direct naar inhoud van 4.4 Ontwikkelingen
Plan: Pernis
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1009Pernis-oh01

4.4 Ontwikkelingen

4.4.1 Madroelpark

Op de locatie Madroelpark is momenteel de voetbalvereniging Excelsior-Pernis gevestigd. De Madroelpark is de grootste locatie voor woningbouw. Voordat de ontwikkeling van woningbouw kan plaatsvinden zal voetbalvereniging Excelsior-Pernis verplaatst moeten worden naar het volkstuinencomplex in het Pernisserpark. Omdat deze ontwikkeling nog niet concreet is, is in het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Dit betekent dat ten tijde van een concreet plan de huidige bestemmingen via een wijzigingsplan gewijzigd kunnen worden in de bestemming "Wonen". Eén van de uitgangspunten voor deze locatie is dat het een tuindorpkarakter dient te krijgen. Dit betekent dat hier een woningdichtheid van maximaal 35 woningen per hectare gerealiseerd mag worden en dat de buurt in hoofdzaak is opgebouwd uit eengezinswoningen. Gelet hierop zijn maximaal 150 woningen toegestaan. Binnen dit maximum aantal zijn maximaal 2 accenten mogelijk gemaakt met een maximale hoogte van 18 meter die zich oriënteren op de Nieuwe Maas. Alle overige woningen mogen maximaal 9 meter hoog zijn. De woningen dienen met een kap afgedekt te worden. Dit betekent dat er maximaal 2 bouwlagen plus een kap mogelijk is. De kapgedeelte van de woningen is niet geschikt voor geluidgevoelige verblijfsruimten, zoals slaapkamers. het maximum bebouwingspercentage is 25 %. In bijlage 1 bij de planregels is een kaart opgenomen waarop de verschillende hoogten worden aangegeven.

Over de locatie is een waterkering gelegen. Bij ontwikkeling dient rekening te worden gehouden met deze waterkering en de eisen van het Waterschap Hollandse Delta om te kunnen bouwen. Verder geldt op basis van de Verordening Ruimte van de Provincie Zuid-Holland de veiligheidszonering oevers Nieuwe Waterweg en Nieuwe Maas. Dit betekent voor de Madroelpark dat een zone van 40 meter vanaf de kade vrijgehouden dient te worden van bebouwing. In het gebied tussen de 40 en 65 meter vanaf de kade is nieuwe bebouwing slechts mogelijk als sprake is van een groot maatschappelijk of bedrijfseconomisch belang én is advies nodig van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. In de wijzigingsbevoegdheid is met het aangeven van een bouwvlak geregeld dat binnen een zone van 65 meter vanaf de kade geen nieuwe bebouwing mogelijk is. Deze bouwvlak is weergegeven op de kaart in bijlage 1 bij de planregels.

De Madroelpark grenst aan het bedrijventerrein Madroelhaven. De hier gesitueerde bedrijven vormen in de huidige situatie geen belemmering voor de ontwikkeling van woningen op de Madroelpark. De Madroelhaven valt binnen het plangebied Botlek Vondelingenplaat waarvoor op dit moment ook een nieuw bestemmingsplan wordt opgesteld. Dit bestemmingsplan zit in de voorbereidingsfase. In het bestemmingsplan Botlek Vondelingenplaat zullen de bedrijven op de Madroelhaven conserverend bestemd worden.

Voor de Madroelpark wordt een stap 3-besluit genomen voor slechts een gedeelte. De onderbouwing hiervan is te vinden in het "Stap 3-besluit Pernis". Deze is opgenomen in bijlage 6 van de plantoelichting.

Ter compensatie van de te hoge geluidsbelasting dient een hoogwaardige buitenruimte onderdeel te zijn van het plan. Er zal minimaal 10% openbaar groen binnen de vlek moeten worden gerealiseerd. Tevens zal voldaan moeten worden aan de compenserende maatregelen zoals opgenomen in het "Stap 3- besluit Pernis".

Wat betreft het parkeren zal ten tijde van een concreet plan bij de bouwplantoetsing voldaan moeten worden aan de dan geldende parkeernormen.

De regels voor de wijzigingsbevoegdheid zijn opgenomen in artikel 44.1 (wro-zone - wijzigingsgebied - 1) van de planregels van dit bestemmingsplan.

