direct naar inhoud van 9.2 Vrom-inspectie
Plan: Pernis
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1009Pernis-oh01

9.2 Vrom-inspectie

Nationaal belang 09: Milieukwaliteit en externe veiligheid

Voorliggend bestemmingsplan maakt uitbreiding van de woningvoorraad binnen Pernis mogelijk. De toename van het aantal woningen (kwetsbare objecten) in het plangebied is aanleiding om aandacht te besteden aan het groepsrisico. Uit voorliggend bestemmingsplan blijkt dat onvolledig invulling is gegeven aan het streven de risico's en effecten van een calamiteit zoveel mogelijk te beperken, zoals is vastgelegd in het nationaal risicobeleid. Dit wordt hieronder nader toegelicht.

Buisleidingen

Het blijkt dat in de nabijheid van het plangebied enkele buisleidingen aanwezig zijn. Hiervan wordt geen melding gemaakt in dit bestemmingsplan. Er wordt verzocht een inventarisatie te maken van de voor het plangebied relevante leidingen en de uitkomst daarvan en eventuele consequenties op te nemen in het bestemmingsplan.

Reactie

Er blijkt één buisleiding te zijn waarvan het invloedsgebied voor het groepsrisico over het plangebied ligt. Dit is de NAM-leiding ten westen van de A4. Het groepsrisico binnen dit invloedsgebied is berekend en opgenomen in het bestemmingsplan.

Inrichtingen

De vuurwerkopslag aan de Vrijlandtstraat 8 valt onder het Vuurwerkbesluit. Krachtens dit besluit gelden strikte veiligheidsafstanden die door de overheid bij de vaststelling van bestemmingsplannen in acht genomen moeten worden. Voor inrichtingen met een opslag van minder dan 10.000 kilogram consumentenvuurwerk geldt een afstand van ten minste 8 meter tot kwetsbare objecten. Er wordt geadviseerd de consequenties van het Vuurwerkbesluit te beoordelen en deze juridisch-planologisch te verankeren in het bestemmingsplan.

Reactie

Bij het verlenen van de vergunning door de DCMR Milieudienst Rijnmond is de vuurwerkopslag getoetst aan het geldende bestemmingsplan (er wordt dus voldaan aan de veiligheidsafstand van 8 meter). In het voorliggende bestemmingsplan is de planologische situatie niet gewijzigd ten opzichte van het voorgaande plan. Bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen wordt rekening gehouden met de veiligheidsafstanden van vergunde vuurwerkopslagplaatsen en vice versa. Vuurwerkopslagplaatsen worden door de gemeente Rotterdam niet juridisch-planologisch verankert in bestemmingsplannen omdat dit geen meerwaarde heeft en tot meer procedures leidt.

Groepsrisico algemeen

De verantwoording van het groepsrisico ontbreekt. Er wordt verzocht bij het ontwerp bestemmingsplan rekening te houden met een adequate invulling van het groepsrisico op de wijze zoals opgenomen in artikel 13 van het Besluit externe veiligheid inrichtingen. Tevens wordt verzocht advies in te winnen bij de Veiligheidsregio Rotterdam.

Reactie

Aan dit verzoek wordt thans voldaan.

Vervoer van gevaarlijke stoffen

In verband met het aspect externe veiligheid wordt gewezen op het 'Besluit tot wijziging van de Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen gelet op de voorgenomen invoering van het Basisnet' (per 1 januari 2010 van kracht), waarin veiligheidszones en vervoershoeveelheden GF3 (voor het berekenen van het groepsrisico) zijn vastgesteld. Voor dit bestemmingsplan zijn de wegvakken op de A4 (Z11-2) en A 15 (Z71) relevant. Er wordt verzocht bij de nadere uitwerking van dit bestemmingsplan rekening te houden met de betreffende veiligheidszone en vervoershoeveelheid GF3. Tevens wordt verzocht te anticiperen op het voor dit wegvak in het kader van Basisnet te benoemen plasbrandaandachtsgebied (30 m vanaf rechterzijde rechterrijstrook).

Reactie

Er wordt thans in het bestemmingsplan geanticipeerd op de vervoershoeveelheden en het plasbrandaandachtsgebied uit het Basisnet.

Nationaal belang 10: Hoofdwatersysteem

In paragraaf 5.1.1 van de toelichting wordt aandacht besteed aan het rijksbeleid op het gebied van water. Er wordt op gewezen dat dit beleid ook is vastgesteld in het Nationaal Waterplan. Er wordt verzocht dit beleidsdocument toe te voegen aan het rijksbeleid.

Reactie

Aan dit verzoek wordt voldaan.

In paragraaf 5.1.1 wordt verwezen naar de Wet beheer rijswaterstaatswerken. Deze wet is echter per 22 december 2009 opgegaan in de Waterwet. De gebieden die vrijgesteld zijn van de vergunningplicht zijn aangegeven in het waterbesluit. Het plangebied valt binnen het vrijstellingsgebied voor het gebruik van het waterstaatwerk. Er wordt verzocht deze aanpassing in de toelichting op te nemen.

Reactie

Dit is thans conform het verzoek aangepast in de toelichting.