendenstraat (4 t/m 20) en Drievriendendwarsstraat (3 t/m 13, 12 en 14), waarin circa 33 meergezinswoningen in vaak 3 lagen met kap. De fundering laat geen herontwikkeling toe. Na de sloop van de woningen volgt nieuwbouw van een kleiner aantal woningen. Er is sprake van verdunning door een combinatie van meergezins- en eengezinswoningen in 3 bouwlagen met kap. De ontwikkeling past in het vigerend bestemmingsplan.
Met de Motie Brons "Drievrienden(dwars)straat een gemeentelijk monument" van 24-11-2011 heeft de gemeenteraad verzocht om aan de monumentencommissie het verzoek voor te leggen of het complex Drievriendenstraat en Drievriendendwarsstraat op basis van zijn cultuurhistorische waarden als bijzonder Rotterdams erfgoed in aanmerking komt voor de status van een gemeentelijk monument en bij een positief advies deze status aan het ensemble toe te kennen. Tegelijk is aan Woonstad verzocht het slopen op te schorten, totdat het advies ontvangen is en de resultaten terug te koppelen aan de raad.
De ontwikkeling Poppanden heeft betrekking op diverse locaties in het beheergebied van Woonstad Rotterdam. Het gaat om 91 bedrijfsruimtes en kleine boven-benedenwoningen, verspreid gelegen in het bestemmingsplangebied. De ontwikkeling betreft het opknappen van de panden en samenvoegen van boven-benedenwoningen als kluswoningen. Deze panden kenmerken zich door achterstallig onderhoud en slechte funderingen. De ontwikkeling past in het vigerend bestemmingsplan.
Het plangedeelte omvat nu nog 90 meergezinswoningen. Bij deze ontwikkeling is er sprake van verdunning van het woningaantal na sloop / nieuwbouw of renovatie. De nieuwe ontwikkelingen zullen binnen de bestaande hoogtematen plaatsvinden (14 meters). De bestemming "Woongebied - 2" staat woningen, tuinen en een voorziening ten behoeve van ondergronds parkeren toe.
De volgende ontwikkeling is bij de opstelling van het bestemmingsplan onvoldoende scherp in beeld om in dit bestemmingsplan als ontwikkeling meegenomen te kunnen worden:
- Tiendplein / Zijdewindeplein. De ontwikkeling kan gaan om sloop van een x-aantal woningen nabij het Tiendplein. Hiervoor in de plaats wordt gestudeerd op een vierlaagse bebouwing met een ondergrondse parkeergarage. De ontwikkeling is onzeker.
- Gouvernestraat ( parklocatie Odeon e.o.): Dit betreft een plangebied met x-aantal meergezinswoningen, diverse bedrijfsruimtes, maatschappelijke voorzieningen en park. Gezocht wordt naar het inpassen van de huidige maatschappelijke voorzieningen. Sloop gevolgd door nieuwbouw of renovatie. Het woningaantal zal door de ingreep dalen.