4.4.2 Robbenoordterrein

Het Robbenoordterrein is een voormalige volkstuinenlocatie die niet meer als zodanig in gebruik is. Het is de bedoeling dat indien de Madroelparklocatie ontwikkeld wordt, de sportvelden van Excelsior-Pernis, verplaatst worden naar deze locatie. Deze ontwikkeling is in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt via een wijzigingsbevoegdheid. Hiermee kan de huidige bestemming "volkstuinen" gewijzigd worden naar de bestemming "Sport". Binnen deze bestemming wordt ook de realisatie van een clubgebouw mogelijk gemaakt van maximaal 600 m2 in één bouwlaag. Het parkeren kan geheel op eigen terrein plaatsvinden. De wijzigingsbevoegdheid is opgenomen in artikel 44.2 (wro-zone - wijzigingsgebied - 2) van de planregels.

4.4.3 Burgemeester Beyenstraat

Op locatie aan de Burgemeester Beyenstraat, waar nu de basisschool het Waterschip is gesitueerd kunnen maximaal 10 woningen worden gerealiseerd. Bij realisatie van het MFC zal deze school naar die locatie verplaatst worden. Wat betreft de verschijningsvorm is de locatie in twee zones in te delen. Aan de Burgemeester Beyenstraat dienen de woningen te passen in de buurt dat uitsluitend platte daken kent. Dit betekent dat de woningen plat afgedekt dienen te zijn.
Aan de noordzijde loopt de Ozingastraat, waar de woningen allemaal voorzien zijn van een kap, ligt het voor de hand woningen die hierop georiënteerd zijn van een kap te voorzien. Ten behoeve van de compensatie van de milieusituatie wordt op deze locatie extra (openbaar) groen gecreëerd ten behoeve van de omgeving. Dit dient minimaal 20% van de locatie te zijn.

Deze ontwikkeling wordt in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt met een wijzigingsbevoegdheid. De wijzigingsbevoegdheid is opgenomen in artikel 44.3 (wro-zone - wijzigingsgebied - 3) van de planregels.

Voor deze locatie is geen stap 3-besluit nodig.

4.4.4 Cornelis van Dijckstraat/Vroomstraat

Deze locatie ligt prominent aan de voorzieningenas op de kop van het Arie den Arendplein en heeft een maatschappelijke bestemming. Na de verplaatsing van de huidige basisschool het Waterschip naar de locatie binnenterrein Rehoboth en ASVZ kan hier een vrijstaand volume gerealiseerd worden in drie lagen op een vierkant plot van 480m² met een gemengde bestemming. De begane grond kan worden ingevuld met detailhandel, maatschappelijke voorzieningen of dienstverlening. Daarboven kan 2 lagen met maximaal 8 appartementen gerealiseerd worden. De maximale bouwhoogte is 9 meter.

De realisering van genoemde gemengde bestemming op deze locatie is in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt met een wijzigingsbevoegheid. De wijzigingsbevoegdheid is opgenomen in artikel 44.4 (wro-zone - wijzigingsgebied - 4) van de planregels. Voor deze locatie is geen stap 3-besluit nodig.

4.4.5 Velsenaerstraat/ Polluxstraat

Op deze locatie is het mogelijk gemaakt dat, indien de basisschool De Plataan wordt verplaatst naar het MFC, hier maximaal 10 woningen gerealiseerd kunnen worden. Ter compensatie van de te hoge geluidsbelasting dient op deze locatie minimaal 25% openbaar groen gecreëerd te worden. Aangezien de omgeving uitsluitend platte daken kent, dienen deze woningen ook platte daken te hebben. De bouwhoogte is maximaal 6 meter.

Deze locatie heeft nu de bestemming "Maatschappelijk - 1". De realisatie van woningen wordt mogelijk gemaakt via een wijzigingsbevoegdheid. De wijzigingsbevoegdheid is opgenomen in artikel 44.5 (wro-zone - wijzigingsgebied - 5) van de planregels. Voor deze locatie is geen stap 3-besluit nodig.

