direct naar inhoud van 4.3 Vergunde en gerealiseerde ontwikkelingslocaties
Plan: Hordijkerveld
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1005Hordijkveld-oh01

4.3 Vergunde en gerealiseerde ontwikkelingslocaties

Rietveld
In dit gebied lagen oorspronkelijk 288 portiekwoningen, deze worden vervangen door eengezinswoningen in de middeldure koopcategorie. De flatgebouwen ten zuiden van de Molgerdijk, Appeldijk en Prinsendijk zijn hiervoor gesloopt. Op de locatie worden maximaal 157 grondgebonden woningen, in twee lagen met kap, teruggebouwd (project "Rietveld"). In de nieuwe situatie zal het parkeren plaatsvinden in zogenaamde 'parkeerkoffers'. Hierdoor zullen er autoluwe straten ontstaan. Het initiatief en de uitvoering voor deze herontwikkeling ligt bij woningcorporatie Vestia.

De Hoek
Dit gebied ligt tussen de Huniadijk, de Keverdijk, de Hordijk en de Reyerdijk. Hier zijn nieuwe huur- en koopwoningen gerealiseerd en een klein parkje (voormalige Huniaflat is in 2004 gesloopt). Deze uitgevoerde ingreep is in dit bestemmingsplan opgenomen. De nieuwe bebouwing sluit aan op de bestaande bebouwing van het zorgcentrum Dijkveld en de Keverflat. De huurwoningen in het zogenoemde Atriumgebouw zijn bijzonder geschikt voor ouderen. Het atrium, de centrale hal, is een gemeenschappelijke (ontmoetings)ruimte.

De Markt
Het betreft het voormalige marktterrein. De nieuwbouw betreft hier een gebouw met appartementen aan de Susannadijk / Endeldijk, met op de begane grond het buurthuis (voorheen gelegen aan de Petersdijk). De appartementen zijn niet uitsluitend bedoeld voor senioren, maar wel zo ontworpen dat ze geschikt zijn voor het verlenen van zorg aan huis. Aan de Endeldijk zijn tien drielaagse stadswoningen in de koopsector gebouwd.

Hordijk en Zevenbergsedijkje
De Hordijk en het Zevenbergsedijkje liggen respectievelijk in het westelijk en zuidelijk gedeelte van het plangebied. Deze situaties blijven nagenoeg ongewijzigd. Aan de Hordijk (westelijk gelegen dijklichaam) worden de woonbebouwing en de bestaande bedrijfsfuncties conserverend bestemd. Dit geldt ook voor het Zevenbergsedijkje (zuidelijk gelegen dijklichaam).

Aan het Zevenbergsedijkje zijn enkele woningen gebouwd. Op het terrein van een voormalig autobedrijf zijn zeven grondgebonden woningen gerealiseerd, in twee lagen met kap. In het onderliggende bestemmingsplan is dit opgenomen door middel van een gedetailleerde bestemming, overeenkomstig het vergunde bouwplan.

Versterking groen- en waterstructuur
Door het gebrek aan 'waterbergend vermogen' loopt het openbare gebied wel eens onder. Een oplossing daarvoor is het aanleggen van 'nieuw' wateroppervlak. Centraal in de wijk is een singel aangelegd die het noorden met het zuiden van de wijk verbindt en aansluit op een vijver in het zuiden van de wijk. Deze waterpartij ten zuiden van het deelgebied Rietveld wordt waarschijnlijk vergroot als de ontwikkelingslocatie Rietveld wordt gebouwd. Met dit nieuwe oppervlaktewater ontstaat een extra bergingscapaciteit.