4.4.6 Gymnastieklokaal Velsenaerstraat

Na de realisatie van het MFC wordt de gymnastiekzaal gesloopt. De vrijkomende locatie ligt naast het complex van de stichting ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR). De appartementengebouwen aan de oost- en zuidzijde beperken de ontwikkelingsruimte vanwege zicht en schaduw. Zowel ruimtelijk als programmatisch wordt een koppeling mogelijk gemaakt met het seniorencomplex waarbij de bestaande voorzieningen intern bereikbaar kunnen zijn en de appartementen met name bedoeld zijn voor senioren. Ruimtelijk wordt gedacht aan een gebouw met een maximale bouwhoogte van 18 meter, op een gedeeltelijk of geheel ondergrondse parkeergarage. Samen met het bestaande schijfvormige appartementengebouw aan de oostzijde wordt zo een ruimte afgebakend waarin het huidige vrijstaande appartementen gebouw staat. De groene ruimte vloeit dan tussen de gebouwen door als een gemeenschappelijke tuin. Het gebouw krijgt de entree aan de Velsenaerstraat met eventueel een interne ontsluiting naar het complex van de SOR. De ontsluiting van de parkeergarage vindt eveneens plaats aan de Velsenaerstraat. Deze ontwikkeling is in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt met een wijzigingsbevoegdheid. Bij toepassing van de wijzigingsbevoegdheid worden de huidige bestemmingen "Maatschappelijk - 2", "Wonen - bijzonder woongebouw" en "Groen" gewijzigd in de bestemmingen "Wonen" en/of "Wonen - Bijzonder woongebouw" en/of "Kantoor" en/of "Tuin" en/of "Gemengd - 1" en/of "Verkeer - Verblijfsgebied". Er mag slechts gebouwd worden binnen het bouwvlak zoals vastgelegd op de kaart in bijlage 3 bij de planregels. De wijzigingsbevoegdheid is opgenomen in artikel 44.6 (wro-zone - wijzigingsgebied - 6) van de planregels. Voor deze locatie wordt tevens een stap 3-besluit genomen.

4.4.7 G.A. Soetemanweg 2

Op het perceel van de Pastoriedijk 14, langs de G.A. Soetemanweg (voormalig tuincentrum) wordt de mogelijkheid gecreëerd een woning te realiseren. In het geldende bestemmingsplan heeft het perceel de bestemming 'Tuincentrum'. In dit bestemmingsplan is het conserverend bestemd en heeft het de bestemming "Detailhandel - Tuincentrum".Tevens is in het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegheid waarbij genoemde bestemming gewijzigd kan worden in de bestemming "Wonen" en "Tuin". Hierbij is het mogelijk om maximaal 1 woning te realiseren van maximaal 1 laag met een kap (maximaal 6 meter). Het parkeren dient op eigen terrein plaats te vinden. Bij de situering van de woning wordt met name gelet op het zicht op de kerk en de oude begraafplaats vanaf de G.A. Soetemanweg en de Polluxstraat. Dit waardevolle historische gebied is samen met het parkje rond de vogelkooi van grote waarde voor Pernis en dient zoveel mogelijk zichtbaar te blijven. De architectuur voegt zich in het beeld behorend bij historische kernen en linten.

Op de kaart in bijlage 5 bij de planregels is weergegeven op welke wijze deze locatie bebouwd dient te worden. De wijzigingsbevoegdheid is opgenomen in artikel 44.7 (wro-zone - wijzigingsgebied - 7).

4.4.8 Binnenterrein Rehoboth en ASZV (MFC)

In 2005 is, op basis van een locatie onderzoek, door de toenmalige wijkraad deze locatie aangewezen voor de realisatie van het MFC (Multi Functioneel Centrum). Wanneer het MFC gerealiseerd wordt, worden de huidige twee basisscholen van Pernis, de Plataan en het Waterschip naar het MFC verplaatst. Ook de gymzaal aan de Velsenaerstraat wordt vervangen door een nieuwe multifunctionele sportzaal in dit complex. Verder wordt in het MFC complex een divers sociaal cultureel programma toegevoegd waaronder een buurthuis, een peuterspeelzaal, een BSO, een centrum voor jeugd en gezin en het lokaal cultuurcentrum. Het combineren van deze voorzieningen biedt synergetische voordelen zoals gezamenlijk gebruik van voorzieningen en stimulerende contacten tussen de diverse gebruikers. De concentratie van voorzieningen op een beperkt oppervlak in een woonomgeving vereisen een zorgvuldige inpassing, waarin overlast door geluid, parkeren en verkeer zoveel mogelijk wordt beperkt. Het MFC heeft de ambitie en de mogelijkheid het sociaal culturele hart van Pernis te worden. De locatie ligt centraal in Pernis en is ruimtelijk ingebed in de historische omgeving. De betekenis van dit complex voor Pernis is groot. Dit zal vertaald moeten worden in een hoogwaardige (architectonische) uitstraling en een aantrekkelijke buitenruimte met voldoende verblijfskwaliteit.

Op de locatie gelden nu de bestemmingen "Wonen", "Maatschappelijk - 2" en "Tuin". Omdat de plannen voor het MFC nog niet concreet genoeg zijn, is deze locatie conserverend bestemd, dus "Wonen", "Maatschappelijk - 2" en "Tuin". Echter, om de ontwikkeling toch in dit bestemmingsplan mogelijk te maken is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarbij ten tijde van een concreet plan genoemde bestemmingen gewijzigd kunnen worden in de bestemming "Maatschappelijk - 1". De wijzigingsbevoegdheid is opgenomen in artikel 44.8 (wro-zone - wijzigingsgebied - 8) van de planregels. Op de kaart in bijlage 4 bij de planregels is weergegeven op welke wijze gebouwd mag worden.

Voor deze locatie is geen stap 3-besluit nodig.

4.4.9 Uitbreiding bedrijventerrein Deijffelbroekselaan

Aan de oostzijde van de strook bedrijven aan de Deijffelbroekselaan wordt de ontwikkeling van een extra plot met een bedrijf van maximaal 500m² mogelijk gemaakt. Het totale plot is ongeveer 1160 m². Hierop zal, naast eventuele bedrijfsmatige activiteiten, ook de parkeereis moeten worden opgelost. De huidige openbare parkeerplaatsen worden dan ten oosten van dit kavel gesitueerd. In bijlage 2 bij de planregels is een kaart opgenomen die het bouwvlak weergeeft waarbinnen gebouwd mag worden. Deze uitbreiding is in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt met een wijzigingsbevoegdheid. De wijzigingsbevoegdheid is opgenomen in artikel 44.9 (wro-zone - wijzigingsgebied - 9) van de planregels.

4.4.10 Ring 156

Voor een nieuwe invulling van het huidige geheel verharde terrein dat voornamelijk uit bedrijfsloodsen bestaat wordt uitgegaan van het beeld aan weerszijden van de locatie: ruime vrijstaande of 2 onder 1 kap woningen met een voortuin van minimaal 4 meter. Vanwege de diepte van het perceel (±51meter) is er de mogelijkheid om aan de achterzijde een aantal vrijstaande woningen te situeren. In totaal zijn op deze locatie maximaal 8 woningen toegestaan met een maximale hoogte van 9 meter. De woningen dienen afgedekt te worden met een kap. Hierbij is het kapgedeelte van de woning niet geschikt voor geluidgevoelige verblijfsruimten, zoals slaapkamers. Deze locatie kent een hoge geluidbelasting vanuit de Waal-Eemhaven. Er dient binnen het wijzigingsgebied minimaal 7% openbaar groen te worden gerealiseerd. Het parkeren dient geheel op de locatie zelf te worden gesitueerd.

Deze locatie heeft een bedrijfsbestemming. Woningbouw op deze locatie is in dit bestemmingplan mogelijk gemaakt met een wijzigingsbevoegheid. De wijzigingsbevoegdheid is opgenomen in artikel 44.10 (wro-zone - wijzigingsgebied - 10) van de planregels. Tevens wordt een stap 3-besluit genomen.

4.4.11 Vermaetweg west

De polder ten westen van de Vermaetweg is één van de laatste open plekken binnen de dorpsring van Pernis. De locatie ligt in de directe nabijheid van het metrostation en sluit goed aan op de voorzieningenas. In de structuurvisie was deze locatie benoemd als locatie voor bedrijven. Gelet op de marktsituatie en de behoefte aan woningen is deze doelstelling in het kader van het LOGO-traject gewijzigd naar een inbreidingslocatie voor woningen waarbij werken aan huis mogelijk wordt gemaakt. Vanuit de structuurvisie is aangegeven dat 40% van de oorspronkelijke locatie bebouwd mag worden en 60% groen moet blijven. Mede om deze reden is de omvang van de locatie in dit bestemmingsplan kleiner dan de omvang van de oorspronkelijke locatie uit de structuurvisie. Dat een groot gedeelte van de oorspronkelijke locatie groen moet blijven is van belang voor de handhaving en versterking van de bestaande groene gordel in Pernis. De Vermaetweg west is gelegen langs de Vermaetweg en beslaat met ± 10.500 m² ongeveer 1/3 van de totale locatie tussen de Ring en de Vermaetweg. De locatie kenmerkt zich op dit moment door polderkavels gevormd door watergangen en bomenrijen die in een scherpe hoek ten opzichte van de Vermaetweg staan. De ontwikkeling van dit gebied zal binnen de kaders van deze structuur moeten plaats vinden. Hierdoor wordt het authentieke karakter gehandhaafd en levert dit een bijzonder woonmilieu op. Het gewenste beeld wordt bereikt door het minimaliseren van ontsluitingstructuren en het aantal woningen beperkt te houden tot maximaal 15. Deze locatie heeft in het bestemmingsplan de bestemming "Wonen - 1". Per woning mag maximaal 100 m² bedrijf aan huis worden gevestigd tot milieucategorie 2. De hoogte van de woningen is maximaal 9 meter en dienen afgedekt te worden met een kap. De kapgedeelte van de woningen zijn niet geschikt voor geluidgevoelige verblijfsruimten zoals slaapkamers. De maximale bouwhoogte is opgenomen in de planregels. Bebouwing dient binnen het bouwvlak gesitueerd te worden, zoals weergegeven op de verbeelding.

Voor deze locatie wordt een stap 3-besluit genomen.

4.4.12 Pastoriedijk 1

Op deze locatie staat op dit moment de 'Herbergh', dat nog steeds functioneert als café en pension. Op termijn zal dit gebouw echter worden gesloopt. De staat van het gebouw is zodanig dat herstructurering naar woningbouw niet rendabel is. Voor de locatie is een voorlopig ontwerp gemaakt dat bestaat uit 10 dijkwoningen. Vanaf de dijk bestaat deze uit 1 laag en een kap. Vanaf de achterzijde (onderaan de dijk) 2 lagen met een kap. Het parkeren vindt geheel op eigen terrein plaats. Per woning kan 1 inpandige parkeerplaats en 1 tuinparkeerplaats worden gerealiseerd.
De hoge geluidsbelasting vanuit de Waal-Eemhaven wordt binnen het bouwplan gecompenseerd door onder andere een woningdiepte van 14 meter waardoor het mogelijk wordt geluidluwe binnenruimte te creëren.

De locatie heeft de bestemmingen "Horeca" en "Erf". Voorgenoemde woningbouw is in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt via een wijzigingsbevoegdheid. De regels waar bij toepassing van de wijzigingsbevoegdheid aan voldaan dient te worden zijn opgenomen in artikel 44.11 (wro-zone - wijzigingsgebied - 11) van de planregels.

Voor deze locatie wordt tevens een stap 3-besluit genomen.

4.4.13 Pastoriedijk 55

Op de Pastoriedijk is de voormalige secretarie gelegen. De voormalige secretarie is een monumentaal gebouw dat gehandhaafd zal blijven. De huidige maatschappelijke bestemming is in dit bestemmingsplan gewijzigd naar een woonbestemming. Hierbij is het mogelijk gemaakt dat er maximaal 6 appartementen binnen het pand kunnen worden gerealiseerd. De gevel blijft ongewijzigd.

Voor deze locatie wordt een stap 3-besluit genomen.

4.4.14 Woning Uiterdijk

De eigenaar van het terrein, behorende bij de panden Uiterdijk 109,113 en 115, heeft het voornemen de bestaande opslagloodsen te slopen en aldaar een nieuwe woning te situeren. Het betreft een vrijstaande woning aan de oostzijde van het terrein. De maximale hoogte bedraagt 7 meter en de woning dient afgedekt te worden met een kap. Dit is op de verbeelding weergegeven. De parkeereis kan eenvoudig op eigen terrein worden opgelost.

4.4.15 Kantoor metrohalte

Tegenover de metrohalte van Pernis is deze kleine locatie gesitueerd. Vanwege de goede ontsluiting met zowel de metro als de auto is de locatie geschikt voor de ontwikkeling van een kleinschalige kantoor. Op deze locatie, met de bestemming "Gemengd - 3", worden kantoren en/of bedrijven tot en met milieucategorie 2 mogelijk gemaakt met een gezamenlijke bedrijfsvloeroppervlakte van maximaal 3500 m2 met een bouwhoogte van maximaal 18 meter. De prominente ligging aan de Schalekampplein/Lombardijseweg en de metrohalte stelt eisen aan de verschijningsvorm en de beleving van de begane grond. Dit geldt met name voor de uitstraling van een eventueel te bouwen parkeergarage. Het gebouw dient een visitekaartje te worden voor Pernis. Daarnaast zal het gebouw ook vanaf de snelweg goed te zien zijn. Anderzijds is de locatie ook deel van de groene ring. De zuid- en oostzijde liggen grotendeels in het groen. De bomen aan deze zijde dienen zo veel mogelijk behouden te blijven. Het gebouw ligt van deze zijde daarom grotendeels verscholen.

De verordening Ruimte schrijft voor dat bestemmingsplannen die voorzien in nieuwe kantoren met een omvang van meer dan 1000 m2 bruto vloeroppervlak per vestiging, in overeenstemming moeten zijn met een regionaal afgestemd kantorenprogramma.

In de Rotterdamse kantorenmarkt vervult Pernis een functie voor havengerelateerde en locaal georiënteerde zakelijke dienstverlening. Voor dit type bedrijven is het aanbod tot 2020 beperkt. Vanwege de positieve ontwikkeling van de haven is vraag naar kantoorruimte nabij het havengebied te verwachten, terwijl toename van de voorraad kantoren zonder OV-ontsluiting niet gewenst is. Ook vanwege het belang van behoud van locale bedrijvigheid voor Pernis is de ontwikkeling van maximaal 3.500 m2 bvo op deze locatie gewenst. Aangezien binnen Rotterdam de kantoorontwikkeling van maximaal 3.500 m2 bvo in Pernis conform de verwachte marktontwikkeling is, past dit plan in de regionale kantorenprogrammering.

4.4.16 Oostzijde winkelstrip Soetemanweg

Het betreft hier een kleine uitbreiding van de winkelstrip aan de G.A. Soetemanweg op de hoek van G.A. Soetemanweg en de Van Byemontsingel. De huidige bestemming "verkeersweg" wordt hiermee gewijzigd naar de bestemming "Gemengd - 1". Binnen de bestemming "Gemengd - 1" zijn de functies wonen, en uitsluitend op de begane grond, dienstverlening, maatschappelijk en detailhandel toegestaan. De maximale bouwhoogte is 3 meter. zoals weergegeven op de verbeelding.

4.4.17 Binnenterrein Pastoriedijk-Ozingastraat

Voor het oostelijk deel van het binnenterrein van het blok Pastoriedijk/Burgemeester van Esstraat en Ozingastraat is via een wijzigingsbevoegdheid de mogelijkheid gecreëerd om maximaal 12 woningen te realiseren. Minimaal 50% van de locatie dient groen te blijven. Bovendien wordt aan de westzijde van het binnenterrein het MFC gerealiseerd. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad was in de wijzigingsbevoegdheid een bouwhoogte van maximaal 9 meter opgenomen. Echter, naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State met betrekking tot het beroep van de ontwikkelaar tegen deze bouwhoogte, heeft de gemeenteraad voor de bouwhoogte een nieuw besluit genomen en is in de wijzigingsbevoegdheid een maximale bouwhoogte opgenomen van maximaal 11 meter, in maximaal 2 bouwlagen en een kap.

De ontsluitingstructuur en parkeerplaatsen mogen het terrein niet domineren. Daarnaast dienen de achtertuinen van de percelen aan de Pastoriedijk bereikbaar te blijven.

Deze locatie heeft in dit bestemmingsplan de bestemming "Groen" met een aanduiding voor 'opslag'. Hiermee is de bestaande situatie bestemd. Voor de opslag is in de regels een uitsterfregeling opgenomen. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad was in de planregels opgenomen dat ter plaatse van de aanduiding 'opslag', opslag ten behoeve van bedrijven is toegestaan. Naar aanleiding van het beroep tegen dit onderdeel heeft de Raad van State geoordeeld dat het beroep gegrond was en de toevoeging 'ten behoeve van bedrijven' geschrapt.

Voor deze locatie wordt een stap 3-besluit genomen. De ontwikkeling is in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt met een wijzigingsbevoegdheid. De wijzigingsbevoegdheid is opgenomen in artikel 44.12 (wro-zone - wijzigingsgebied - 12) van de planregels.